Friday, November 8, 2024
Home » Ψεύτικα διπλώματα και ξέπλυμα μέσω «πανεπιστημίων» στα κατεχόμενα

Ψεύτικα διπλώματα και ξέπλυμα μέσω «πανεπιστημίων» στα κατεχόμενα

0 comments

Ψεύτικα διπλώματα και ξέπλυμα μέσω «πανεπιστημίων» στα κατεχόμενα

Τι αναφέρουν τ/κ δημοσιεύματα

Συλλήψεις έγιναν στα κατεχόμενα μετά την αποκάλυψη για σκάνδαλο πώλησης διπλωμάτων για 30-40 χιλιάδες δολάρια από «πανεπιστήμιο» με φοιτητές από χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Ιράν και η Αίγυπτος.

Advertisement

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η ηλεκτρονική εφημερίδα Οζγκιούρ έγραψε ότι συνελήφθησαν ο γενικός γραμματέας του «πανεπιστημίου επιστημών υγείας Κύπρου (KSBU)», Σερντάρ Γκιουντούζ και ο προϊστάμενος του «τμήματος διεθνούς γραφείου» Amir Shakira κατά την αναχώρησή τους από το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, ενώ κλήθηκε να καταθέσει ο «πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της σχολής», πρώην «υπουργός παιδείας», Κεμάλ Ντουρούστ που προέρχεται από το ΚΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας, ο Τούρκος επενδυτής Λεβεντ Ουϊσάλ, ιδιοκτήτης της σχολής (και του Πανεπιστημίου Nişantaşı στην Κωνσταντινούπολη) είχε μεταβεί στα κατεχόμενα την περασμένη εβδομάδα και προέβη σε προειδοποιήσεις στο προσωπικό του «πανεπιστημίου». Αμέσως μετά η «αστυνομία» ξεκίνησε μια ευρείας κλίμακας έρευνα στη σχολή και οι έρευνες οδήγησαν στις συλλήψεις.

Ο Γκιουντούζ και ο Shakira έφερναν φοιτητές στο «KSBU» από χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Ιράν και η Αίγυπτος, όπου ταξίδευαν συχνά και φέρεται να έβγαλαν μέχρι και 30 εκατομμύρια δολάρια από τις συναλλαγές αυτές, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ψεύτικα διπλώματα φαίνεται πως δόθηκαν και σε Τούρκους φοιτητές που σπούδαζαν σε άλλες χώρες σαν να είχαν σπουδάσει και αποφοιτήσει από το τελευταίο έτος στο «KSBU». Στις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων αναφέρεται επίσης ότι ο Γκιουντούζ, ο οποίος ήρθε στο νησί πριν από 8-9 χρόνια, απέκτησε ακριβά ακίνητα και ζούσε μια ζωή μέσα στη χλιδή.

Ξέπλυμα σε «πανεπιστήμια»

Εξάλλου, η Χαλκίν Σεσί αναφερόμενη στην ίδια υπόθεση κατηγορεί τους «οργανισμούς YÖDAK («συμβούλιο σχεδιασμού, εποπτείας, διαπίστευσης και συντονισμού της ανώτατης εκπαίδευσης») και ΥÖK (Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης της Τουρκίας) για μη επαρκή έλεγχο.

Αναφέρεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που φέρονται να είχαν πτυχία από «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα, τα οποία εν τέλει ήταν πλαστά και γράφει ότι η σιωπή του «υπουργείου παιδείας» και του «YÖDAK» δημιουργεί υποψίες για σκάνδαλο, που «θα επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς ότι τα πανεπιστήμια χρησιμοποιούνται ως νέος τρόπος για ξέπλυμα χρήματος. Προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων σκανδάλων, οι αρχές θα πρέπει να κλείσουν αυτά τα πανεπιστήμια που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για άλλα πανεπιστήμια και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους».

Προσθέτει ότι υπάρχουν σχεδόν 30 «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα, των οποίων κύριο μέλημα δεν είναι η ποιοτική εκπαίδευση, αλλά «να ξεπλύνουν τα χρήματα που έχουν στα χέρια τους» όπου «σχεδόν γίνεται εμπορία ανθρώπων».

Σχολιάζοντας το όλο θέμα ο γγ της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, Μπουράκ Μαβίς είπε ότι «η ανώτατη εκπαίδευση είναι γνωστή για την εμπορία ανθρώπων, τη λογοκλοπή και τη διαφθορά πλαστών διπλωμάτων και όχι για την εκπαίδευση και την επιστήμη».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Cyprus Times

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More