Thursday, December 19, 2024
Home » Διαμαντοπούλου: Δεν θα πάμε μπροστά εάν διαβάζουμε παρόν και μέλλον με κομματικά γυαλιά

Διαμαντοπούλου: Δεν θα πάμε μπροστά εάν διαβάζουμε παρόν και μέλλον με κομματικά γυαλιά

0 comments

Άμεσα κι αιχμηρά σχολίασε η Αννα Διαμαντοπούλου τις απόψεις του Αντώνη Σαμαρά για την εξωτερική πολιτική και τις σχέσεις με την Τουρκία, κατά την παρέμβαση της στο συνέδριο του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

«Θέλω να πω κάτι. Ο κ. Σαμαράς νωρίτερα στην ομιλία του αναφέρθηκε σε δύο θέματα. Έκανε μια μικρή αναφορά στο κομμάτι της μεταπολίτευσης και η δεύτερη και μεγαλύτερη ήταν η άσκηση κριτικής στην Κυβέρνηση.

Στο δεύτερο καλείται να απαντήσει ο πρωθυπουργός. Στην πρώτη που αφορά την μεταπολίτευση ο κ. Σαμαράς ερμήνευσε όλη την μεταπολίτευση με κομματικά γυαλιά.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε έναν μεγάλο στόχο και τον πέτυχε. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είχε εθνοκεντρική πολιτική. Μήπως ξεχνάμε ότι είναι η εποχή είναι η πρώτη και η μόνη χώρα που συνεργάζεται με τους αδέσμευτους, ότι πήγε στην κίνηση των 6 και πήγε στην Ινδία, ότι έγινε το πρώτο άνοιγμα στις αραβικές χώρες.

Όλο το παρασκήνιο της πολιτικής στο inbox σου

Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου

Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. ΕΓΓΡΑΦΗ

Η τρίτη αναφορά του είναι στον Κώστα Σημίτη. Έχουμε δύο τεράστιες επιτυχίες, το Ελσίνκι και την ένταξη της Κύπρου και βέβαια την ΟΝΕ. Το δεύτερο μεγάλο στόχο μετά τον Καραμανλή.

Δεν θα πάμε μπροστά εάν διαβάζουμε το παρόν και το μέλλον με κομματικά γυαλιά και προσωποκεντρικούς στόχους».

«Τα πήγαμε καλά; Θα έλεγα πως τα πήγαμε μέτρια»

Αναφερόμενη στην οικονομική διπλωματία είπε:

«Ας ερμηνεύσουμε την οικονομική διπλωματία ως το να χρησιμοποιεί μια χώρα τα εργαλεία της οικονομίας για την σταθεροποίηση της, για την προσέλκυση επενδύσεων, για την διαφήμιση της αλλά και για την γεωπολιτική της επιρροή. Τα πήγαμε καλά; Θα έλεγα πως τα πήγαμε μέτρια.

Η διπλωματική οικονομία εξαρτάται από το μέγεθος μιας χώρας, δεν είμαστε μια μεγάλη χώρα. Αλλά υπάρχουν αντίστοιχα μικρές χώρες με πάρα πολύ ισχυρή δημοκρατία. Εμείς δεν επενδύσαμε στην οικονομική διπλωματία, δεν έχουμε να δώσουμε αποτελέσματα. Αυτή είναι η αλήθεια.

Η διπλωματική οικονομία μιας χώρας εξαρτάται παράλληλα από την ιστορία της και τη γεωγραφική της θέση.

Εξαρτάται επίσης από το παραγωγικό μοντέλο μιας χώρας. Εμείς δεν καταφέραμε να επιδείξουμε παραγωγικό μοντέλο, όπως η Ταιβάν, η Κορέα και η Ελβετία, μικρές εδαφικά χώρες.

Όσον αφορά τους φυσικούς πόρους, δεν είναι κάτι που θα μπορούσαμε να έχουμε παράγει από μόνοι μας, αλλά οικονομική διπλωματία κάνουν αυτή τη στιγμή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λόγω των πετρελαίων.

Η Ελλάδα προφανώς και έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία δεν τα χρησιμοποίησε έτσι ώστε να αποδώσουν.

Το πρώτο είναι η ναυτιλία μας, με τρομερή ναυτιλιακή δύναμη μέσα στους αιώνες και φοβερή επιρροή στα μεγαλύτερα κέντρα αποφάσεων από Λονδίνο μέχρι ΗΠΑ. Κι ενώ έχουμε μια τόσο μεγάλη δύναμη, που μπορεί να μας δώσει διπλωματική και οικονομική ισχύ, κινδυνεύουμε να τη χάσουμε. Σήμερα το 11% του στόλου μας έχει ελληνική σημαία.

Το δεύτερο είναι το θέμα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και ιστορίας, μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Όταν ήμουν υπ. Παιδείας, στο πλαίσιο του προγράμματος για τον Πλάτωνα, 75 χώρες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια για την αρχαία ελληνική γλώσσα. Η χρήση τέτοιου είδους συγκριτικών πλεονεκτημάτων είναι πολύ σημαντική για μία χώρα όπως και τα δίκτυα αποδήμων μας.

Σήμερα, αντίστοιχα ζητήματα είναι η τεχνολογία και η ψηφιακή «επιβολή». Μικρές χώρες έχουν μία ισχυρότατη παρουσία διεθνώς γιατί διαθέτουν αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα της νέας εποχής.»

«Η οικονομική διπλωματία της Ελλάδας να μην είναι μόνο ευρωκεντρική»

«Για τις δεκαετίες θα πω επιγραμματικά:

  • 1974-1980: Βασικός στόχος η οικονομική διπλωματία δουλεύει για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.
  • 1980-1990: Εδραιώνεται η θέση μας στην ΕΟΚ.
  • 1990-2000: Έχουμε έναν νέο στόχο, αυτόν της σύγκλισης με την Ε.Ε και την οικονομική και νομισματική ένωση. Γίνεται η πρώτη ουσιαστική στροφή στα Βαλκάνια και έχουμε πραγματικά αποτελέσματα σιγά σιγά με τους γείτονες μας.
  • 2000-2010: Επίτευξη του δεύτερου μεγάλου στόχου, να μπούμε στην ΟΝΕ. Αυτή τη περίοδο έχουμε τη μεγαλύτερη διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων και στα Βαλκάνια και στη Β. Αφρική. Έχουμε εξαιρετικά σημαντικό ρόλο των ελληνικών τραπεζών σε όλα τα Βαλκάνια και αυτό μας δίνει μια επιρροή αλλά ταυτόχρονα βοηθά τη σταθεροποίηση στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Έχουμε επίσης τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που γίνονται κι ένας μοχλός οικονομικής ανάπτυξης μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων και προωθείται η εικόνα ενός σύγχρονου, οργανωμένου και επιτυχούς κράτους
  • 2010-2020: Θρίαμβοι και καταστροφές. Καταστροφική δεκαετία για την οικονομία και την εικόνα της χώρας, οπου χρειαζόμαστε τεράστιο οικονομικό και διπλωματικό κεφάλαιο για να μείνουμε στην Ευρώπη και να διαπραγματευτούμε με τους μεγάλους οργανισμούς.

Ερχόμενοι στο σήμερα, την πέμπτη δεκαετία, όπου η χώρα έχει σταθεροποιηθεί κι έχει μια σοβαρή παρουσία.

Η ομιλία που ακούσαμε πριν είναι βγαλμένη από το παρελθόν. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζει μόνο με τον φόβο της Τουρκίας, η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλές δυνάμεις, είναι σε πολλούς οργανισμούς και πρέπει να ανοίξει φτερά και να μιλήσει με όλα τα νέα μήκη και πλάτη του κόσμου.»

Πηγή: To Vima

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00