Tuesday, December 24, 2024
Home » Γάζα: Ο φαρμακοποιός του ΑΠΘ που έμεινε χωρίς φαρμακείο

Γάζα: Ο φαρμακοποιός του ΑΠΘ που έμεινε χωρίς φαρμακείο

0 comments

Γάζα: Ο φαρμακοποιός του ΑΠΘ που έμεινε χωρίς φαρμακείο

Μιλάει στο «Βήμα» ο ελληνοσπουδαγμένος ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου φαρμακείου που βομβαρδίστηκε από τον ισραηλινό στρατό.

Το φαρμακείο του, επί τρεις δεκαετίες, ήταν το μεγαλύτερο στη Γάζα. Έχει εξυπηρετήσει χιλιάδες παλαιστίνιους συμπολίτες του. Σήμερα, μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό, είναι συντρίμμια (σ.σ κεντρική φώτο). Είναι ένα από τα 950 συνολικά φαρμακεία που καταστράφηκαν ολοσχερώς από την έναρξη του πολέμου. Πλέον μόλις 50 φαρμακεία στέκονται στη θέση τους.

«Για πόσο ακόμα, άγνωστο! Αλλά κι αυτά δεν έχουν φάρμακα. Δεν έχουν καν τα βασικά. Υπάρχουν μόνο ελλείψεις. Ακόμη και στα αναλγητικά, τα φάρμακα για την πίεση και τον διαβήτη», λέει στο Βήμα, σε άπταιστα ελληνικά, από την Ναζαρέτ, όπου έχει καταφύγει μετά το βομβαρδισμό και της οικίας του, ο παλαιστίνιος φαρμακοποιός Δολφικάρ Σουέρτζο.

«Διέμενα στην Εστία του ΑΠΘ»

Απόφοιτος της Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπως μας ενημερώνει, πριν από 36 χρόνια, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου έδινε τη δυνατότητα σε παλαιστίνιους νέους να σπουδάζουν δωρεάν στην Ελλάδα.

«Διέμενα στην Εστία του ΑΠΘ. Όταν το 1987, επέστρεψα στη Γάζα και άνοιξα το δικό μου φαρμακείο, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μια μέρα θα ισοπεδωνόταν από τον ισραηλινό στρατό. Πλέον δεν έχω ούτε δουλειά, ούτε σπίτι», διαπιστώνει ο συνομιλητής μας, περιγράφοντας τις συνθήκες δαντικής κόλασης που επικρατούν στην Γάζα, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ «έχουν ισοπεδώσει τα πάντα, νοσοκομεία, φαρμακεία, σπίτια, γήπεδα, τζαμιά, δρόμους… και πλέον επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας».

Εν μέσω πυρών, στο σοβαρό επισιτιστικό πρόβλημα που το τελευταίο διάστημα κοστίζει τη ζωή σε Παλαιστινίους, έχει προστεθεί ως θανατηφόρο αίτιο και η έλλειψη της βασικής φαρμακευτικής αγωγής. «Ο κόσμος είναι αναγκασμένος να ζει χωρίς φάρμακα, όχι μόνο γιατί τα αποθέματα τέλειωσαν, αλλά και γιατί βομβαρδίστηκαν», εξηγεί.

Ο Δολφικάρ Σουέρτζο

«Περισσότεροι από 100 γιατροί έχουν σκοτωθεί»

Νέες προμήθειες δεν είναι δυνατές από την έναρξη του πολέμου έως σήμερα, καθώς όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα η Λωρίδα τα προμηθευόταν από τη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. «Επειδή οι Ισραηλινοί έκλεισαν τα σύνορα, δεν έχουμε νέες παραλαβές. Τα σύνορα είναι κλειστά και δεν περνάνε ούτε φάρμακα, ούτε τρόφιμα. Άνθρωποι με χρόνιες ασθένειες πεθαίνουν».

Και τα νοσοκομεία υπολειτουργούν. «Περισσότεροι από 100 γιατροί έχουν σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς των νοσοκομείων, άλλοι λόγω του χάους που επικρατεί στη Λωρίδα, από το φόβο νέων βομβαρδισμών, απέχουν ενώ ελάχιστοι κατάφεραν να διαφύγουν στην Αίγυπτο. Σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο στα υπάρχοντα νοσοκομεία με το αποψιλωμένο προσωπικό καταφεύγουν μόνο τραυματίες», προσθέτει ο Σουέρτζο, την ώρα που φτιάχνει τσάι χωρίς ζάχαρη σε ένα μαγκάνι με αναμμένη φωτιά – «για να μαγειρέψουμε, να απολυμάνουμε το νερό, να ζεσταθούμε. Δεν υπάρχει ούτε κόκκος ζάχαρη στη Γάζα. Τίποτα δεν λειτουργεί. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα, εδώ και πέντε μήνες αποκλεισμένοι, έχουν εξαντλήσει όλων των μορφών τα αποθέματα. Για αυτό ο κόσμος πεθαίνει χωρίς να έχει βομβαρδιστεί».

Εστιάζει στα παιδιά στη Πόλη της Γάζας. «Πεθαίνουν καθημερινά. Φάγανε τα χόρτα, φάγανε τα σκυλιά, πλέον δεν υπάρχει κάτι άλλο. Επί πέντε μήνες έχουμε δια της βίας Ραμαζάνι. Κι οι Ισραηλινοί δεν σταματούν να βομβαρδίζουν. Όποιος βρίσκει φαγητό, το αρπάζει για να ζήσουν τα παιδιά του!»

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00