Table of Contents
Εντυπωσιακή για μία ακόμη χρονιά αναμένεται η αύξηση της κινητής περιουσίας των ελληνικών νοικοκυριών το 2024, όπως αυτή αποτυπώνεται στις καταθέσεις που τηρούν στις τράπεζες και στις επενδύσεις τους σε αμοιβαία κεφάλαια.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται με την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των φυσικών προσώπων, ως αποτέλεσμα της μείωσης της απασχόλησης και της σταθερά ανοδικής πορεία των μισθών.
Η εφετινή θα αποτελέσει την 7η διαδοχική χρονιά αύξησης των σχετικών μεγεθών. Είναι χαρακτηριστικό πως την περίοδο 2017 – 2023 τα υπόλοιπα των νοικοκυριών σε τραπεζικούς λογαριασμούς πάσης φύσεως καταγράφουν σωρευτική άνοδο της τάξης των 45,7 δισ. ευρώ.
Σε αυτά θα προστεθούν επιπλέον 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, από την άνοδο των καταθέσεων εφέτος. Άρα η συνολική μεγέθυνση των αποταμιεύσεων μέσα σε μία 8ετία θα προσεγγίσει τα 50 δισ. ευρώ.
Κι αν το 2024 η άνοδός τους θα είναι η μικρότερη που καταγράφεται από το 2017, για την αξιολόγηση της πορείας της περιουσίας των Ελλήνων, θα πρέπει ληφθούν υπόψιν και άλλοι παράγοντες, όπως οι καθαρές εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια.
Αυτές αναμένεται εφέτος να πλησιάσουν τα 5 δισ. ευρώ, χρήματα που εξήλθαν των τραπεζικών λογαριασμών. Ως εκ τούτου, η συνολική αύξηση της κινητής περιουσίας των φυσικών προσώπων υπολογίζεται ότι θα κινηθεί γύρω από την περιοχή των 8 δισ. ευρώ.
Τι προτιμούν
Η στροφή των αποταμιευτών σε αμοιβαία κεφάλαια, δεν συνιστά, σύμφωνα με διαχειριστές επενδύσεων, σε αλλαγή της αποταμιευτικής κουλτούρας.
Όπως επισημαίνει από τα 4,77 δισ. ευρώ των καθαρών εισροών, τα 4,47 δισ. ευρώ διοχετεύτηκαν σε προϊόντα που επενδύουν σε ομόλογα και είναι προκαθορισμένης διάρκειας από 18 έως 60 μήνες.
Οι τραπεζικοί όμιλοι λάνσαραν πληθώρα προγραμμάτων της κατηγορίας την τελευταία διετία, μέσω των οποίων οι επενδυτές μπορούσαν μέχρι πρότινος να πετύχουν σταθερές αποδόσεις κατ΄ έτος ακόμη και άνω του 3%, χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο.
Τα επιτόκια στα προϊόντα σταθερού εισοδήματος
Το όφελος που υπόσχονται σήμερα έχει μεν περιοριστεί στη ζώνη του 2%, λόγω της μείωσης των επιτοκίων στα προϊόντα σταθερού εισοδήματος, ωστόσο παραμένει υψηλότερο των προθεσμιακών καταθέσεων.
Όταν λοιπόν οι τράπεζες σταμάτησαν να αυξάνουν τις αποδόσεις στους λογαριασμούς προθεσμίας, κάποια στιγμή προς τα μέσα του 2023, η ζήτηση για τα συγκεκριμένα αμοιβαία κεφάλαια ενισχύθηκε σημαντικά.
«Μπορεί οι καταθέτες να μην έγιναν από τη μία ημέρα στην άλλη μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως συμβαίνει σε πιο ώριμες αγορές, ωστόσο η τελευταία περίοδος ήταν πολύ κρίσιμη για να μυηθούν μαζικά σε εναλλακτικές μορφές αποταμίευσης», σημειώνει στέλεχος ΑΕΔΑΚ.
Τα νέα δεδομένα
Αυτό, κατά την ίδια πηγή, «θα μας επιτρέψει με μεγαλύτερη άνεση να τους προσεγγίσουμε για τη διάθεση ολοκληρωμένων υπηρεσιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου, στο νέο περιβάλλον φθηνού χρήματος που διαμορφώνεται».
Όπως λέει, «με την υποχώρηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις από τη νέα χρονιά, οι αποταμιευτές θα αναζητήσουν πιο αποδοτικές λύσεις για τα χρήματά τους, δίνοντας την ευκαιρία στις τράπεζες να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους».
Πρόκειται για βασική πτυχή των επιχειρησιακών σχεδίων των συστημικών ομίλων και των μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς με τον τρόπο αυτό θα αναπληρώσουν χαμένα οργανικά έσοδα από τα δάνεια, μιας και οι δείκτες euribor θα υποχωρούν συνεχώς μέχρι και το τέλος του 2025».
Το πλαφόν στις προμήθειες
Επίσης, οι τράπεζες θα δεχθούν πίεση και από την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει ανώτατα όρια σε προμήθειες για την εκτέλεση βασικών συναλλαγών.
Υπολογίζεται ότι την ερχόμενη χρονιά οι απώλειες, λόγω αυτής της παρέμβασης, θα διαμορφωθούν στη ζώνη των 150 εκατ. ευρώ περίπου. Ως εκ τούτου, η ανάγκη για αύξηση των πωλήσεων επενδυτικών προϊόντων γίνεται πιο επιτακτική.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στελέχη της ανώτατης διοίκησης των συστημικών ομίλων είχαν επαφές το τελευταίο διάστημα με τις αρμόδιες διευθύνσεις τους, θέλοντας να καταδείξουν τη σημασία των συγκεκριμένων εργασιών από τη νέα χρονιά.
Διαβάστε ακόμη στον ot.gr:
Γιατί έρχεται το τέλος των προθεσμιακών καταθέσεων – Ποιες υπηρεσίες σχεδιάζουν οι τράπεζες
Πηγή: ToVima.gr