Monday, October 28, 2024
Home » Πρόσκληση Μπάιντεν σε Νίκο Χριστοδουλίδη – Ο εκνευρισμός της Τουρκίας

Πρόσκληση Μπάιντεν σε Νίκο Χριστοδουλίδη – Ο εκνευρισμός της Τουρκίας

0 comments

Οι σχέσεις ΗΠΑ– Κύπρου βρίσκονται ίσως στο καλύτερο σημείο τους, κάτι που προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα. Ας μην ξεχνάμε την ευθυγράμμιση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν με τον τότε ηγέτη της Χεζμπολάχ ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει στόχος επειδή σε αυτήν δήθεν ενεργούν ξένα στρατεύματα. Από τότε που η Κύπρος απομάκρυνε τους Ρώσους μεγιστάνες (φίλους του Πούτιν), επέβαλε, το 2013, φορολόγηση- κούρεμα σε ρωσικά κεφάλαια που υπήρχαν στις κυπριακές τράπεζες, με τις ΗΠΑ να ανταποδίδουν σε αυτές τις κινήσεις με την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Μεγαλόνησο, με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και επισκέψεις αμερικανικών πολεμικών πλοίων (περιλαμβανομένου και ενός υποβρυχίου) στα λιμάνια της Λεμεσού και της Λάρνακας, άλλαξαν πολλά στις σχέσεις των δύο κρατών.

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η Κύπρος με το Πεντάγωνο η οποία πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε με επιτυχία στη Λευκωσία, ο πρώτος γύρος του στρατηγικού διαλόγου. Αλλά εκεί όπου η Κύπρος που απέκτησε αναβαθμισμένο ρόλο είναι με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Βρίσκεται τόσο κοντά με το Ισραήλ και με τον Λίβανο, που τα αεροδρόμιά της (Λάρνακας και Πάφου) μπορούν εάν απαιτηθεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Πηγή: To Vima

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More