Πακιστάν – Ιράν: Συμφωνία για αποκλιμάκωση των εντάσεων
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, εξέφρασαν την επιθυμία να πέσουν οι εντάσεις και να συνεργαστούν.
Το Πακιστάν και το Ιράν «συμφώνησαν να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση» των εντάσεων, μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσαν το ένα στο έδαφος του άλλου αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσε το Ισλαμαμπάντ.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συμφώνησαν ότι «η συνεργασία και ο συντονισμός στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος θα πρέπει να ενισχυθούν», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Πακιστανού υπουργού Τζαλίλ Αμπάς Τζιλάνι.
Νωρίτερα, ο Τζιλάνι μίλησε τηλεφωνικά με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, μία ημέρα μετά τα πακιστανικά πυραυλικά πλήγματα σε ένα μεθοριακό χωριό του Ιράν, όπου σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά. Την Τρίτη το Ιράν έπληξε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους βάσεις της οργάνωσης Τζαΐς Αλ Αντλ στο πακιστανικό έδαφος. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν δύο παιδιά, σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές.
«Ουσιαστικής σημασίας η διμερής συνεργασία»
Μολονότι το Ιράν και το Πακιστάν έχουν ταραχώδη προϊστορία, και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία να πέσουν οι εντάσεις και να συνεργαστούν σε «όλα τα θέματα».
Σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Αμιραμπντολαχιάν είπε: «Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα του Πακιστάν μας ενδιαφέρουν πολύ. Η διμερής συνεργασία είναι ουσιαστικής σημασίας, ώστε να εξουδετερώσουμε και να καταστρέψουμε τα στρατόπεδα των τρομοκρατών στο πακιστανικό έδαφος».
Το τηλεφώνημα έγινε την ώρα που ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ανουάρ ουλ Χακ Κακάρ, συγκαλούσε την Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας, με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών των υπηρεσιών του στρατού, όπως ανέφερε μια πηγή του γραφείου του.
Ο Κακάρ συντόμευσε την παραμονή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και επέστρεψε στο Πακιστάν την Πέμπτη. Το γραφείο του ανέφερε ότι το Πακιστάν και το Ιράν θα μπορούσαν αμοιβαίως να ξεπεράσουν τα προβλήματα μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. «Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να λάβουν μέτρα για να αποκαταστήσουν τη σχέση τους όπως ήταν πριν από τις 16 Ιανουαρίου» και «το Πακιστάν θα καλωσορίσει και θα ανταποδώσει όλα τα θετικά μέτρα» που θα λάβει η Τεχεράνη, πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ