Wednesday, October 23, 2024
Home » Το «μυστικό» του trade στην Attica Bank, τα σφυριά χτυπούν στην αγορά

Το «μυστικό» του trade στην Attica Bank, τα σφυριά χτυπούν στην αγορά

0 comments

23.10.2024 | 07:00 Attica Bank

Το ζήτημα της σωστής ενημέρωσης περί της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank παραμένει και όπως μαθαίνω… έχει βάλει σε «πολεμική ετοιμότητα» τις αρχές.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι έλεγχοι είναι «ασφυκτικοί». Το λέω ευγενικά, διότι στα desk των αντικρυστών τα χέρια… τρέμουν.

Μάλιστα, μερικές χρηματιστηριακές «έκοψαν» και την εντολοδοσία στις πλατφόρμες, προκειμένου να μην μπουν στη λίστα ελέγχου για λίγα τεμάχια.

Διότι, όπως μου ανέφερε πηγή μου, δεν ήταν λίγοι οι κωδικοί που μετά το reverse split, 100 παλαιές προς 1 νέα, έμειναν με… «ρετάλια», όπως χαρακτηριστικά μου είπε. Και μερικά εξ αυτών βγαίνουν market.

Δηλαδή προς πώληση σε τιμές… δίχως λογική στις περισσότερες φορές.

Attica Bank – Παγκρήτια Τράπεζα

Ας ξεκαθαρίσω…

Πάμε λίγο να δούμε με απλά λόγια πως λειτουργεί αυτή η ΑΜΚ της Attica Bank.

Αρχικά στην περίπτωση του Δικαιώματος, για κάποιον που δεν έχει ήδη κάποια θέση στην Attica Bank.

Ένα Δικαίωμα είναι σήμερα στα 200 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 677 μετοχές έναντι 1,87 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι για να συμμετάσχει κανείς στην αύξηση, θα πρέπει να διαθέσει 1.266 ευρώ για κάθε Δικαίωμα.

Ωστόσο, στη μέση τιμή κτήσης θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τα χρήματα που έδωσε για την αγορά του Δικαιώματος, στην προκειμένη περίπτωση 248 ευρώ, επομένως: 1.266 + 200 = 1.466 ευρώ.

Θα λάβει δηλαδή 677 μετοχές συνολικής αξίας 1.466 ευρώ, ήτοι 2,16 ευρώ/μετοχή.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το κόσμος συμμετοχής γι’ αυτούς που ήδη είχαν μετοχές προ reverse split είναι παρόμοιος, συνυπολογίζοντας και το κόστος αγοράς του Δικαιώματος. Όπερ σημαίνει 1,87 ευρώ ανά μετοχή συν το κόστος που είχε για την αγορά των παλαιών μετοχών του.

Από εδώ και πέρα…

Για κάθε μία μετοχή που θα εκδοθεί αντιστοιχεί ένα warrant.

Με κάθε warrant μπορεί να πάρει κανείς 3,5 μετοχές έναντι 0,05 ευρώ/μετοχή.

Επομένως, συνολικά, μπορεί κάποιος να έχει 677 μετοχές από το Δικαίωμα και από το πρώτο σκέλος της ΑΜΚ, έναντι 1.266 ευρώ και στο δεύτερο σκέλος της αύξησης οι 677 μετοχές του δίνουν ισάριθμα warrant.

Και το κάθε warrant του δίνει 3,5 μετοχές έναντι 0,05 ευρώ. Άρα θα πάρει 2.369,5 μετοχές.

Έτσι συνολικά θα αποκτήσει 3.048 νέες μετοχές.

Άρα θα βάλει συνολικά 1.385 ευρώ για να πάρει 3.048 μετοχές, με μέση τιμή κτήσης 0,45 ευρώ.

Που θα κάτσει «μπίλια»

Το «μυστικό» του trade της Attica Bank ωστόσο είναι αλλού… στον αριθμό των μετοχών που θα διατεθούν εξ ολοκλήρου με την ολοκλήρωση της αύξησης.

Αυτός θα φτάσει στις 1.618.142.764 μετοχές, από 530.644 σήμερα.

Εάν υποθέσει κανείς ότι η τιμή της αύξησης διαμορφωθεί, κατά τον παραπάνω υπολογισμό στα 0,45 ευρώ, τότε μιλάμε για αποτίμηση 728,1 εκατ. ευρώ!

————————————

30.000 κατοικίες στο σφυρί και συνεχίζουμε

Το γεγονός πως δεν βρίσκονται πλέον ψηλά στην ατζέντα της δημοσιότητας δεν σημαίνει πως δεν γίνονται.

Ο λόγος για τους πλειστηριασμούς κατοικιών, οι οποίοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Συνολικά 30.000 χτύπησε το σφυρί φέτος σύμφωνα με όσα είπαν παράγοντες της αγοράς του real estate.

Αν και στα «μεγάλα σφυριά», όπως τα ακίνητα του Δημήτρη Κοντομηνά (Demco) και του Ανδρέα Βγενόπουλου (Εκάλη, Μύκονος) υποχρεώθηκαν σε προς τα κάτω προσαρμογή των τιμών στα πλειστηριαζόμενα ακίνητα. Δεν υπήρξε ενδιαφέρον ή… οι τιμές ήταν τσιμπημένες.

Θα δούμε τις επόμενες ημέρες που θα γίνουν οι νέες διαδικασίες πάντως.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Πάντως, οι servicers κόκκινων δανείων που συνδέονται με ακίνητα συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για την τακτοποίηση οφειλών.

Θυμίζω πως σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, σημαντική άνοδο κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο τόσο οι νέες αιτήσεις όσο και οι ρυθμίσεις οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2023.

Πιο συγκεκριμένα, τα νέα αιτήματα οφειλετών στον εξωδικαστικό μηχανισμό διαμορφώθηκαν σε 5.522 και έγιναν συνολικά 1.504 νέες ρυθμίσεις για οφειλές άνω των 383 εκατ. ευρώ.

—————————————

Ασφυξία στην Πλουτάρχου

Όλος ο “καλός” ο κόσμος πήγε τελικά στα εγκαίνια του Κέντρου Ευεξίας της κας Πόπης Καλαϊτζή. Ομιλώ βεβαίως για τη σύζυγο του Υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, την οποία τίμησαν αρκετοί Υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης, την ώρα μάλιστα που παρουσιαζόταν το νέο επιχειρηματικό μοντέλο από τον Υπουργό Θεοδωρικάκου.

Προφανώς και μετά την παρουσίαση, όλοι πέρασαν από την Πλουτάρχου, ενώ είδα και πρόσωπα όπως ο κ. Γεράρδος (Πλαίσιο), Φλώρος (πρώην του ΓΕΕΘΑ), Φέσσας (Quest), ή που είχαν χρόνια να εμφανιστούν, όπως ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης.

Μιχάλης Τσαμάζ

Φούντωσαν τα σενάρια

Αυτό που μου έκανε εντύπωση όμως ήταν το «πηγαδάκι» Κωστή Χατζηδάκη, Γιώργου Στάσση (ΔΕΗ) και Μιχάλη Τσαμάζ (πρώην CEO ομίλου ΟΤΕ).

Η «τριανδρία» μάλιστα απομονώθηκε σε μια γωνία…

Και όπως καταλαβαίνετε… πολλοί έβαλαν στο μυαλό τους τα τηλεπικοινωνιακά σχέδια της ΔΕΗ και πως αυτά θα «τρέξουν» από έμπειρα (;) χέρια.

——————————————–

Τι συμβαίνει με τα επιτόκια;

Πέραν όμως των κοσμικών συζητήσεων, παίρνει το αυτί μου και κάποιες σοβαρές ανησυχίες από το μέτωπο των επιχειρήσεων.

Δηλαδή, ενώ από τον Ιούνιο τα επιτόκια μειώνονται από την ΕΚΤ, έχει παρατηρηθεί μια σταθερή αύξηση των spreads στα επιχειρηματικά δάνεια.

Έχουμε δηλαδή αρχίσει να αποκλίνουμε στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, σε σχέση με την Ευρώπη και μετά από αρκετό καιρό που υπήρξε μια σταθεροποίηση.

Προφανώς και αυτή δεν είναι η βασική αιτία της ανάσχεσης των επενδύσεων, κυρίως σε πάγια, που παρατηρείται τελευταία στην οικονομία, αλλά είναι ένα σοβαρός λόγος επιβάρυνσης.

——————————————–

Η επίσημη πρώτη

Χθες, ο νέος πρόεδρος το ΙΟΒΕ, Γιάννης Ρέτσος, έκανε την επίσημη πρώτη εμφάνισή του στη νέα θέση κατά τη διάρκεια παρουσίασης της τριμηνιαίας έκθεσης του Ιδρύματος.

Και ουσιαστικά ήταν η επίσημη “πρώτη” με τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Νίκο Βέττα.

Η γενική εικόνα ήταν ότι η δύο άνδρες είχαν άνεση μεταξύ τους.

Σε τέτοιο βαθμό που μόλις κάθισαν στο τραπέζι της συνέντευξης, ο κ. Ρέτσος στράφηκε προς τον κ. Βέττα, λέγοντας χαμογελαστός: «Βλέπω ότι υπάρχει κενό μεταξύ μας (σ.σ. δείχνοντας τη φυσική απόσταση που τους χώριζε), ελπίζω να μην είναι άβυσσος».

Ο δεύτερος παρέμεινε σιωπηλός χωρίς να σχολιάσει και εκκίνησε τη διαδικασία της συνέντευξης, παρουσιάζοντας τον νέον πρόεδρο, για τον οποίο μίλησε με θερμά λόγια.

Θυμίζω ότι ο Νίκος Βέττας είναι ακαδημαϊκός και βαθύς γνώστης των μακροοικονομικών, ενώ ο Γιάννης Ρέτσος επιχειρηματίας στον χώρο του τουρισμού και –επί χρόνια- πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Μένει να φανεί ο τρόπος που θα ταιριάξει αυτό το νέο δίδυμο.

Και το καμπανάκι για την κυβέρνηση…

Σας έχω επισημάνει εδώ και καιρό την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην οικοδομή, λόγω της αναμονής της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το νέο οικονομικό κανονισμό, θα το διαβάσετε και αναλυτικά στο τελευταίο ρεπορτάζ του «ΟΤ».

Και εκτιμώ ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σύντομα να δώσει λύση στο αδιέξοδο για να μην έχουμε χειρότερες καταστάσεις στην οικονομία γενικότερα.

Όσο το καθυστερεί μάλιστα τόσο τα προβλήματα θα γιγαντώνονται.

Κάτι που ο νέος επικεφαλής του ΙΟΒΕ, δεν άφησε ασχολίαστο.

Προειδοποίησε μάλιστα το πόσο κακό κάνει στο επιχειρηματικό κλίμα ότι ένας νόμος, 12 χρόνια μετά την ψήφισή του, ετοιμάζεται να κριθεί αντισυνταγματικός.

Είναι δείγμα δυσλειτουργίας του κράτους Δικαίου, ανέφερε.

Και δεύτερο καμπανάκι…

Βέβαια ο κ. Ρέτσος δεν έμεινε μόνο στο θέμα της οικοδομής.

Αλλά χτύπησε το καμπανάκι και στον τομέα του τουρισμού.

“Δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό” είπε.

“Κινείται εν πολλοίς στο άγνωστο… μόνο στην περίοδο της πανδημίας υπήρχε σχέδιο”…

Και μιλάμε για τη χώρα που “παράγει” τουρισμό. Αυτό το λέω εγώ… και όλοι οι επαγγελματίες φυσικά του κλάδου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΟμολογία αποτυχίας Σταϊκούρα (;), οι κατευθύνσεις Θεοδωρικάκου, νέο χτύπημα των McDonald’s στην Ελλάδα, ρουμανικοί μπελάδες για ΟΤΕ, η ΓΣ της Εκτέρ Ο παράδεισος των servicers, τα «μαζεύει» ο Χατζηδάκης, το μπάχαλο της Αυτοδιοίκησης, σβήνει και γράφει ο Θεοδωρικάκος, στον Άη Στράτη η Σδούκου, οι φήμες για το «sugar – καρουζέλ» Ο S&P και το μεγάλο Ταμείο, το «επιθετικό» marketing της Attica Bank, το «μαύρο πρόβατο» του Χατζηδάκη, το φάουλ της ΕΚΤ, οι προσλήψεις που άργησαν, ο τζόγος των Ελλήνων sponsored-image23.10.2024 | 10:58 Χρηματιστήριο Αθηνών: Αναζητά φρένο στην πτωτική πορεία του 23.10.2024 | 10:58 Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές, στο -4% η Deutsche Bank 23.10.2024 | 10:47 ΓΣΕΕ: Πώς αμείβεται η αργία της 28ης Οκτωβρίου 23.10.2024 | 10:25 Tupperware: Ολοταχώς για τη νέα εταιρεία, που θα σώσει τα θρυλικά τάπερ 23.10.2024 | 10:18 TSMC: Τσιπ της εντοπίστηκε σε προϊόν της Huawei παρά τους εξαγωγικούς περιορισμούς 23.10.2024 | 10:06 Ασιατικά χρηματιστήρια: Μικτά πρόσημα στις αγορές – Άλμα 45% για την Tokyo Metro 23.10.2024 | 10:01 Σαράντης: Αυξημένες οι πωλήσεις κατά 27,9% το εννεάμηνο – Πώς θα κλείσει η χρονιά 23.10.2024 | 09:52 Ψωμί: Το φρέσκο στην Ελλάδα παραμένει από το 2020 το 2ο φθηνότερο στην Ευρώπη 23.10.2024 | 09:51 Volvo: Μειώνει τις προβλέψεις για πωλήσεις εν μέσω ασθενέστερης ζήτησης στον κλάδο 23.10.2024 | 09:38 Heineken: Premium και μη αλκοολούχα μπύρα οδηγούν τις πωλήσεις 23.10.2024 | 09:36 Metlen: Σύσταση buy από την AXIA – Τι προβλέπει για τα αποτελέσματα 3μήνου 23.10.2024 | 09:24 ΚΑΠ: Αντίθετη η Ελλάδα στην πλήρη εξωτερική σύγκλιση για τις άμεσες ενισχύσεις Διαβάστε περισσότερα20.10.2024 | 20:53 ΚΤΕΟ και ανασφάλιστα οχήματα: Ποιοι περιμένουν πρόστιμα έως 1.000 ευρώ 22.10.2024 | 07:00 Ευάγγελος Μυτιληναίος: Μπαίνει μπροστά το νέο εργοστάσιο της Metlen – Ο κρυμμένος θησαυρός της Σίνδου 20.10.2024 | 21:29 Αίγυπτος: Προειδοποίηση Σίσι σε ΔΝΤ και ΕΕ για τα προβλήματα που δημιουργεί ο πόλεμος 20.10.2024 | 17:10 Κίνα: Θα… κανιβαλίσει την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία; – Ανάλυση του Guardian 22.10.2024 | 21:00 Tupperware: Ακυρώνεται ο πλειστηριασμός – Η συμφωνία 22.10.2024 | 18:08 Flyover: 70 βαριά μηχανήματα εκτελούν χωματουργικά και υδραυλικά έργα 22.10.2024 | 07:00 Ακίνητα: «Μπόνους» δόμησης και εκτός σχεδίου «παγώνουν» επενδύσεις στο real estate 20.10.2024 | 18:03 Ιαπωνία, Βρετανία, Ιταλία ετοιμάζουν το αεροσκάφος που θα διαδεχτεί το F-2 20.10.2024 | 20:00 BRICS: Κηρύσσουν τον «πόλεμο» στο δολάριο από το Καζάν [γράφημα] 21.10.2024 | 07:00 Athlos Energy: Η startup που αλλάζει τα δεδομένα στην πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα 20.10.2024 | 16:00 Μέλι: Σκάνδαλο νοθείας στις αγορές – Αποκαλυπτικά στοιχεία για το μέγεθος της απάτης 21.10.2024 | 23:00 Η εταιρική Γερμανία πωλείται 21.10.2024 | 16:55 Κυβερνοασφάλεια: Ένα στοίχημα που καμία εταιρεία δεν έχει περιθώριο να χάσει 23.10.2024 | 06:35 Έρχεται το τέλος των dating apps; 23.10.2024 | 08:43 Bitcoin: Στοιχήματα για ράλι πάνω από τα 80.000 δολ. 23.10.2024 | 07:21 EKT: Αλλαγή πλεύσης – Γιατί φοβάται τον χαμηλό πληθωρισμό 23.10.2024 | 06:06 Καιρός: Γενικά αίθριος με 7 μποφόρ στο Αιγαίο 23.10.2024 | 06:48 Προσλήψεις: Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ 23.10.2024 | 09:13 Μασκ: Ξεκινήστε να κάνετε παιδιά και μην φοβάστε το κόστος 23.10.2024 | 07:39 Συντάξεις: Αναδρομικά με τόκο 6% και έως 4.000 ευρώ 23.10.2024 | 07:08 ΑΑΔΕ : Ομάδες κρούσης κατά του λαθρεμπορίου στα τελωνεία 22.10.2024 | 12:36 Τράπεζα Πειραιώς: Τι ειπώθηκε στο call – Οι επισημάνσεις της UBS 22.10.2024 | 15:23 Τουρισμός: Γάλλοι και Βρετανοί έπληξαν τα έσοδα – Στα 594 ευρώ η μέση δαπάνη [πίνακες] 22.10.2024 | 07:00 Ακίνητα: «Μπόνους» δόμησης και εκτός σχεδίου «παγώνουν» επενδύσεις στο real estate Πρόσφατα Άρθρα Inside StoriesΠηγή: ToVima.gr

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More