Tuesday, November 26, 2024
Home » Ο Γενικός Ελεγκτής καίει το Τμήμα Περιβάλλοντος για «Άμμο του Καμπούρη»

Ο Γενικός Ελεγκτής καίει το Τμήμα Περιβάλλοντος για «Άμμο του Καμπούρη»

0 comments

Ο Γενικός Ελεγκτής καίει το Τμήμα Περιβάλλοντος για «Άμμο του Καμπούρη»

Το Τμήμα Περιβάλλοντος τροποποίησε τους νομικά δεσμευτικούς όρους της αρχικής του Έκθεσης για το Κάβο Γκρέκο και ειδικότερα για την περιοχή «Άμμος του Καμπούρη», αυξάνοντας τον συντελεστή δόμησης, τους αριθμούς ορόφων και το ύψος κτηρίων χωρίς να τεκμηριώσει την απόφασή του με νέα επιστημονικά δεδομένα.

Αυτό προκύπτει από έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σχετικά με τις σωρευτικές επιπτώσεις από υφιστάμενες ή και προγραμματιζόμενες και δυνητικές αναπτύξεις στην περιοχή.

Στην έκθεση αναφέρεται, πως αντί της τεκμηρίωσης, το Τμήμα Περιβάλλοντος «γενικά και αόριστα ανέφερε ως κύριο λόγο της αναθεώρησής του, κίνητρα που είχαν εγκριθεί υπό το Υπουργικό Συμβούλιο και που θα ισχύουν σε μελλοντικές αναπτύξεις».

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης, πως το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν έλαβε υπόψη την επίσημη πρόταση του Τμήματος Αλιείας να επεκταθεί η «ΕΖΔ Κάβο Γκρέκο», προκειμένου να προστατευθεί το είδος προτεραιότητας Monachus monachus (μεσογειακή φώκια) που αναπαράγεται στην περιοχή.

Ο Γενικός Ελεγκτής καλεί την Περιβαλλοντική Αρχή να επανεξετάσει σοβαρά το ζήτημα και να αξιολογήσει εάν η απόφασή της τεκμηριώνεται με περιβαλλοντικούς όρους ή αν θα πρέπει να ανακληθεί.

Παράλληλα στην έκθεση καταγράφονται οι θέσεις εμπειρογνώμονος, (με την οποία συνεργάστηκε η Ελεγκτική Υπηρεσία) με τις οποίες επιβεβαίωσε τους αρχικούς προβληματισμούς και ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα, ότι: «Η Συμπληρωματική Έκθεση για τα έργα στο Κάβο Γκρέκο δεν συμπεριλαμβάνει νέα περιβαλλοντικά στοιχεία, ούτε σχετική νέα ενδελεχή ανάλυση, που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν, από περιβαλλοντική επιστημονική άποψη, οποιαδήποτε τροποποίηση των συμπερασμάτων ή των περιβαλλοντικών όρων που είχαν τεθεί στην αρχική Έκθεση και συνεπώς, η τροποποίηση των συμπερασμάτων και των περιβαλλοντικών όρων, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί ακόμα και για την ίδια την Περιβαλλοντική Αρχή, ελλείψει νέων περιβαλλοντικών στοιχείων, δεν συνάδει με τις πρόνοιες του άρθρου 6.3 της Οδηγίας των Οικοτόπων».

Επιπρόσθετα, διαπίστωσε τα εξής:

  • Παρόλο που η παράκτια λωρίδα μεταξύ Κέρμια – Άμμου του Καμπούρη προστέθηκε το 2015 στη ΖΕΠ «Κάβο Γκρέκο» ως μέτρο αντιστάθμισης της μη αναστρέψιμης απώλειας των οικοτόπων του Charadrius leschenaultii στη γειτονική ΖΕΠ της Αγίας Θέκλας, στο πλαίσιο των προνοιών του άρθρου 6.4 της Οδηγίας των Οικοτόπων, η μέχρι τώρα παρακολούθηση στο Κάβο Γκρέκο δείχνει εξαιρετικά χαμηλούς πληθυσμούς του είδους αυτού στο εν λόγω κομμάτι της ΖΕΠ και δεν διαφαίνεται καμία αυξητική τάση του πληθυσμού του. Συνεπώς, το ΤΠ και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας (ΥΘΠ), ως οι  αρμόδιες Αρχές, έχουν νομική υποχρέωση να λάβουν υπόψη και να προβούν σε δράσεις, βάσει της Αρχής της Πρόληψης, ειδικά εφόσον η περιοχή εντάχθηκε στο Δίκτυο Natura 2000 ως αντισταθμιστικό μέτρο.
  • Η Δήλωση Πολιτικής Αγίας Νάπας του 2017 δεν υποβλήθηκε σε διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης, αλλά ούτε και σε διαδικασία ΕΟΑ, κατά παράβαση των διατάξεων της Οδηγίας 2001/42/ΕΚ σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων («Οδηγία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης») και της Οδηγίας των Οικοτόπων.
  • Οι Εκθέσεις Συσσωρευτικών Επιπτώσεων του Τμήματος Περιβάλλοντος (αρχική και συμπληρωματική) για το Κάβο Γκρέκο δεν πληρούν τα κριτήρια ΕΟΑ βάσει του άρθρου 6.3 της Οδηγίας των Οικοτόπων, αφού δεν περιέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες που να αποδεικνύουν πέραν πάσας εύλογης επιστημονικής αμφιβολίας την έλλειψη επιπτώσεων των προτεινόμενων έργων στον σχετικό προστατευόμενο τόπο. Επίσης, οι πιο πάνω Εκθέσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τα πρόσφατα υφιστάμενα περιβαλλοντικά στοιχεία σχετικά με τη σημαντικότητα της παράκτιας και θαλάσσιας περιοχής για το είδος προτεραιότητας Monachus monachus, στην οποία μπορεί να υπάρξουν άμεσες και έμμεσες πιέσεις.

Στην έκθεση καταγράφονται επίσης τα εξής:

«Με βάση τα πιο πάνω θεωρούμε ότι η Περιβαλλοντική Αρχή θα πρέπει να επανεξετάσει σοβαρά το ζήτημα και να αξιολογήσει εάν η απόφασή της τεκμηριώνεται με περιβαλλοντικούς όρους ή αν θα πρέπει να ανακληθεί. Επίσης, δεδομένης της κακής κατάστασης διατήρησης του Charadrius leschenaultii στην Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο σωρευτικά δέχεται υπέρμετρες αρνητικές πιέσεις, η ετοιμασία ενός σχεδίου δράσης, σε εθνικό επίπεδο, θα συνεισέφερε σημαντικά στον καθορισμό στόχων διατήρησης και στον συντονισμό των δράσεων προστασίας και αποκατάστασης του είδους και των ενδιαιτημάτων του».

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More