Sunday, November 24, 2024
Home » Συμφωνία με Γαλλία: Αεροσκάφη και οπλισμός στην Κύπρο σε περίπτωση απομάκρυνσης πολιτών από Μέση Ανατολή

Συμφωνία με Γαλλία: Αεροσκάφη και οπλισμός στην Κύπρο σε περίπτωση απομάκρυνσης πολιτών από Μέση Ανατολή

0 comments

Συμφωνία με Γαλλία: Αεροσκάφη και οπλισμός στην Κύπρο σε περίπτωση απομάκρυνσης πολιτών από Μέση Ανατολή

Η Γαλλία έχει το δικαίωμα να αλωνίζει στην Κύπρο, με βάση συμφωνία, η οποία υπεγράφη μεταξύ της και της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο μεταξύ τους συνεργασίας, η οποία αφορά την απομάκρυνση Γάλλων ή και πολιτών άλλων χωρών από τη Μέση Ανατολή.

Στην εισηγητική έκθεση νομοσχεδίου, το οποίο έχει κατατεθεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις χώρες της Μέσης Ανατολής από τις οποίες είναι δυνατόν να απομακρυνθούν ξένοι πολίτες (με χρήση της Κύπρου ως ενδιάμεσου σταθμού) περιλαμβάνονται το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, το Ιράν, το Ιράκ, το Ισραήλ, η Ιορδανία, το Κουβέιτ, ο Λίβανος, το Ομάν, οι Παλαιστινιακές περιοχές, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Συρία, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Υεμένη.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία υπεγράφη σε ανύποπτο χρόνο και συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο του 2022, όταν δηλαδή δεν είχε ξεσπάσει η διαμάχη μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, αναφέρεται, πως «σκοπός της Συμφωνίας είναι η θεσμοθέτηση της συνεργασίας των δύο κρατών κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εκκένωσης στο πλαίσιο κατάστασης κρίσεως από την Μέση Ανατολή μέσω της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ανάμεσα σε άλλα, στη συμφωνία στην οποία γίνεται επίκληση και της συνεργασίας των δύο χωρών σε αμυντικά θέματα (του 2017) και την οποία θα κυρώσει η Βουλή, περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:

-Στην Κύπρο μπορεί να σταθμεύει προσωπικό της Γαλλίας, αγαθά, υλικό, όπλα, πυρομαχικά, οχήματα, σκάφη, αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των σημείων προσωρινής στάσης κατά μήκος των διαδρομών διαμετακόμισης, για τη χρονική περίοδο που απαιτείται για την επιχείρηση εκκένωσης.
-Το προσωπικό του αποστέλλοντος μέρους (Γαλλίας) θα απολαμβάνει την απαραίτητη ελευθερία διακινήσεως προς εκπλήρωση των καθηκόντων του εντός του κυρίαρχου εδάφους του υποδεχόμενου μέρους (Κύπρος). Το ίδιο θα ισχύει για την ανάπτυξη σκαφών, αεροσκαφών και οχημάτων εδάφους.
-Τα όπλα και τα πυρομαχικά θα παραμένουν στα αεροσκάφη και τα σκάφη.
-Το προσωπικό του αποστέλλοντος μέρους (Γαλλίας) δύναται να κατέχει και φέρει οπλισμό στην επικράτεια του υποδεχόμενου μέρους μόνο κατόπιν γραπτού αιτήματος και έγγραφη θετική απάντηση του υποδεχόμενου μέρους, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι εξουσιοδοτημένο προς τούτο από την εφαρμοστέα εθνική νομοθεσία και τους κανονισμούς του αποστέλλοντος μέρους.
-Το προσωπικό του αποστέλλοντος μέρους θα έχει το δικαίωμα να εγκαθιστά και λειτουργεί ασύρματους σταθμούς πομπών και δεκτών (περιλαμβανόμενων δορυφορικών συστημάτων) καθώς και τηλεφωνικά, τηλεγραφικά και τηλεομοιοτυπικά συστήματα ή οποιοδήποτε άλλο εξοπλισμό απαραίτητο για τη διευκόλυνση των επικοινωνιών.
-Ανταλλαγή και αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών.
-Η συνεργασία εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εκκένωσης στο πλαίσιο κατάστασης κρίσεως από την περιοχή της Μέσης Ανατολής μέσω της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
-Το υποδεχόμενο μέρος θα παρέχει δωρεάν στο αποστέλλον μέρος τα ακόλουθα: α. δημόσιες υποδομές και δημόσιους χώρους, καθώς και τις απαραίτητες υπηρεσίες κοινής ωφελείας για τις εν λόγω υποδομές (υδατοπρομήθειας, υγιεινής, εγκαταστάσεων, ηλεκτρισμού, μέσων επικοινωνίας).

Παράλληλα, θα παρέχει αποθηκευτικό χώρο για υλικά και πυρομαχικά του αποστέλλοντος μέρους.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More