Κόντρα για στελέχωση ΚΙΕ και ΔΡΑΣΕ
Φωτιές έχει ανάψει η στελέχωση στα προγράμματα ΚΙΕ και Δράσε του Υπουργείου Παιδείας, αφού από τη μια πλευρά η ΟΕΛΜΕΚ ζητά ο διορισμός να γίνει μέσω των καταλόγων διορισίμων/ διοριστέων, ενώ από την άλλη πλευρά ΣΕΚ και ΠΕΟ φωνάζουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση καταργείται το μητρώο που δημιουργήθηκε και στην ουσία χάνουν τη δουλειά τους και μηδενίζεται η εμπειρία όσων ασχολούνταν για χρόνια στα εν λόγω προγράμματα.
Το Yπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, προχώρησε πρόσφατα με την κατάργηση του καθεστώτος της αγοράς υπηρεσιών, ώστε πλέον να εργοδοτούνται ως μισθωτοί οι εκπαιδευτικών σε ΚΙΕ και ΔΡΑΣΗ. Όπως πληροφορούμαστε, με βάση τα χρονοδιαγράμματα του Υπουργείου, μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο θα υπάρξει τελική πρόταση για τη στελέχωση, εφόσον γίνει συζήτηση με όλους τους φορείς και τύχει έγκρισης από τη Νομική Υπηρεσία. Επιπλέον, την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας.
Οι εν λόγω αποφάσεις πρόκειται να επηρεάσουν γύρω στους 750 εκπαιδευτικούς, που απασχολούνται στα επίμαχα προγράμματα.
«Θα την πληρώσουν πάλι αυτοί οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι για 10 χρόνια επωμίζονταν και τις συνέπειες του παράνομου καθεστώτος της αγοράς υπηρεσιών. Θα μείνει κόσμος χωρίς δουλειά», σημείωσε η οργανωτική γραμματέας της ΣΕΚ, Κυπρούλα Κυπριανού. Όπως είπε, όλα αυτά τα χρόνια η στελέχωση στα ΚΙΕ γίνονταν βάση του Μητρώου των ΚΙΕ. «Κάποιος που εργάστηκε 20 χρόνια στα ΚΙΕ είναι στους πρώτους του μητρώου, ενδεχομένως όμως, θα μείνει εκτός αν τοποθετηθεί βάσει της θέσης του από τους καταλόγους διορισίμων και διοριστέων, αφού μπορεί να είναι στη θέση 250». Είπε, ακόμη, ότι δεν γίνεται να αναμένουν ως τον Απρίλιο τη θέση του Υπουργείου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, σημείωσε στον «Φ» ότι πρέπει να γίνεται με ομοιόμορφο τρόπο η στελέχωση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. «Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί να υπάρχει διαφοροποίηση».
Πρόκειται, είπε, για την αξιοποίηση των καταλόγων που υφίστανται και για τα πρωινά προγράμματα. «Δεν αμφισβητείται η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και το αδιάβλητό τους», είπε και πρόσθεσε ότι θέλουν συμβάσεις από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, μέσω των οποίων αναγνωρίζεται και εκπαιδευτική υπηρεσία.
«Εμείς δεν ζητάμε να απολυθεί ο οποιοσδήποτε. Θέλουμε να βελτιώσουμε το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων σε αυτά τα προγράμματα, ώστε να έχουν αναγνωρισμένη προϋπηρεσία, καλύτερους όρους εργασίας αλλά και περισσότερα ωφελήματα. Όποιοι και να είναι αυτοί οι εργαζόμενοι, δεν στρεφόμαστε εναντίον οποιουδήποτε. Συζητάμε τον τρόπο στελέχωσης, ο οποίος πρέπει να είναι ομοιόμορφος».