Όσα είπαν σε συνάντησή τους η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ
Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) και η πρόσφατη επέκταση του θεσμού του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς ήταν τα κυριότερα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε το πρωί της Δευτέρας ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, στα γραφεία του Υφυπουργείου, στη Λευκωσία.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, έκανε λόγο για μια εποικοδομητική συνάντηση, σημειώνοντας ότι πέρα από την ανταλλαγή απόψεων, έτυχε ενημέρωσης για προγράμματα που έχουν καταρτισθεί και τίθενται σε εφαρμογή ή προωθούνται προς εφαρμογή από πλευράς του Υφυπουργείου. «Τα θέματα κοινωνικής πολιτικής πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα μέσα στις σημερινές συνθήκες», υπογράμμισε.
Όπως είπε, «αυτά που μας απασχόλησαν (Σ.Σ. στη συνάντηση) είναι το ΕΕΕ και τα επιδόματα αναπηρίας που πρέπει να δίνονται, τα θέματα του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς, ο οποίος αποτελεί έναν πρωτοποριακό θεσμό». Ο κ. Σιζόπουλος σημείωσε ότι η ΕΔΕΚ είχε προτείνει τον εν λόγω θεσμό από το 2003 και εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την υλοποίηση του θεσμού από αυτήν την Κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή, προσθέτοντας ότι αυτό είναι «πάρα πολύ σημαντικό».
Επίσης, συνέχισε, «έχουμε υποσχεθεί ότι οι συναντήσεις μας θα συνεχίσουν στο πλαίσιο μιας εποικοδομητικής ανταλλαγής απόψεων, έτσι ώστε να μεταφέρουμε τις δικές μας προτάσεις, αλλά την ίδια στιγμή να μπορούμε να στηρίξουμε και να προωθήσουμε τις προτάσεις οι οποίες θα ετοιμάζονται από την πλευρά του Υφυπουργείου και της Κυβέρνησης».
Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, δήλωσε ότι κατά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής και της οικοδόμησης ενός κράτους πρόνοιας, ανθρωποκεντρικού, χωρίς διακρίσεις.
Όπως είπε, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του ΕΕΕ, αλλά και την ενίσχυση του προγράμματος κοινωνικής παρέμβασης που έχει ως στόχο την ενεργοποίηση όλων των δικαιούχων του ΕΕΕ είτε στην αγορά εργασίας είτε σε προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης είτε σε προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης.
Ακόμη, η κ. Ευαγγέλου είπε ότι συζητήθηκε το πρόγραμμα «Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς», το οποίο έχει επεκταθεί σε παγκύπρια βάση μόλις πρόσφατα, αλλά και η διαβούλευση με την ΚΥΣΟΑ και το αναπηρικό κίνημα για τη διαμόρφωσης μιας νέας, σύγχρονης νομοθεσίας για τα ΑμεΑ και την ολοκλήρωση της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής για τον Αυτισμό, η οποία κατατίθεται στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη.
Καταληκτικά, η Υφυπουργός ανέφερε ότι θα συνεχιστούν οι συναντήσεις με την ΕΔΕΚ, σημειώνοντας ότι αυτές είναι «πάρα πολύ εποικοδομητικές» και κάνοντας λόγο για ανταλλαγή πολύ χρήσιμων απόψεων, οι οποίες θα βοηθήσουν το Υφυπουργείο για την περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.
Πηγή: ΚΥΠΕ