Friday, November 22, 2024
Home » Σχέδιο «Αμάλθεια»: Στάληκε το πρώτο φορτίο 90 τόνων με ανθρωπιστική βοήθεια προς Γάζα

Σχέδιο «Αμάλθεια»: Στάληκε το πρώτο φορτίο 90 τόνων με ανθρωπιστική βοήθεια προς Γάζα

0 comments

Σχέδιο «Αμάλθεια»: Στάληκε το πρώτο φορτίο 90 τόνων με ανθρωπιστική βοήθεια προς Γάζα

Στάληκε το πρώτο φορτίο 90 τόνων με ανθρωπιστική βοήθεια προς Γάζα – Με υλικό από Κυπριακή Δημοκρατία και Ηνωμένο Βασίλειο – Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος της περιοχής και ανταποκρινόμενη στην ηθική υποχρέωση να συνδράμει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, εργάστηκε για τη δημιουργία μιας πρόσθετης επιλογής προς τη διεθνή κοινότητα με διαφορετικές δυνατότητες εφαρμογής, αναλόγως των συνθήκων.

Advertisement

Η πρωτοβουλία για θαλάσσιο διάδρομο μιας κατεύθυνσης για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με τελικό προορισμό τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα είχε εξαρχής συγκεκριμένες παραμέτρους.

Πρώτον, τηδημιουργία επιχειρησιακού μηχανισμού ασφαλούς παραλαβής, φύλαξης και φόρτωσης σημαντικών ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας, με μεθοδολογία που να ικανοποιεί τις επαυξημένες ανάγκες ασφαλείας εμπλεκόμενων μερών.

Δεύτερον, την εξασφάλιση της συνεργασίας με κράτη που διαθέτουν τα πλωτά μέσα που θα μπορούσαν να μεταφέρουν τη βοήθεια ανάλογα με την επιλογή του σημείου παράδοσης (Γάζα, Αίγυπτος, Ισραήλ) και τη χρονική συγκυρία σε συνάρτηση με τις συνθήκες επί του εδάφους.

Και οι δύο παράμετροι υλοποιήθηκαν και έτυχαν της δημόσιας αποδοχής του Ισραήλ και της έμπρακτης συνδρομής του Ηνωμένου Βασιλείου. Και τα δύο αυτά στοιχεία δεν είναι αμελητέας σημασίας και συνεχίζουμε να διαβουλευόμαστε με άλλα απαραιτήτως εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Αρχής και των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, η πτυχή της εφαρμογής του Σχεδίου «Αμάλθεια» που περιλαμβάνει την επιλογή για άμεση παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα πλέον υπάρχει. Η χρήση αυτής της δυνατότητας που δεν υπήρχε αλλά δημιουργήθηκε, χρονικά μπορεί να υλοποιηθεί όταν η διεθνής κοινότητα επιλέξει να την ενεργοποιήσει. Η Κυπριακή Δημοκρατία εξαρχής δεν υποσχέθηκε ότι μπορεί να ελέγξει όλες τις πτυχές αλλά τουναντίον, εργάζεται στα μέτρα των δυνατοτήτων της για να συνδράμει στην αντιμετώπιση της ραγδαία επιδεινούμενης κατάστασης.

Σήμερα ανακοινώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο εξαιρετικής συνεργασίας και απόλυτης συνεννόησης, απέστειλαν το πρώτο φορτίο, σχεδόν 90 τόνων, που μεταφέρθηκε με κατάλληλο θαλάσσιο μέσο του Ηνωμένου Βασιλείου, που μπορούσε να εξυπηρετήσει κάθε επιλογή παράδοσης και η οποία επιλογή αξιολογείτο αναλόγως των συνθηκών επί του εδάφους. Το φορτίο περιλαμβάνει και 10 τόνους φαρμακευτικών ειδών που συνεισέφερε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η εν λόγω ανθρωπιστική βοήθεια αφίχθηκε στο Port Said της Αιγύπτου και στη συνέχεια μεταφέρεται, σε συντονισμό με την Αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο, στο προκαθορισμένο σημείο διέλευσης της Ράφα, βάσει των εφαρμοστέων διαδικασιών. Στη διαδικασία παραλαβής και διανομής της βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας συμμετέχουν οι αρμοδίως εμπλεκόμενοι φορείς βάσει ισχυουσών διευθετήσεων, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA). Παρόντες στην άφιξη του φορτίου της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Port Said ήταν ο Επιτετραμμένος και προσωπικό της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κάιρο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της πολύπλευρης συμβολής της, ενισχύει τον ρόλο της στην περιοχή. Ήδη σημαντική οικονομική συνεισφορά για το 2023 – κατά πολύ υψηλότερη συγκριτικά με άλλα έτη – ύψους 1.1 εκατ. ευρώ έχει δοθεί από κυπριακής πλευράς μέσω της UNRWA, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (WFP), του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) καθώς και του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Η ανάπτυξη του Σχεδίου «Αμάλθεια» ξεκίνησε και προωθείται με συμμετοχή των εμπλεκόμενων μερών. Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με προσαρμογή στα υπό διαμόρφωση δεδομένα επί του εδάφους. Η διαδικασία περιλαμβάνει διαβουλεύσεις με τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη και ενδιαφερόμενους εταίρους, με σκοπό τη βέλτιστη υλοποίηση των επιχειρησιακών πτυχών της πρωτοβουλίας που περιλαμβάνουν διαστάσεις άμεσου, μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού καθώς και επιλογές παράδοσης. Το ζητούμενο του ασφαλούς σημείου αναχώρησης, που είναι η Λάρνακα και που συγκεντρώνει τις απαραίτητες κρίσιμες υποδομές, έχει διασφαλιστεί, δοκιμαστεί, εφαρμοστεί και εγκριθεί.

Η προσπάθεια μας θα συνεχιστεί με το βλέμμα στο μέλλον, με τρόπο μεθοδικό και πάντα με σεβασμό στην ευαίσθητη φύση του ζητήματος και στην αναγκαιότητα υπεύθυνης ενημέρωσης με τρόπο που δεν θα υποσκάπτει την προσπάθεια.

Cyprus Times

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More