Table of Contents
Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 159 ψήφους το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Πέρασε με 159 ναι το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων – Όλα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή.
Υπερψηφίστηκε με 159 ψήφους στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά στην ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων και στην λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην χώρα.
«Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται εκπαιδευτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη»
«Μετά από δεκαετίες συζήτησης, σήμερα το βράδυ εκκινεί η μεγάλη ιστορική αλλαγή» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την τελική ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την «ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα».
«Ψηφίζουμε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο εκ των πραγμάτων έχει ιστορικά χαρακτηριστικά, διότι ορίζει μία νέα φάση στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας» είπε και λίγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία, δεδομένου ότι αυτή περιλαμβάνει ψήφο επί των άρθρων που αφορούν και τα δημόσια πανεπιστήμια και την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, κάλεσε τα κόμματα «να δείξουν αν εννοούν αυτό που λένε κι αν λένε αυτό που εννοούν όταν μιλούν για την στήριξη του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου».
Υπό το πρίσμα αυτό απηύθυνε προς την Αντιπολίτευση το ερώτημα: Θα καταψηφίσετε τα άρθρα εκείνα τα οποία συνιστούν πρόταση της Συνόδου των Πρυτάνεων, την πρόταση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την πρόταση που αφορά το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο;
«Ιδού η Ρόδος. Σας καλούμε να τα υιοθετήσετε. Πρόταση των Πρυτάνεων ήταν. Την υιοθετήσαμε κι εμείς με θάρρος και με σθένος» προσέθεσε.
Σε ότι αφορά την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι πως «ένα αίτημα και μια συζήτηση δεκαετιών με την ψήφο μας απόψε ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα» και τόνισε ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας όπως φαίνεται σε κάθε δημοσκόπηση στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία.
Απευθυνόμενος σε εκείνους, οι οποίοι δεν υποστηρίζουν την κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία, ξεκαθάρισε: «Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε. Η ευθύνη της εφαρμογής είναι πάνω μας για να μπορέσουμε να σας πείσουμε. Και θα το κάνουμε».
«Η Ελλάδα με αυτή την πράξη ευθυγραμμίζεται εκπαιδευτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη» τόνισε τέλος ο υπουργός Παιδείας.
Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί
Ως ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια ο Κυριάκος Μητσότακης, που όπως είπε, ενισχύει το δημόσιο, ενώ με την ίδρυση μη κρατικών αποδίδει στη νέα γενιά ίσες ακαδημαϊκές ευκαιρίες.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι «οι εποχές που κάποιοι έκαναν καριέρα φωνάζοντας «έξω οι εταιρείες από τα Πανεπιστήμια έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί». Τα πανεπιστήμια είναι εδώ για να παρέχουν εξειδικευμένη γνώση και να συνδέουν αυτή τη γνώση με την αγορά εργασίας», τόνισε.
Για εξυπηρέτηση φιλικών του συμφερόντων κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης χαρακτηρίζοντάς το να ως «αντισυνταγματική μπίζνα» που μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε σούπερ μάρκετ.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης στην τοποθέτησή του επισήμανε πως «καταψηφίζουμε επί της αρχής, δεν εμπιστευόμαστε ότι θέλετε να ενισχύσετε τα πανεπιστήμια, ούτε πιστεύουμε ότι έχετε πραγματικό σχέδιο για μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια».
Η νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΠαΣοΚ
Παράλληλα, κόντρα ξέσπασε μεταξύ ΝΔ και ΠαΣοΚ για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Μάντζος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ, δήλωσε πως για να στηρίξει το κόμμα την αναθεώρηση του άρθρου 16 – το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα μη κρατικά πανεπιστήμια να λειτουργήσουν κανονικά – θα πρέπει να γίνει συζήτηση για το περιεχόμενο του άρθρου αυτού καθ’αυτού.
Απαντώντας ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε για την 6η κυβίστηση του ΠαΣοΚ και ευχαρίστησε τον κ. Μάντζο καθώς «προεξόφλησε την εκλογική νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2027».
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ