Sunday, December 22, 2024
Home » Πήρε σειρά η καυτή πατάτα των πανεπιστημιακών κλινικών – «Υπάρχουν πολλές διαφωνίες»

Πήρε σειρά η καυτή πατάτα των πανεπιστημιακών κλινικών – «Υπάρχουν πολλές διαφωνίες»

0 comments

Πήρε σειρά η καυτή πατάτα των πανεπιστημιακών κλινικών – «Υπάρχουν πολλές διαφωνίες»

Με τις διαφωνίες μεταξύ των εμπλεκομένων να είναι ακόμα πολλές, άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων με στόχο την ετοιμασία νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει την λειτουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων/κλινικών στην Κύπρο.

Η προσπάθεια που άρχισε με συναντήσεις του υπουργού Υγείας Μιχάλη Δαμιανού, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δεν είναι βεβαίως η πρώτη αφού με το θέμα είχαν ασχοληθεί, στο παρελθόν, άλλοι τέσσερις υπουργοί Υγείας με τα νομοσχέδια που ετοιμάζονταν κατά διαστήματα είτε να παραμένουν στα συρτάρια του Υπουργείου, είτε να οδηγούνται στη Βουλή και να επιστρέφουν λόγω διαφωνιών στο Υπουργείο ή να οδηγούνται σε αδιέξοδο και να συνάπτονται μεταξύ νοσηλευτηρίων και ιατρικών σχολών απλές συμφωνίες με στόχο να διασφαλίζεται η εκπαίδευση των φοιτητών ιατρικής.

Με το καθεστώς των συμφωνιών άλλωστε γίνεται και αυτή τη στιγμή ηεκπαίδευση των φοιτητών στα δημόσια νοσοκομεία ενώ στο επίκεντρο των διαφωνιών και των ενστάσεων, βρίσκονταν από την πρώτη ημέρα συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος το 2016 -2017 θέματα δομής και ιεραρχίας εντός των διαφόρων κλινικών και τμημάτων μεταξύ νοσοκομειακών και ακαδημαϊκών γιατρών.

Το παρελθόν βεβαίως, δεν προδικάζει τη συνέχεια της νέας προσπάθειας, καθώς είναι ίσωςη πρώτη φορά που από πλευράς των συντεχνιών των γιατρών του δημοσίου φαίνεται να υπάρχει διάθεση για διάλογο και επίτευξη συμφωνίας, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι δεν θέτουν και πάλι τις προϋποθέσεις τους.

«Υπάρχουν πολλές διαφωνίες και οι διαφωνίες αυτές δεν είναι μόνο από πλευράς των συντεχνιών των γιατρών του δημοσίου (σ.σ. στο παρελθόν οι συντεχνίες των γιατρών είχαν προχωρήσει και σε απεργιακές κινητοποιήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα)», ανέφερε στον «Φ» ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός, προσθέτοντας ωστόσο ότι «στόχος δεν είναι να συμφωνήσουν όλοι σε όλα αλλά να φθάσουμε σε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα μπορεί να περάσει από τη Βουλή όσο πιο εύκολα γίνεται».

«Πρόθεση μου και πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προωθήσουμε το νομοσχέδιο στη Βουλή εντός του έτους και εάν δούμε ότι οι εμπλεκόμενοι δεν συμφωνούν σε κάποια σημεία, ουσιαστικά, τότε αναγκαστικά πρέπει να συγκρουστούμε. Επιτέλους στον τόπο μας πρέπει να έχουμε θεσμοθετημένα πανεπιστημιακά νοσοκομεία», είπε ο Μιχάλης Δαμιανός.

Ανέφερε ότι την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησε συναντήσεις με έξι διαφορετικούς φορείς (συντεχνίες, ιδιωτικά πανεπιστήμια, με το πανεπιστήμιο Κύπρου με τον φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας) και εξήγησε πως «εμάς στόχος μας είναι να φθάσουμε σε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα είναι σωστό για τον τόπο, για τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία μας. Επίσης, να πετύχουμε όσο το δυνατό περισσότερες συγκλήσεις για να είναι πιο εύκολη η ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή».

Από τους εμπλεκόμενους, είπε ο υπουργός Υγείας, «έχουμε ζητήσει να μας καταθέσουν εντός των επόμενων τριών εβδομάδων γραπτώς τις θέσεις τους. Εκεί που θα δούμε ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη διαβούλευση θα την κάνουμε αλλά, όπως έχω ήδη ξεκαθαρίσει, το νομοσχέδιο θα πάει στη Βουλή πριν το τέλος του 2024».

Αυτή τη στιγμή, είπε καταλήγοντας, «τα προβλήματα δεν προκύπτουν μόνο από πλευράς των συντεχνιών αλλά και από άλλους φορείς και όλα αυτά θα τα δούμε μόλις έχουμε γραπτώς τις θέσεις όλων».

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, το οποίο αυτή τη στιγμή αποτελεί τη βάση των συζητήσεων, περιλαμβάνει,όπως πληροφορούμαστε πρόνοιες που ρυθμίζουν:

  • Τη συνεργασία των ιατρικών σχολών με τα νοσηλευτήρια για την κλινική εκπαίδευση σε αυτά των φοιτητών των ιατρικών σχολών.
  • Την άσκηση διδακτικού ερευνητικού, κλινικού και διοικητικού έργου εντός των νοσηλευτηρίων από πανεπιστημιακούς γιατρούς.
  • Την ίδρυση συνδεδεμένων και πανεπιστημιακών κλινικών καθώς και πανεπιστημιακών νοσοκομείων με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής ιατρικής γνώσης και της αξιοποίησης της επιστήμης για ποιοτικές καινοτόμες ιατρικές διεργασίες.

Σημαντικό να αναφερθεί το γεγονός ότι το νομοσχέδιο προβλέπει για εκπαίδευση φοιτητών ιατρικής τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά νοσοκομεία του τόπου, υπό προϋποθέσεις βεβαίως οι οποίες επίσης ρυθμίζονται από σχετικές πρόνοιες.

Από πλευράς των συντεχνιών πάντως, εξακολουθεί να τίθεται θέμα καθορισμού της δομής και ιεραρχίας εντός των τμημάτων και κλινικών των δημόσιων νοσηλευτηρίων αλλά και ζήτημα διασφάλισης των θέσεων και της ανέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών.

Πέραν των προϋποθέσεων που θέτουν οι γιατροί, ενστάσεις προκύπτουν και από πλευράς πανεπιστημίων.

Το σκηνικό ωστόσο για τη συνέχεια θα ξεκαθαρίσει όταν ο υπουργός Υγείας έχει στα χέρια του τις θέσεις του κάθε φορέα.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00