Friday, September 27, 2024
Home » ΣΥΡΙΖΑ: H ώρα του Τσίπρα και οι 10 εντολές του

ΣΥΡΙΖΑ: H ώρα του Τσίπρα και οι 10 εντολές του

0 comments

Ο φυσικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, μίλησε. Αυτό που ανέμενε η πλειονότητα των μελών του κόμματος έγινε και με τον διακριτό του τρόπο πήρε θέση, αποδοκιμάζοντας με εύσχημο, αλλά σαφή τρόπο τις πρακτικές του Στέφανου Κασσελάκη και του τρόπου που πολιτεύεται.

Ο πρώην Πρωθυπουργός δεν κρύφτηκε, όπως θα ανέμεναν κάποιοι, αλλά τοποθετήθηκε με σαφήνεια και χωρίς παρερμηνείες το βράδυ της Τρίτης, στην ομιλία του μετά το βραβείο Ειρήνης που παρέλαβε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα.

Ήταν η ώρα του Αλ. Τσίπρα που βγήκε μπροστά σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για το ΣΥΡΙΖΑ και αξιοποίησε την ευκαιρία που του δόθηκε ώστε να δώσει το πλαίσιο που πρέπει να κινηθεί το κόμμα την επόμενη περίοδο.

Τι είχε προηγηθεί

Ουσιαστικά, εάν αποκωδικοποιήσει κανείς την ομιλία του, θα δει ένα δεκάλογο ή τις «δέκα εντολές» του Αλέξη Τσίπρα προς τη νέα ηγεσία.

Σε μια περίοδο κατά την οποία στον ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί η τοξικότητα, το μίσος και η εχθροπάθεια από όλες τις πλευρές, ο πρώην Πρωθυπουργός, μετά τον θερμό εναγκαλισμό του με τον πρώην επικεφαλής της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλο που αναμένεται εντός των επομένων 24 ωρών να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος.

Θέλησε να οριοθετήσει ιδεολογικά και με όρους πολιτικούς το παιχνίδι των εσωκομματικών εκλογών.

Ο Αλέξης Τσίπρας το προηγούμενο διάστημα είχε πολλές επαφές και επικοινωνίες με στελέχη που του μετέφεραν τον προβληματισμό του για όσα γίνονται. Ήταν πλήρως ενήμερος για όλες τις παρασκηνιακές κινήσεις, καθώς όπως είχε καταγραφεί και στο Βήμα, υπήρχε και υπάρχει η αγωνία να μην διαλυθεί το κόμμα. Μπορεί ο ίδιος να βλέπει τον εαυτό του στο ευρύτερο πλαίσιο πέρα και πάνω από το ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ήταν πρόεδρος 15 χρόνια, αλλά δεν θέλει την εξαφάνισή του.

Και όσα έβλεπε και βλέπει τον προβλημάτισαν, τον εξόργισαν και τον στεναχώρησαν σε σημείο που αποφάσισε να δώσει το δικό του σήμα. Από εκεί και πέρα οι αποφάσεις είναι όσων θα ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Η ομιλία του είχε μηνύματα προ κάθε κατεύθυνση, αλλά αρκετά ήταν «φωτογραφικά» για τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά και όσους επιλέγουν να πολιτεύονται με τρόπο ξένο προς τις παραδόσεις, τις αξίες και τις αρχές της Αριστεράς. Και τα όσα είπε θα αξιοποιηθούν στην εσωκομματική μάχη που είναι σε εξέλιξη από όσοι είναι απέναντι στον Στ. Κασσελάκη που φώναξε ήδη «είμαι εδώ».

Όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τα μηνύματά του

Η αποκωδικοποίηση της ομιλίας του και ο Δεκάλογος ή οι «Δέκα Εντολές» είναι οι εξής:

1. Είναι σημαντικό, ειδικά στις μέρες μας, να μη λησμονούμε από που ερχόμαστε, γιατί αλλιώς θα χάσουμε τελείως τη πυξίδα για το που θέλουμε να πάμε.

2. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σε κάτι πάνω και πέρα από τον εαυτό τους. Που αγωνίζονται για αυτό που πιστεύουν και αφότου κλείσουν οι κάμερες και τα κινητά.

3. Υπάρχουν άνθρωποι που στέκονται απέναντι στον κυνισμό των χαμηλών προσδοκιών. Της καθημερινότητας χωρίς όραμα, χωρίς μέλλον, χωρίς απαιτήσεις και διεκδικήσεις. Και σήμερα αυτή η προσήλωση σε αρχές και αξίες πρέπει να αποτελεί παράδειγμα.

4. Αρνούνται (σ.σ. οι χιλιάδες νέοι και νέες) να ακολουθήσουν το κυρίαρχο αφήγημα, που τους καλεί να διαλέξουν τις αρχές και τις αξίες τους σκρολάροντας. Εναλλάσσοντάς τες ανάλογα με τη μέρα και τη μόδα.

5. Αρνούνται (σ.σ. οι νέες και οι νέοι) να εμπιστευθούν κάθε κήρυκα που θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί ανέξοδα και βροντερά την οργή τους, βυθίζοντας το δημόσιο διάλογο βαθύτερα στην τοξικότητα και το βούρκο.

6. Αναζητούν όραμα, αλλά και ρεαλισμό, σοβαρότητα, επιμονή, ειλικρίνεια, αποτελεσματικότητα. Ουσία και όχι εικόνα.

7. Δεν αρκεί η ιδεολογία που δηλώνει κάθε πολιτική δύναμη για να την εμπιστευτούν. Αυτή είναι η γενιά στην οποία εμείς έχουμε χρέος να απευθυνθούμε.

8. Όχι με φτηνούς εντυπωσιασμούς και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

9. Όχι εχθροπάθεια και αφορισμούς.

10. Όχι στα ιδεολογικά τσιτάτα και τον ηθικολογικό ελιτισμό. Αλλά ναι στην ειλικρίνεια και στο όραμα με πράξεις.

Πηγή: To Vima

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise