Tuesday, January 7, 2025
Home » Αντώνης Σαμαράς: Το «επώδυνο» τέλος μιας δύσκολης σχέσης

Αντώνης Σαμαράς: Το «επώδυνο» τέλος μιας δύσκολης σχέσης

0 comments

Ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να διαφοροποιείται αισθητά από την κυβερνητική πολιτική, κάθε φορά που μιλούσε δημόσια τον τελευταίο χρόνο. Μπορεί η βασική του ένσταση να αφορούσε τον τρόπο που η κυβέρνηση ασκεί εξωτερική πολιτική, με αιχμή του δόρατος τα ελληνοτουρκικά, όμως οι αντιρρήσεις του δεν περιορίζονταν μόνο στον διάλογο με την Αγκυρα.

Οσα είπε στην τελευταία του συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» στις 17 Νοεμβρίου αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και για δεύτερη φορά τέθηκε εκτός Νέας Δημοκρατίας, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά ήταν αδιαμφισβήτητα το γεγονός που σημάδεψε την ιστορία της γαλάζιας παράταξης το 2024, αλλά και την προσωπική πολιτική ιστορία του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος βρέθηκε εκτός κόμματος αλλά και εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Δηλώνω μάχιμος και παρών» δήλωσε προ ημερών στο συνέδριο που διοργάνωσε «Το Βήμα», χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του για το τι σκέπτεται να κάνει από εδώ και πέρα, όσοι τον γνωρίζουν καλά ωστόσο ξέρουν και την επιμονή του.

Χημεία με… Ιστορία

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε ποτέ καλή χημεία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ηταν ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο οι δύο άνδρες προσέγγιζαν την πολιτική, αλλά μπορεί να ευθύνεται και η Ιστορία. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά το 1993, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε υπουργό της κυβέρνησής του τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2012 στο τότε υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τον στήριξε στην κούρσα της διαδοχής το 2015.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είχε υποσχεθεί στον Αντώνη Σαμαρά τη θέση του επιτρόπου, η οποία τελικά προσφέρθηκε στον Μαργαρίτη Σχοινά το 2019.

Παρ’ όλα αυτά η πρώτη θητεία της Νέας Δημοκρατίας κύλησε «αναίμακτα», χωρίς εσωτερικές συγκρούσεις, ενώ στην εκλογική κούρσα του Μαΐου του 2023 ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε να μιλήσει αντί του Πρωθυπουργού στην Καλαμάτα σε μια μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση.

Λίγους μήνες αργότερα το κλίμα «χάλασε». Και δεν το έφτιαξε ούτε η νομοθετική ρύθμιση για να βγουν οι κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis, ένα αίτημα που είχε κάνει ο Α. Σαμαράς – και όχι μόνο – ώστε να αποκαλυφθεί, όπως έλεγε, ποιοι κρύβονται πίσω από τη σκευωρία.

Αλλαγή ιδεολογικού προσήμου

Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει πολύ καλά την κατηγορία που του απευθύνουν ως «ακροδεξιού» και συντηρητικού πολιτικού, και αντεπιτίθεται θυμίζοντας ότι ήταν εκείνος που κράτησε όρθια τη χώρα στους δύσκολους καιρούς των μνημονίων, συγκυβερνώντας με το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ μέχρι που εκείνη αποχώρησε από το κυβερνητικό σχήμα, διακινδυνεύοντας ακόμα και την υγεία του.

Θυμίζει ακόμη ότι είχε δίκιο όταν έλεγε στην τρόικα πως η συνταγή δεν βγαίνει με το πρώτο μνημόνιο και πως ακόμη και το ΔΝΤ παραδέχθηκε τελικά το λάθος. Οπως λέει σε συνομιλητές του, έκρουσε εγκαίρως το καμπανάκι για τους εσφαλμένους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά, γιατί όπως δήλωσε δημοσίως «δεν συνομιλείς με πειρατές» ούτε πρέπει να αφήνεσαι στις ορέξεις ενός αναθεωρητή γείτονα.

Το καμπανάκι του ήχησε και όταν η κυβέρνηση ψήφισε την ισότητα στον γάμο, που για εκείνον συνιστά woke ατζέντα, λέγοντας ότι το θέμα θα μπορούσε να λυθεί με το σύμφωνο συμβίωσης και ότι δεν χρειαζόταν νομοθέτηση, επειδή φοβόταν ότι άνοιγε παράθυρο στην τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Για τον πρώην πρωθυπουργό, το κόμμα του άλλαζε πορεία, κοιτούσε περισσότερο στο κέντρο παρά στα δεξιά, είχε χάσει τον προσανατολισμό του και έπρεπε να στρίψει το τιμόνι.

Παρά τη διαγραφή του εκείνος επιμένει στο δίκιο του. Θεωρεί ότι διάλογος και λύση με την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει, αφού η πρόσφατη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν δεν απέδωσε κάτι πέραν της ασυμφωνίας των δύο ΥΠΕΞ.

Η Αγκυρα εξακολουθεί να απλώνει όλη την ατζέντα της στο τραπέζι και αρνείται να συζητήσει μόνο το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών. Εκτιμά ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε – μετά την εκλογή Τραμπ – να χαμηλώσει το θέμα της woke ατζέντας, καθώς αντιλήφθηκε ότι τελικά δεν έκανε τόσο καλό. Συνεπώς, διερωτάται, πού έκανε λάθος σε όσα προειδοποιούσε την κυβέρνηση;

Η διαγραφή και το μούδιασμα

Κατά τον πρώην πρωθυπουργό η διαγραφή του από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν προαποφασισμένη. Ο ίδιος δεν πιστεύει ότι τράβηξε το σκοινί με όσα είπε στην επίμαχη συνέντευξή του, στην οποία έκανε λόγο για «χαριεντισμούς» μεταξύ των Μητσοτάκη, Ερντογάν και Χριστοδουλίδη, ζήτησε να πάει στο σπίτι του ο Γιώργος Γεραπετρίτης και πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή.

Συνομιλητές του λένε πως εξέφρασε τις πάγιες θέσεις του, όπως άλλωστε έκανε τόσο καιρό. «Αρα γιατί διεγράφη;» θέτουν το ερώτημα. Στην ομιλία του στο συνέδριο του «Βήματος», ο ίδιος απάντησε επειδή «χάλασε τη σούπα των δικαιωματιστών», η οποία ήταν γεμάτη σημεία κριτικής για την κυβέρνηση, με τα σκάγια να παίρνουν εκτός από τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών και τους «δικαιωματιστές» του Μεγάρου Μαξίμου.

«Υπογράφουμε «Διακηρύξεις περί Φιλίας» με την Τουρκία, τη στιγμή που η Τουρκία έχει δημιουργήσει νέα «τετελεσμένα» σε βάρος μας: το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο… Η Τουρκία καταπατά έξω από την Κάσο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δηλαδή την ΑΟΖ που εμείς έχουμε διακηρύξει και οριοθετήσει με την Αίγυπτο – παρ’ όλα αυτά εξακολουθούμε να μιλάμε για «φιλία» με την Τουρκία!… Αυτό δεν είναι αποτροπή, είναι ο ορισμός του κατευνασμού» είπε ο Αντώνης Σαμαράς, εξαπολύοντας για μία ακόμα φορά βέλη σε βάρος του Γ. Γεραπετρίτη για τη φράση του «αν είναι να έχουμε ήρεμα νερά με την Τουρκία ας με πουν και μειοδότη».

Η διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία μπορεί να «ταρακούνησε» το υπέδαφος, αλλά δεν προκάλεσε ανατροπές ούτε δημοσκοπικές απώλειες. Ακόμα και οι βουλευτές που θεωρούνται ότι ανήκουν στην επιρροή του πρώην πρωθυπουργού, μίλησαν για ένα δυσάρεστο γεγονός, κανείς όμως δεν πήρε το ρίσκο να απομακρυνθεί από το γαλάζιο στρατόπεδο, παρά το γεγονός ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν ξεπεράσει τους 20 και ορισμένοι τελούν εν αναμονή ενός νεύματος.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη συζήτηση του προϋπολογισμού αλλά και το «μασάζ» που προηγήθηκε στις συναντήσεις υπουργών και βουλευτών φαίνεται ότι έχουν «διορθώσει» το κακό κλίμα που επικρατούσε στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η ατμόσφαιρα πιθανώς να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο με την πρόταση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό που φημολογείται ότι θα ακολουθήσει.

Πηγή: To Vima

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00