Εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Αστροναυτικής διεξήχθη στο Πλανητάριο Κύπρου
Χρειάζεται να καταβληθούν στοχευμένες προσπάθειες για την προστασία του έναστρου ουρανού της Κύπρου από τη φωτορύπανση δήλωσε χθες, Παρασκευή, ηΕπίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, σε χαιρετισμό της σε εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Αστροναυτικής που διεξήχθη στο Πλανητάριο Κύπρου.
Η Επίτροπος ανέφερε ότι η ανθρωπότητα συνειδητοποίησε το μέγεθος της κλιματικής αλλαγής, μόνο όταν μπόρεσε να δει τη γη από ψηλά κατά τη δεκαετία του 1960 σημειώνοντας ότι «τότε έγινε αντιληπτό το ενιαίο του πλανήτη αλλά, ταυτόχρονα, και η ευαλωτότητά του». Δυστυχώς, όμως, συνέχισε, οι επιστήμονες και οι ερευνητές δεν λήφθηκαν υπόψη στις πολιτικές αποφάσεις, δεν έγιναν όσα θα έπρεπε και, σήμερα, ολόκληρος ο πλανήτης πληρώνει το τίμημα.
Πρόσθεσε ότι είναι αξιέπαινο το γεγονός ότι το Πλανητάριο Κύπρου επενδύει σε χρόνο αλλά και οικονομικά σε ανθρώπινο δυναμικό, σε επιστήμονες και ερευνητές, καθώς και σε εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας, με στόχο την προώθηση της ερευνητικής παιδείας, της επιστήμης, της αγάπης και του σεβασμού για τη φύση. «Γι’ αυτούς τους λόγους με τιμά ιδιαίτερα η προοπτική συνεργασίας με την 10.10 Cosmos, το Interstellar Institute και το Πλανητάριο Κύπρου, μια συνεργασία που ανακοινώνουμε σήμερα και από την οποία αναμένω πολλά», είπε.
Επεσήμανε ότι ο έναστρος ουρανός της Κύπρου, αυτό που είναι διεθνώς γνωστό ως dark sky, αποτελεί προνόμιο για την Κύπρο, και χρειάζεται να καταβληθούν στοχευμένες προσπάθειες για την προστασία του από ένα φαινόμενο του σύγχρονου κόσμου, τη φωτορύπανση, δηλαδή τη διάχυτη φωτεινότητα του νυχτερινού ουρανού με υπερβολικό και λανθασμένο τεχνητό φωτισμό.
Η κ. Θεοδοσίου εξήγησε ότι η φωτορύπανση έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα κάνοντας αναφορά, μεταξύ άλλων, στο περιβάλλον, ιδιαίτερα, στην πανίδα και στη χλωρίδα, στην οικονομία με τη σπατάλη ενέργειας και το αντίστοιχο οικονομικό κόστος και στην αστρονομία, με πλήρη εξαφάνιση των ουράνιων αντικειμένων από τον νυχτερινό ουρανό.
Είπε ακόμη ότι υπάρχουν επιπτώσεις και στην υγεία των ανθρώπων με εμφάνιση διάφορων συμπτωμάτων όπως πονοκέφαλοι και αϋπνίες καθώς και μείωση της ικανότητας νυχτερινής όρασης, αλλά και στην ποιότητα ζωής και ανάπτυξης.
«Μπορούμε, λοιπόν να ενώσουμε δυνάμεις μέσα από καινοτόμες πρωτοβουλίες αυτού του μεγέθους και ποιότητας, όπως είναι το Πλανητάριο, που αποτελούν εργαλεία επιμόρφωσης των πολιτών και βάσεις για τη διαμόρφωση των πολιτικών μας, οι οποίες είναι απαραίτητο να προσαρμοστούν στα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε.