Table of Contents
ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου έναντι ΣΥΡΙΖΑΠαύλου Πολάκη. Δύο κόμματα σε ένα και μάλιστα στην έναρξη της θητείας του Σωκράτη Φάμελλου. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και το μπλοκ των δυνάμεων που τον στηρίζουν, με κορμό τους «87» που ανέτρεψαν τον Στέφανο Κασσελάκη, έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με τον Π. Πολάκη, τον οποίο οι περισσότεροι εξ αυτών ήθελαν να διαγράψουν το περασμένο καλοκαίρι.
Η ευκαιριακή «συμμαχία» τους απέναντι στον κ. Κασσελάκη δεν άλλαξε το κλίμα για τον κρητικό πολιτικό, που δεν θα διστάσει «να πατήσει πόδι» για να επιβάλει τις απόψεις του, ποντάροντας και στη λαϊκή στήριξη. Εξάλλου, ένα πολύ μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με πολλές από τις απόψεις του, αρκετές εκ των οποίων δεν είναι σύμφωνες με αυτές της πλειοψηφίας.
Οι διαφωνίες και το ταγκό
Ο κ. Πολάκης έχει αποδείξει ότι δεν είναι εύκολος παίκτης και ούτε εμφανίζεται διατεθειμένος να ρίξει νερό στο κρασί του. Από τη στιγμή που δεν έγινε δεύτερος γύρος επιμένει, με βάσει το ποσοστό του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, ότι τον στηρίζει περίπου το μισό κόμμα.
Πριν από περίπου δύο εβδομάδες στην ΚΕ είχε στείλει σαφές μήνυμα, τόσο στον κ. Φάμελλο, στον οποίο απευθύνθηκε προσωπικά, όσο και στην παρούσα πλειοψηφία: «Επειδή πάντα το ταγκό το χορεύουν δύο, θέλω να δω τα αντίστοιχα πράγματα από τη μεριά του Σωκράτη» είπε.
Στην Κρήτη προτιμούν να χορεύουν πεντοζάλη και σε αυτόν τον σκοπό θέλει να χορέψει ο Πολάκης το κόμμα, ειδικά όταν για πολλούς θεωρείται «συναρχηγός», αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται σε επίπεδο συσχετισμών μέσα από την ανασύνθεση των κομματικών οργάνων.
Η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία που αφορά τη συζήτηση και ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού έφερε απέναντι, για μία ακόμη φορά και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τους Φάμελλο και Πολάκη.
Η θετική ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ για τις αμυντικές δαπάνες προκάλεσε τριγμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο Παύλος Πολάκης ήταν έτοιμος να καταψηφίσει, κάτι που τελικά δεν συνέβη. Ψήφισε υπέρ με επιστολική ψήφο, αφού πρώτα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Σωκράτη Φάμελλο. Η απουσία προκάλεσε αντιδράσεις από άλλους βουλευτές του κόμματος.
Η εξήγηση ότι είχε απογευματινά χειρουργεία την Κυριακή της ψηφοφορίας δεν έπεισε σχεδόν κανένα στην ΚΟ, αλλά το μείζον ζήτημα δεν ήταν τόσο η απουσία του κ. Πολάκη όσο το γεγονός ότι με τη στάση του δείχνει να κρατάει αποστάσεις από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτή τη γραμμή θα κινηθεί το προσεχές διάστημα, θέτοντας ο ίδιος θέματα στην πολιτική ατζέντα, ειδικά εάν η πλειοψηφία δεν δείξει διάθεση να το πράξει.
Οι ισορροπίες στο εσωτερικό
Ο πληθωρικός Παύλος Πολάκης, που είναι τομέαρχης Διαφάνειας και έχει παράλληλα ως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου την ευθύνη για την υγεία και τα αγροτικά, δεν έχει καμία διάθεση να σιωπήσει. Και το πεδίο των μελλοντικών αντιπαραθέσεων επί των πολιτικών προτάσεων και όχι προσωπικών επιδιώξεων θα είναι το Εκτελεστικό Γραφείο που ενεργοποιήθηκε με την πρόσφατη απόφαση του συνεδρίου.
Εκεί ο Π. Πολάκης θα έχει απέναντί του τουλάχιστον οκτώ μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, εκτός από τον κ. Φάμελλο, την Ολγα Γεροβασίλη, τον Γιώργο Βασιλειάδη που επανέκαμψε, τον Κώστα Ζαχαριάδη, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Διονύση Καλαματιανό, τον Γιώργο Καραμέρο, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος ανέλαβε τον πολιτικό σχεδιασμό. Σε αυτά τα πρόσωπα στηρίζεται ο Σ. Φάμελλος για να περάσει τη γραμμή του, ενώ στη μέση και σε ρόλο πιο διαμεσολαβητικό θα βρίσκονται με διακριτή παρουσία και χωρίς διάθεση να συγκρουστούν με τον Πολάκη ο Νίκος Παππάς και η Ρένα Δούρου, που συμμετέχουν στο Εκτελεστικό Γραφείο.
Η στάση των Παππά και Δούρου έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως το πώς θα τοποθετούνται έναντι του Π. Πολάκη. Πρόσφατα, ο κ. Παππάς στην ΚΕ, στο αίτημα του κ. Φάμελλου και των «87» επί της ουσίας να επιστρέψουν στην Πολιτική Γραμματεία ο κ. Βασιλειάδης και ο Χρήστος Σπίρτζης και στην πρόταση του Π. Πολάκη να συμπεριληφθούν και πρόσωπα της επιρροής του, την οποία η ΚΕ απέρριψε, ψήφισε λευκό.
Σενάριο συνασπισμού
Οι διαφοροποιήσεις αναμένεται να είναι συχνές, όπως έγινε και με το θέμα της Εθνικής Τράπεζας, την κρατικοποίηση της οποίας ζήτησε ο Πολάκης, σε αντίθεση με τον Φάμελλο που πρότεινε να υπάρξει ενεργητικότερη συμμετοχή του Δημοσίου στη μετοχική σύνθεση.
Παρά το συγκρουσιακό κλίμα, ο Σωκράτης Φάμελλος ευελπιστεί σε καλύτερες μέρες το 2025 και στην Κουμουνδούρου εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη μικρή δημοσκοπική ανάκαμψη, που δεν αλλάζει τους συσχετισμούς, αλλά δημιουργεί προοπτικές, κατά την ανάλυση κεντρικών στελεχών.
Για να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ενίσχυσής του και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, μετά την απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ίδιος ο κ. Φάμελλος επιμένει πως μπορεί να δρομολογηθεί – μιλάει για τη Νέα Αριστερά – με πολλούς τρόπους, παρά τον «πάγο» που υπάρχει μετά την πρόταση για υποψηφιότητα του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου για την Προεδρία της Δημοκρατίας που ναυάγησε.
Στο παρασκήνιο υπάρχει ευρύτερη συζήτηση για το πώς μπορεί να προκύψουν συνεργασίες, ενώ ο Σ. Φάμελλος, στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε προ ημερών με τον πρόεδρο της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ και πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον γραμματέα του σχηματισμού «Κόσμος» Πέτρο Κόκκαλη. Το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι να γίνει κάτι αντίστοιχο με αυτό που είχε επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας πριν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, δηλαδή έναν συνασπισμό σχηματισμών που θα διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους. Και αυτό όμως έχει δρόμο και πολλά αγκάθια.
Πηγή: To Vima