Table of Contents
Την ανάγκη αλλαγής παραγωγικού μοντέλου στη χώρα επισήμανε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο 4ο ΟΤ FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – Ελλάδα 2030», που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου τόνισε πως το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν η μεγάλη ευκαιρία, την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αξιοποίησε,
Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου σχετίζεται με τα δίκτυα, εξηγώντας πως αν θέλουμε να πέσει το κόστος παραγωγής, πρέπει να επενδύσουμε στις μεταφορές και την ενέργεια.
Και ανέφερε ως παράδειγμα το γεγονός πως η χώρα μας δεν έχει επενδύσει στα τρένα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εμείς είχαμε ουσιαστικά μία γραμμή και δεν μπορούσαμε να διασφαλίσουμε ούτε την ασφάλεια αυτής της γραμμής» – σε μία έμμεση αλλά σαφή αναφορά στην τραγωδία των Τεμπών.
Η πράσινη μετάβαση δεν πρέπει να γίνει μόνο από τους μεγάλους παίχτες, αλλά να συμμετέχουν συνεταιρισμοί και κυρίως οι δήμοι, το 45% των οποίων είναι χρεοκοπημένοι
«Υπερχρεωμένοι οι δήμοι της χώρας»
Το δεύτερο στο οποίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είναι τα σύγχρονα δίκτυα ενέργειας υψηλής διασυνδεσιμότητας, τονίζοντας πως η πράσινη μετάβαση δεν πρέπει να γίνει μόνο από τους μεγάλους παίχτες, αλλά να συμμετέχουν συνεταιρισμοί και κυρίως οι δήμοι, το 45% των οποίων, όπως υπογράμμισε, είναι χρεοκοπημένοι.
Μάλιστα, σημείωσε πως ο ίδιος πήγε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, όπου «περίμεναν από τον κ. Λιβάνιο να πει κάτι για την ταμπακέρια, αλλά δεν έδωσε μια προοπτική στα ενεργειακά δίκτυα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για το παράδειγμα του δήμου Άργους-Ορεστικού, όπου είχαν βάλει φωτοβολταϊκά σε δημοτικά κτίρια και παρόλα αυτά δεν προχώρησε η ενεργειακή τους κοινότητα, από την οποία, τόνισε, και οι φτωχότεροι πολίτες θα έπαιρναν πιο φθηνή ενέργεια, για να επαναλάβει πως «το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αξιοποιήθηκε σωστά» από τη ΝΔ.
«Η κυβέρνηση ΝΔ κάνει διαχείριση της ζημιάς»
Υπογράμμισε, μάλιστα, μετά από σχετική ερώτηση του ΟΤ, ότι το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα είναι πως όλο λέμε «από εδώ και πέρα», ενώ αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε τι φταίει. «Αποτιμήσαμε σωστά γιατί μπήκαμε στα μνημόνια; Κατά την άποψή μου, όχι. Αποτιμήσαμε σωστά γιατί μείναμε για τόσο πολύ στα μνημόνια; Κατά την άποψή μου, όχι. Αποτιμήσαμε γιατί όταν βγήκαμε από αυτά, μείναμε δεύτεροι από το τέλος στην ΕΕ σε αγοραστική δύναμη; Όχι», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.
Μιλώντας για τις εξαγωγές, τόνισε πως έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και ανέφερε πως πρέπει να επενδύσουμε σε προϊόντα ανταγωνιστικά, τα οποία όμως θα διατηρούν αυτή την ανταγωνιστικότητα. Άρα, κατέληξε, θέλουμε χαμηλό κόστος παραγωγής και περισσότερες προσλήψεις, σημειώνοντας τη μεγάλη έλλειψη εργατών γης και εν γένει εργαζόμενων στη βιομηχανία, τον τουρισμό, τη μεταποίηση, τον πρωτογενή τομέα.
Ο κ. Ανδρουλάκης, ειδικά ως προς αυτό, υπογράμμισε πως «δεν υπήρχε ούτε μια σοβαρή μεταναστευτική πολιτική, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από την ΝΔ, με αποτέλεσμα οι εργάτες να φύγουν από την Ελλάδα και να πάνε στην στην Ιταλία και αλλού».
«Η κυβέρνηση δεν προβλέπει, απλά, μετά τη ζημιά κάνει διαχείριση αυτής της ζημιάς», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Χρειαζόμαστε ανάπτυξη βιώσιμη, ανταγωνιστική και κοινωνικά δίκαιη»
Ερωτηθείς για την πρόταση του ΠαΣοΚ, είπε πως «εμείς μιλάμε για μια πολιτική που στηρίζει πραγματικά τους μικρομεσαίους», χαρακτηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως τις «αδικημένες του Ταμείου Ανάκαμψης», ενώ έκανε λόγο για ένα σταθερό πλαίσιο φορολογικό και ασφαλιστικό, το οποίο, όπως είπε, απαιτεί ένα «κονσένσους», μία συναίνεση.
«Χρειαζόμαστε ανάπτυξη βιώσιμη, ανταγωνιστική και κοινωνικά δίκαιη», επισήμανε.
Ως προς τις συναινέσεις, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως το ΠαΣοΚ έχει αποδείξει στην πράξη την συναίνεση, φέροντας ως παράδειγμα την golden viza, που το κόμμα του ψήφισε όταν, μετά τις πιέσεις της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση ανέβασε το όριο από 250 σε 850 χιλιάδες.
«Το ψηφίσαμε, είπαμε όμως να γίνει νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο για να μην δημιουργηθούν στρεβλώσεις στην αγορά – αλλά η κυβέρνηση δεν μας άκουσε, με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος Αυγούστου να φύγουν από την αγορά 5.500 ακίνητα», υπογράμμισε.
«Τι θα θέσω στον Μητσοτάκη την Τετάρτη»
Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπενθύμισε την πρόταση του ΠαΣοΚ να μην συνδέεται η χρυσή βίζα με τη βραχυχρόνια μίσθωση και ανακοίνωσε πως θα την επαναφέρει με τροπολογία, ώστε «όταν ο κάτοχος της βίζα έρθει να την ανανεώσει, να προβλέπεται από την ανανέωση και μετά πως δεν θα μπορεί να την έχει σε βραχυχρόνια μίσθωση και με αυτό τον τρόπο να αποσυνδέσουμε σταδιακά περισσότερα ακίνητα».
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ερωτηθείς αν θα θέσει αυτά τα ζητήματα στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απάντησε με νόημα πως «στην πολιτική εμείς διαχειριζόμαστε τα γεγονότα και πολλά συνέβησαν με υπαιτιότητα του πρωθυπουργού – όχι δική μου. Εγώ σέβομαι τους θεσμούς. Αυτή η συνάντηση, τώρα ήταν η ώρα να γίνει και θα γίνει», σημείωσε, λέγοντας πως θα συζητήσει μαζί του για την ακρίβεια, το δημογραφικό, το στεγαστικό πρόβλημα, τα εθνικά θέματα και τους θεσμούς.
«Να μην επιλέγεται από την κυβέρνηση η ηγεσία της Δικαιοσύνης»
«Πρέπει να επενδύσουμε περαιτέρω στη διάκριση των εξουσιών», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης και προσέθεσε ότι θα προτείνει «στην αναθεώρηση του συντάγματος, η ηγεσία της Δικαιοσύνης να μην επιλέγεται από την κυβέρνηση, αλλά με περισσότερες δικλείδες», για να εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία της, σημειώνοντας πως σήμερα οι πολίτες δεν την εμπιστεύονται.
Επίσης, ανέφερε πως το θέμα του δημογραφικού πρέπει να το δούμε με μία προοπτική και όχι στη λογική των επιδομάτων και όλο αυτό να έχει μία συνέχεια, ούτως ώστε όποιος είναι στην κυβέρνηση να έχει μια πυξίδα στρατηγικής, ειδάλλως, προειδοποίησε, «το δημογραφικό πρόβλημα θα είναι η καταστροφή της όποιας οικονομικής ανάπτυξης».
«Το ΠαΣοΚ αύριο καταθέτει τροπολογία για έκτακτη φορολογία στις τράπεζες»
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε στο 4ο ΟΤ FORUM πρωτοβουλία του ΠαΣοΚ για στέγαση και τράπεζες, σημειώνοντας: «Εμείς αύριο θα προτείνουμε έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών, μία πρόταση που δεν έχει μόνο δημοσιονομικό αλλά και πολιτικό χαρακτήρα».
«Πρέπει επιτέλους οι τράπεζες να δείξουν ένα πιο κοινωνικό πρόσωπο που δεν έχουν δείξει μέχρι σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση που δέχτηκε για το πού προτείνει να αξιοποιηθούν τα χρήματα από τη φορολόγηση των τραπεζών, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε το δημογραφικό και τις υποδομές ως δύο παραδείγματα, υπογραμμίζοντας πως «ο ρόλος όλων μας είναι να βρούμε μια χρυσή τομή για τη βιώσιμη ανάπτυξη μεταξύ αγοράς και κοινωνίας».
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, μάλιστα, αναφερόμενος στις τροπολογίες που θα καταθέσει – όπως αυτή που θα προβλέπει από 1/1/2026 την κατάργηση της διασύνδεσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης από τη χρυσή βίζα – σχολίασε χαρακτηριστικά: «Οι βουλευτές εκείνοι της ΝΔ, που έλεγαν ότι έχουν πιο κοινωνικό πρόσωπο, τους καλώ να ψηφίσουν την τροπολογία του ΠαΣοΚ».
Τέλος, μίλησε ξανά για τον κατώτατο μισθό, τονίζοντας πως έκανε μία συζήτηση σε βάθος με τους κοινωνικούς εταίρους, την οποία δεν έκανε ποτέ η κυβέρνηση και επανέλαβε τη θέση του πως την τελική απόφαση πρέπει να την παίρνουν οι κοινωνικοί εταίροι μέσα από διάλογο, όχι να επιβάλλει ο αλγόριθμος ποιος θα είναι ο κατώτατος μισθός.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην συζητάμε», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, σημειώνοντας πως όταν συζητάμε με ειλικρίνεια, «θα βρίσκουμε τις πραγματικές μας διαφορές και έτσι θα μπορούμε να καταλήξουμε σε συγκλήσεις».
Πηγή: ot.gr
Πηγή: ToVima.gr