Saturday, November 23, 2024
Home » Δούκας: «Θα μηδενίσουμε τα δημοτικά τέλη για τις πιο ευάλωτους»

Δούκας: «Θα μηδενίσουμε τα δημοτικά τέλη για τις πιο ευάλωτους»

0 comments

Για στοχευμένες κινήσεις όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, «μηδενίζοντάς τα στους περισσότερο ευάλωτους», έκανε λόγο ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, στο πλαίσιο συνέντευξής τους στη Ναυτεμπορική TV.

«Θα κάνουμε κάποιες πολύ στοχευμένες κινήσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις κάποιες πολύ μικρές αυξήσεις και κάποιες πολύ μεγάλες μειώσεις, εκεί που υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, ακόμη και μηδενισμό τελών. Βεβαίως το κάνουμε με πολύ μεγάλο κόπο και σε μία συνθήκη όπου θα θέλαμε να έχουμε και αναπτυξιακές δυνατότητες. Επιλέγουμε, όμως, να κάνουμε μία ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια στα δημοτικά τέλη, κρατώντας τα σταθερά, μεσοσταθμικά, σε πολύ κόσμο, και μηδενίζοντας σε περισσότερο ευάλωτους, για να μπορέσουμε να δώσουμε ανάσα ζωής», τόνισε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε και στη σημερινή απεργία, λέγοντας ότι πρόκειται για «κρίσιμα τα αιτήματα», εξηγώντας ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να προσπαθήσουμε και να παλέψουμε»: «Πήγα κι εγώ στη συγκέντρωση και είχε αρκετό κόσμο. Βεβαίως, είναι κρίσιμα τα αιτήματα. Η πολύ μεγάλη ακρίβεια, η αισχροκέρδεια, τα καρτέλ στην ενέργεια, το κόστος ζωής. Είναι και μεγάλο το πρόβλημα και για εμάς τους Δημάρχους. Εδώ και περίπου 10 χρόνια δεν έχει γίνει κανονική πρόσληψη, είναι πολύ χαμηλοί οι μισθοί. Πολλές φορές παίρνουμε συμβασιούχους και φεύγουν γιατί ο βασικός μισθός είναι πιο χαμηλός από το ενοίκιο. Γι’ αυτούς τους λόγους έχει πολύ μεγάλη σημασία να προσπαθήσουμε και να παλέψουμε, να υπάρξουν συλλογικές συμβάσεις, να αυξηθεί ο μισθός και να μπορέσουμε να έχουμε συνθήκες προοπτικής για τον κόσμο της εργασίας».

«Failure story» συνολικά για τη χώρα η διαχείριση απορριμμάτων

Όσον αφορά την διαχείριση απορριμμάτων, ο κ. Δούκας την χαρακτήρισε ως «failure story», αποτυχία που βαραίνει συνολικά τη χώρα: «Είναι το «failure story», η αποτυχία, συνολικά, της χώρας. Διότι, σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν είναι ο Δήμος υπεύθυνος μόνο για την αποκομιδή αλλά για και τη διαχείρισή τους. Θα έπρεπε κανονικά να μπορούν οι Δήμοι να είναι και φορείς διαχείρισης απορριμμάτων, να μειώνουμε το αποτύπωμά μας, να έχουμε μπόνους εάν το καταφέρουμε και να ενισχύουμε συνολικά την ανακύκλωση. Για παράδειγμα, στην Αθήνα έχουμε φτιάξει τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ένα κόσμημα, για να μειώνουμε τον όγκο, και θα βάλουμε και εκεί συστήματα ανακύκλωσης. Αλλά αυτή είναι μία δράση ενός Δήμου, θέλουμε να βάλουμε και άλλους συμμέτοχους. Πρέπει η πολιτεία στα σοβαρά να δει πώς θα προχωρήσει τη διαδικασία, διότι διαφορετικά τα σκουπίδια έχουν αξία, εάν τα ανακυκλώνουμε και εάν τα αξιοποιούμε και ενεργειακά, και με κομποστοποίηση, και με λοιπές χρήσεις. Τώρα τα πετάμε, πληρώνουμε πρόστιμα και χρεώνουμε και εμείς οι Δήμοι, με τα τέλη ταφής απορριμμάτων τους πολίτες μας, γιατί είναι υπέρογκα τα τέλη που μας βάζει η κυβέρνηση».

Ο ίδιος μίλησε και για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Αθήνας, λέγοντας ότι «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος, διότι τη Δευτέρα θα ανακοινώσουμε μία σπουδαία ενεργειακή δράση που αφορά τους ενεργειακά φτωχούς, και θα ενσωματωθεί στην προσέγγισή μας για τα δημοτικά τέλη, και θα είναι η πρώτη προσέγγιση τέτοιου τύπου στην Ευρώπη. 2ον, φτιάξαμε ενεργειακή κοινότητα, έχουμε ήδη βάλει φωτοβολταϊκά στο Σεράφειο. Την ενέργεια αυτή θα την αξιοποιήσουμε για τα φτωχά νοικοκυριά και όχι μόνο. Και βεβαίως, προσεγγίζουμε σε δεντροφυτεύσεις τα 4000 δέντρα. Υπάρχει διαφάνεια, λογοδοσία με διαδικτυακές εφαρμογές για να ξέρει όποιος επιθυμεί πού έχουν μπει σε ποια σημεία, ποια δέντρα»

«Η αυτοδιοίκηση πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων»

Τέλος, τοποθετήθηκε και για την πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών για ένα νέο εκλογικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση: «Νομίζω ότι ήταν μία προσπάθεια να πάει η κουβέντα αλλού και όχι στα θεμελιώδη, τα θεσμικά, οικονομικά, τα λειτουργικά των Δήμων. Να θυμίσω ότι πριν από 1,5 χρόνο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει “μακράς πνοής” το σύστημα εκλογής των Δημάρχων. Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν έβαλε θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, δεν υπήρξε τέτοια συζήτηση, και νομίζω και τον κόσμο να ρωτήσετε, δεν είναι το πρόβλημά του πώς θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος, αλλά πώς θα κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας για να λύσουμε τα προβλήματα. Ειπώθηκε, μάλιστα, ότι, επειδή είναι ακριβός ο 2ος γύρος οικονομικά, να τον κόψουμε τον 2ο γύρο. Μα αυτές είναι προσεγγίσεις δημοκρατίας; Θα κάνουμε οικονομία στη δημοκρατία, σε μία εκλογική διαδικασία; Και στις εθνικές εκλογές έχουμε μεγάλη αποχή και το πρόβλημα δεν είναι να μπλέξουμε το εκλογικό σύστημα και να το κάνουμε πολλαπλής επιλογής, αλλά να πείσουμε τον κόσμο, που έχει πολλά προβλήματα, ότι εάν έρθει να στηρίξει μία εκλογική διαδικασία, αυτά τα οποία θα ψηφίσει, οι άνθρωποι τους οποίους ψηφίζει, θα έχουν τη δύναμη να τα υλοποιήσουν.

Η ταμπακιέρα είναι ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να απαντήσει στους πολίτες. Γι’ αυτό θέλουμε θεσμική δύναμη. Αυτή τη στιγμή, παραμένει ημιτελής η συνταγματική επιταγή της αυτονομίας. Χρειάζεται ένα μεγάλο κύμα για την αναμόρφωσή της τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτό ζητάμε και σαν δημοτικές αρχές».

Πηγή: To Vima

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More