Saturday, November 9, 2024
Home » Ο Πολιτισμός κάνει καλό στην Υγεία: Δράσεις και συνέργειες προωθεί το Υφυπουργείο

Ο Πολιτισμός κάνει καλό στην Υγεία: Δράσεις και συνέργειες προωθεί το Υφυπουργείο

0 comments

Ο Πολιτισμός κάνει καλό στην Υγεία: Δράσεις και συνέργειες προωθεί το Υφυπουργείο

Πρωτοβουλία συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας πάνω σε δράσεις που αξιοποιούν τον πολιτισμό ως θεμελιώδες μέσο για την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας των πολιτών έχει αναλάβει το Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Η Λίνα Κασσιανίδου έχει ήδη ενημερώσει αρμοδίως τον Μιχάλη Δαμιανό σχετικά με τον προχωρημένο σχεδιασμό του Υφυπουργείου, προτείνοντας σειρά δράσεων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εμπειρία και την ευημερία των ασθενών και εισηγούμενη να γίνει σχετική συνάντηση σε υψηλό επίπεδο το συντομότερο δυνατό.

Οι προτεινόμενες δράσεις περιλαμβάνουν την ανάπτυξη νοσοκομειακών βιβλιοθηκών, τη διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων και εκθέσεωνσε νοσοκομεία, την προσφορά εργαστηρίων τέχνης για τους ασθενείς, καθώς και την προσβασιμότητα σε πολιτιστικούς χώρους και μουσεία μέσα από ειδικές ξεναγήσεις. Η Υφυπουργός ζητάει τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας για να ξεκινήσουν άμεσα με κάποιες από αυτές τις δράσεις στη Παιδογκολογική Μονάδα του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Ο Μιχάλης Δαμιανός εμφανίζεται θετικός στις πρωτοβουλίες του Υφυπουργείου και στην πραγματοποίηση σχετικής συνάντησης. Μάλιστα, οι δράσεις ξεκινούν πιλοτικά από τα μέσα του τρέχοντος μήνα, αρχής γενομένης με προγράμματα φιλαναγνωσίας και παιδικού θεάτρου.

«Στην εποχή μας, ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως ένας διαρκής διάλογος με την κοινωνία, προκειμένου να επιτευχθεί αφενός η αειφορία του και αφετέρου η αξιοποίησή του σε κοινωνικά ζητήματα, αλλά και στα θέματα υγείας» αναφέρει σχετική επιστολή της Λίνας Κασσιανίδου. Η Υφυπουργός επισημαίνει εξάλλου ότι με βάση τα ευρήματα πρόσφατων μελετών, είναι πλέον αποδεκτό ότι ο πολιτισμός και η τέχνη μπορούν να ενταχθούν αποτελεσματικά στη μη φαρμακευτική αντιμετώπιση των ασθενειών, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην ψυχική και σωματική ευημερία των ατόμων, ανεξαρτήτως ηλικίας. «Ενόψει των παραπάνω, θεωρούμε ζωτικής σημασίας τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Για την προώθηση της υλοποίησης του σχεδιασμού, ο οποίος είναι σε προχωρημένο στάδιο, η Λ. Κασσιανίδου εισηγείται τη διευθέτηση μιας καταρχήν συνάντησης με τον Μ. Δαμιανό το συντομότερο δυνατό, κατά την οποία να συζητηθεί ο εν λόγω σχεδιασμός, αλλά και το πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Υφυπουργείου Πολιτισμού για υλοποίηση δράσεων στα δημόσια κέντρα υγείας, προς όφελος των πολιτών.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η συνεργασία μας μπορεί να αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων στον τόπο μας» σημειώνει στη σχετική επιστολή η Υφυπουργός Πολιτισμού.

Ευεργετικές οι τέχνες για την Υγεία

Τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών παρέχουν ενδείξεις ότι οι παρεμβάσεις που βασίζονται στην τέχνη των μουσείων μπορούν να ενσωματωθούν ως μέρος της μη φαρμακολογικής αντιμετώπισης ασθενών που πάσχουν από σωματικές και ψυχικές χρόνιες διαταραχές, καθώς και για την προαγωγή της ευημερίας και ευεξίας/ ευζωίας στους νεότερους και τους ηλικιωμένους πληθυσμούς.

Στη συνάντηση μεταξύ των δύο Υπουργών αναμένεται να διερευνηθούν πιθανές συνέργειες με γνώμονα την ενσωμάτωση των τεχνών στον τρόπο ζωής ασθενών που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις λόγω της αξίας τους να προσφέρουν μη φαρμακευτικές θεραπευτικές μεθόδους για τη βελτίωση της εμπειρίας του ασθενούς με την ασθένεια.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι το διαδραστικό περιβάλλον των τεχνών μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για την υγεία όχι μόνο των ασθενών με χρόνιες παθήσεις, αλλά και για τη βελτίωση της ευημερίας των ηλικιωμένων και των νεότερων πληθυσμών.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η συμμετοχή σε προγράμματα τέχνης μπορεί να προάγει την ευημερία και να ενδυναμώσει τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν αναπηρίες ή καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Οι επισκέψεις σε θέατρα μπορεί επίσης να έχουν οφέλη για την υγεία (π.χ. η παραστατική τέχνη μπορεί να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση). Επίσης, θετικό αντίκτυπο στην κατάσταση της υγείας των ασθενών, στην ευημερία και στην ικανοποίηση από τη ζωή μπορεί να έχει ο χειρισμός μουσειακών αντικειμένων, ενώ οι τέχνες εκτιμάται ότι μπορούν να βελτιώσουν την ευημερία των ηλικιωμένων με την πάροδο του χρόνου.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More