Friday, January 10, 2025
Home » Αχίλλειος Βιβλιοθήκη: Νέα εποχή σε ανακαινισμένο κτήριο (εικόνες)

Αχίλλειος Βιβλιοθήκη: Νέα εποχή σε ανακαινισμένο κτήριο (εικόνες)

0 comments

Αχίλλειος Βιβλιοθήκη: Νέα εποχή σε ανακαινισμένο κτήριο (εικόνες)

Στη διάθεση του κοινού είναι από σήμερα η Αχίλλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη, επί της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Παλιά Λευκωσία, με βλέψεις να προσελκύσει κατά κύριο λόγο τον φοιτητόκοσμο της πρωτεύουσας.

Η νέα εποχή για την ανακαινισμένη Αχίλλειο Βιβλιοθήκη αρχίζει ουσιαστικά μετά τα εγκαίνια που τέλεσε η Υφυπουργός ΠολιτισμούΛίνα Κασσιανίδου, στην παρουσία του Δημάρχου Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη και του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και εκπροσώπων της οικογένειας των δωρητών με επικεφαλής τον Αχιλλέα Δημητριάδη.

Οι εργασίες της ανακαίνισης, υπό την επίβλεψη της αρχιτέκτονα Νάγιας Σαββίδου και με πολιτικό μηχανικό τηΜαρίνα Κασσιανού, διήρκεσαν περίπου 2,5 χρόνια και κόστισαν €400.000, ποσό που κάλυψε ο Δήμος Λευκωσίας.

Η ανακαίνιση ήταν ριζική. Τοποθετήθηκε ανελκυστήρας, ανακαινίστηκαν οι χώροι υγιεινής και έγιναν παρεμβάσεις σχεδόν σε κάθε γωνιά του νεοκλασικού κτηρίου, το οποίο είχε κηρυχτεί διατηρητέο. Στο κτήριο λειτουργεί πλέον αίθουσα εκδηλώσεων και διαλέξεων χωρητικότητας 50 ατόμων, καφετέρια, καθώς και παιδική βιβλιοθήκη με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα. Στον χώρο θα μπορούν επίσης να φιλοξενούνται εκθέσεις τέχνης.

Η οργάνωση και ταξινόμηση του έντυπου υλικού έγινε από τη βιβλιοθηκονόμο Βάσια Χαρίτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αχίλλειος Βιβλιοθήκη έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Βιβλιοθήκη του οποίου θα προσφέρει τεχνογνωσία και βοήθεια όσον αφορά την επιλογή και την ταξιθέτηση των βιβλίων, καθώς επίσης και πρόσβαση στην ηλεκτρονική της σελίδα μέσα από το χώρο αυτό.

Παράλληλα, το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου και ο Κλάδος Βιβλιοθηκών ενέταξε τη βιβλιοθήκη στη βάση δεδομένων του και πρόσφερε δωρεάν το πρόγραμμα καταλογογράφησης των βιβλίων.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας επεσήμανε στον χαιρετισμό του το γεγονός ότι η ανακαίνιση της Αχιλλείου Βιβλιοθήκης εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της αναζωογόνησης της εντός των τειχών πόλης σε συνδυασμό και με την κατασκευή φοιτητικών εστιών, που φιλοδοξεί να προσελκύσει τους φοιτητές στην εντός των τειχών πόλη, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Λευκωσίας.

Μετά και τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η πόλη παίρνει πλέον νέα μορφή αφού θα έχει στην επικράτειά της μεγάλο αριθμό πανεπιστήμιων, δημοσίων και ιδιωτικών, γεγονός που τη μετατρέπει σε «φοιτητούπολη». Ο Δήμος φιλοδοξεί να προσφέρει στους φοιτητές έναν «ζεστό» χώρο στο κέντρο για να περνούν ευχάριστα την ώρα τους, να μελετούν, να κάνουν τις εργασίες τους και να συνυπάρχουν.

Ο Κ. Γιωρκάτζης αναφέρθηκε στον Λέλλο Δημητριάδη με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το θάνατό του.

Στον δικό της χαιρετισμό, ηΥφυπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι οι δημόσιες βιβλιοθήκες δεν αποτελούν απλά «αποθηκευτικούς χώρους» έντυπου υλικού, αλλά πυρήνες αυτοανάπτυξης, καθώς και πνευματικής και κοινωνικής ενδυνάμωσης, ενώ με την επαναλειτουργία της Αχίλλειου βιβλιοθήκης ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο της πολιτιστικής ζωής στο κέντρο της Λευκωσίας.

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης, εκ μέρους της οικογένειας των δωρητών και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Αχίλλειο Βιβλιοθήκη ευχαρίστησε το Δήμο Λευκωσίας και όλους όσοι συνέβαλαν στην ανακαίνιση.

Η τελετή των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με την αποκάλυψη της πινακίδας του ανακαινισμένου κτηρίου από την Υφυπουργό Πολιτισμού, τον Δήμαρχο Λευκωσίας, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας και τους Αχιλλέα και Κωνσταντίνο Δημητριάδη.

Η ιστορία του κτηρίου

Η Αχίλλειος Βιβλιοθήκη εγκαινιάσθηκε στις 6 Δεκεμβρίου, 1991.

Το κτήριο ήταν υποθηκευμένο στην τράπεζα η οποία τη δεκαετία του 1980 θα το πουλούσε για κατεδάφιση. Ωστόσο, επενέβη ο τότε δήμαρχος Λέλλος Δημητριάδης ο οποίος γνώριζε ότι ο θείος του Κώστας Πικής, αδελφός της μητέρας του, ήθελε να δημιουργήσει ένα ταμείο για «πτωχάς κορασίδας». Με τη δωρεά του Κώστα Πική, ο Λέλλος Δημητριάδης επεσήμανε ότι θα ήταν προτιμότερο να γίνει μια βιβλιοθήκη, η οποία θα ωφελούσε πολύ περισσότερο «τας πτωχάς κορασίδας».

Το νεοκλασικό αυτό κτήριο -από το οποίο είχε πέρασμα και ο ποιητής Δημήτρης Λιπέρτης- διασώθη και διαμορφώθηκε σε βιβλιοθήκη.

Ονομάστηκε «Αχίλλειος» εις μνήμην του θείου από την πλευρά της μητέρας του δωρητή, Αχιλλέα Μαρκίδη ο οποίος, συντήρησε την οικογένεια της αδερφής του, Μαρής Πική και τα οκτώ ανήλικα τέκνα της μετά τον αιφνίδιο θάνατο του συζύγου της.

Από τις 2 Ιανουαρίου 2006 η Βιβλιοθήκη λειτουργούσε ως δανειστική δίνοντας στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα επιλογής από μια πολύ πλούσια συλλογή διαφόρων ειδών βιβλίων που αριθμεί πέραν των 15.000 τόμων.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00