Monday, December 16, 2024
Home » Έπεσαν οι υπογραφές στην πολύκροτη εμπορική συμφωνία ΕΕ – Mercosur

Έπεσαν οι υπογραφές στην πολύκροτη εμπορική συμφωνία ΕΕ – Mercosur

0 comments

Η ΕΕ και πέντε χώρες της Νότιας Αμερικής κατέληξαν σε μια υπερπαραγωγική εμπορική συμφωνία, η οποία θα δημιουργήσει μια αγορά 700 εκατομμυρίων ανθρώπων, μειώνοντας τους δασμούς σε περισσότερο από το 90% των αγαθών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι ηγέτες των χωρών της Mercosur ολοκλήρωσαν τη συμφωνία, τη μεγαλύτερη που έχει υπογραφεί, μετά από 25 χρόνια συνομιλιών σε μια σύνοδο κορυφής στην Ουρουγουάη.

Η συμφωνία έκλεισε μετά από 25 χρόνια συνομιλιών

«Πρόκειται για μια συμφωνία win-win, η οποία θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, και στις δύο πλευρές. Εστιάζουμε στη δικαιοσύνη και το αμοιβαίο όφελος», είπε.

Τα υπογράφοντα κράτη της MERCOSUR – η Δημοκρατία της Αργεντινής, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας, η Δημοκρατία της Παραγουάης και η Ανατολική Δημοκρατία της Ουρουγουάης – και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσαν, στην 65η Σύνοδο Κορυφής MERCOSUR (Μοντεβιδέο, 6 Δεκεμβρίου), την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μιας Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των δύο περιοχών, μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες διαπραγματεύσεων.

Η κοινή ανακοίνωση της συμφωνίας

Λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που σημειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες έως τον Ιούνιο του 2019, η MERCOSUR και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν εμπλακεί, από το 2023, σε μια έντονη διαδικασία διαπραγματεύσεων, με στόχο την προσαρμογή της συμφωνίας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. επίπεδα. Τα τελευταία δύο χρόνια, και οι δύο πλευρές συμμετείχαν σε επτά γύρους διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων συναντήσεων, και δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν οποιοδήποτε σχετικό θέμα

Αυτή η συμφωνία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή και για τις δύο πλευρές, παρουσιάζοντας ευκαιρίες για μεγάλα αμοιβαία κέρδη μέσω της ενισχυμένης γεωπολιτικής, οικονομικής συνεργασίας, βιωσιμότητας και ασφάλειας.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση η εν λόγω συμφωνία:

  • Θα ενισχύσει το στρατηγικό εμπόριο και τους πολιτικούς δεσμούς μεταξύ ομοϊδεατών και αξιόπιστων εταίρων.
  • Θα υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα και στις δύο πλευρές ανοίγοντας εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες και διασφαλίζοντας βιώσιμη πρόσβαση και επεξεργασία πρώτων υλών.
  • Αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με ισχυρές, συγκεκριμένες και μετρήσιμες δεσμεύσεις για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών .
  • Λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των Ευρωπαίων, συμπεριλαμβανομένου του εξαιρετικά σημαντικού γεωργικού τομέα της ΕΕ . Θα συμβάλει στην αύξηση των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ προστατεύοντας παράλληλα ευαίσθητους τομείς.
  • Τηρεί τα πρότυπα της ΕΕ για την υγεία των ζώων και την ασφάλεια των τροφίμων , αποτρέποντας την είσοδο μη ασφαλών προϊόντων στην αγορά μας.
  • Μια ώθηση για την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ασφάλεια της ΕΕ και της Mercosur

Αυτή η συμφωνία ορόσημο θα:

  • διασφαλίσει και θα διαφοροποιήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού
  • δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για κάθε είδους επιχειρήσεις, καταργώντας συχνά απαγορευτικούς δασμούς στις εξαγωγές της ΕΕ στη Mercosur.
  • εξοικονομήσει δασμούς αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις της ΕΕ ετησίως.
  • εξασφαλισει εμπορικές ποτιμήσεις σε στρατηγικούς μηδενικούς βιομηχανικούς τομείς όπως οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
  • βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να εξάγουν περισσότερες εξαγωγές μειώνοντας τη γραφειοκρατία.
  • εξασφαλισει μία αποτελεσματική, αξιόπιστη και βιώσιμη ροή πρώτων υλών κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια πράσινη μετάβαση.

Η προτεινόμενη συμφωνία ΕΕ-Mercosur αποτελείται από έναν πολιτικό πυλώνα και έναν πυλώνα συνεργασίας και έναν εμπορικό πυλώνα. Το τέλος των διαπραγματεύσεων αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαδικασία για τη σύναψη της συμφωνίας.

Ποιοι αντιδρούν

Η συμφωνία ΕΕ – Mercosur θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για την έγκριση του Συμβουλίου χρειάζεται ειδική πλειοψηφία. Ωστόσο, Γαλλία, Αυστρία και Πολωνία έχουν διαφωνήσει κατηγορηματικά με την εν λόγω συμφωνία, ενώ, κατά τα προσφάτως λεγόμενα του Ιταλού υπουργού Γεωργίας, δεν αποκλείεται και η Ρώμη να προσχωρήσει σε αυτό το μέτωπο αυτό. Οι τέσσερις αυτές χώρες αντιπροσωπεύουν το 35% του πληθυσμού της ΕΕ και σχηματίζουν μειοψηφία αποκλεισμού.

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Mercosur ξεκίνησαν στις 28 Ιουνίου 1999. Μετά την αναστολή των συνομιλιών, οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν ξανά το 2010. Οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις απέκτησαν νέα ώθηση το 2016 και ΕΕ και Mercosur ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις το 2019. Η πολιτική συμφωνία που συνήφθη τον Ιούνιο του 2019, δεν επικυρώθηκε ποτέ, λόγω της απροθυμίας πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

Πηγή: OT.gr

Πηγή: ToVima.gr

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00