Tuesday, September 24, 2024
Home » Αλλαγή ώρας: Τι ισχύει φέτος στην Ελλάδα – Πότε ξεκινά η χειμερινή

Αλλαγή ώρας: Τι ισχύει φέτος στην Ελλάδα – Πότε ξεκινά η χειμερινή

0 comments

Αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή της ώρας και την έναρξη της χειμερινής.

Η ώρα θα αλλάξει την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη, δηλαδή στις 27, με τους δείκτες των ρολογιών να πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω τα ξημερώματα στο πλαίσιο της χειμερινής ώρας.

Η χειμερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και τα ρολόγια μας αντί για 04:00 π.μ. θα δείχνουν 03:00 π.μ.

Όσο για το ποιες είναι οι συσκευές που αλλάζουν την ώρα από μόνες τους και ποιες αυτές που χρειάζεται να τις αλλάξουμε χειροκίνητα, σημαντικό είναι να θυμόμαστε αν η συσκευή μας έχει σύστημα συνδεδεμένο στο διαδίκτυο ή όχι. Οι περισσότερες από τις συνδεδεμένες στο διαδίκτυο συσκευές που έχουμε στο σπίτι – κινητά τηλέφωνα, έξυπνα ρολόγια, υπολογιστές ή tablet – αλλάζουν αυτόματα την ώρα.

Ωστόσο, η σύσταση είναι πάντα να ελέγχετε ότι η αλλαγή έχει γίνει και, εάν αυτό δεν έχει συμβεί, να ρυθμίσετε τις παραμέτρους του αυτοματισμού.

«Υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 27 Οκτωβρίου λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της E.E. 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Πώς καθιερώθηκε η αλλαγή ώρας

Η θερινή ώρα βασίζεται σε ένα σύστημα που αποσκοπεί στην καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας. Σε Ελλάδα και Ευρώπη, η θερινή ώρα διαρκεί για 7 μήνες. Παράλληλα, η χειμερινή (ή ηλιακή ώρα) αρχίζει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και εφαρμόζεται για 5 μήνες.

Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, σε γράμμα του σε μία γαλλική εφημερίδα. Σε αυτό το γράμμα δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας, αλλά πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα.

Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί την εναλλαγή ώρας αποτελεί μειοψηφία. Καθώς σχεδόν όλες οι ασιατικές και αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν. Άλλες την έχουν καταργήσει, ή σχεδιάζουν την κατάργηση του μέτρου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να σταματήσει την υποχρεωτική εναλλαγή ώρας το 2021, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει ανεξάρτητα τη μονιμοποίηση της θερινής ή τη χειμερινής ώρας.

Στην Ελλάδα η σχετική διαβούλευση αναβλήθηκε επ’ αόριστον.

Πότε έγινε πρώτη φορά στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932. Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε. Κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε πια το 1975

Επισημαίνεται ότι στην Ευρώπη, η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η αλλαγή ώρας ήταν το καλοκαίρι του 1916, εν μέσω πολέμου, στη Γερμανία, προκειμένου το ανθρώπινο δυναμικό να μπορεί να παράγει καλύτερα πολεμικό υλικό χωρίς να καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα.

Από το 1996, ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη, συνηθίζεται να γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά. Αυτό συμβαίνει έτσι ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μια ώρα επιπλέον, ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Πηγή: To Vima

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More