Η πολιτική που ακολουθεί το Κράτος από το 2012 μέχρι και σήμερα, για μείωση των ρύπων, όχι μόνο δεν απέδωσε καρπούς, αλλά έβαλε φωτιά στις ήδη επιβαρυμένες τσέπες των καταναλωτών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στις Τομές στα Γεγονότα, όπως αποκαλύπτει η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή που παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν 800 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε δύο χρόνια, μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι «αντιλαμβάνεστε με όλα αυτά τα χρήματα θα μπορούσε το κάθε σπίτι να έχει το δικό του φωτοβολταϊκό σύστημα. Αντί να τα επενδύσουμε σε αυτόν τον σκοπό και να απαλλάξουμε τον Κύπριο πολίτη, εμείς πληρώνουμε πρόστιμα».
Από μεριάς του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς δήλωσε ότι «δεν αφορά εμάς, είναι η τεράστια αύξηση της τιμής των ρύπων στο χρηματιστήριο, από 5 και 10 ευρώ τον τόνο έφτασε στα 100 ευρώ».
Επικρατεί ανευθυνότητα, προχειρότητα και εξυπηρέτηση συμφερόντων, υποστήριξαν οι βουλευτές.
Επιπρόσθετα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι «αν είχαμε φυσικό αέριο τον Ιούνιο του 2022, σήμερα θα πληρώναμε 25-35% λιγότερα σε ρύπους. Ενώ φωνάζαμε τόσα χρόνια ότι έπρεπε να έχουμε κεντρικό σύστημα αποθήκευσης για να μην χάνουμε χιλιάδες μεγαβατώρες ΑΠΕ, τίποτε ως πολιτεία δεν κάναμε».
Βάσει των στοιχείων που παρουσιάζονται στην Έκθεση, κερδισμένοι από το τους ρύπους είναι τα Κρατικά Ταμεία και χαμένοι οι φορολογούμενοι πολίτες».
Ακολούθως ο βουλευτής των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση από όλα αυτά τα λεφτά εισπράττει και ΦΠΑ, το οποίο είναι 40-45 εκατομμύρια κάθε χρόνο, επομένως δεν της συμφέρει να κάνει οτιδήποτε και ίσως και γι’ αυτό να το άφησαν τόσα πολλά χρόνια να προχωρεί».
Τέλος, σε δηλώσεις της η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, είπε ότι «προωθείται η διαδικασία αναθεώρησης των σχεδίων, ώστε επιτευχθούν οι στόχοι τους οποίους έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Προωθούνται δράσεις, όπως φωτοβολταϊκά για όλους και η βιώσιμη κινητικότητα»
Το Χρηματιστήριο των Ρύπων απέφερε έσοδα στο κράτος από το 2012 μέχρι και το 2022 που ξεπερνούν τα €284 εκατομμύρια.
Πηγή: energypress.gr