Monday, November 18, 2024
Home » Αρχιεπίσκοπος: Θα εξεταστεί η καταγγελία των μοναχών ότι κατάθεσαν χρήματα σε λογαριασμό του Ησαΐα – Θα γίνει δίκαιη δίκη

Αρχιεπίσκοπος: Θα εξεταστεί η καταγγελία των μοναχών ότι κατάθεσαν χρήματα σε λογαριασμό του Ησαΐα – Θα γίνει δίκαιη δίκη

0 comments

Αρχιεπίσκοπος: Θα εξεταστεί η καταγγελία των μοναχών ότι κατάθεσαν χρήματα σε λογαριασμό του Ησαΐα – Θα γίνει δίκαιη δίκη

Ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου έφτασαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι εν αργία αρχιμανδρίτες τηςΜονής Οσίου Αββακούμ επιμένουν ότι δεν δάνεισαν απλώς χρήματα στη Μητρόπολη Ταμασού αλλά κατάθεσαν χρήματα και στον προσωπικό του λογαριασμό.

Διαβεβαιώνει ότι οι μοναχοί θα κριθούν δίκαια και ότι δεν θα γίνει σκόντο σε κανένα, αν πιάσει και άλλους το κολάνι των ερευνών. Τάσσεται εμμέσως υπέρ της επαναλειτουργίας της Μονής Οσίου Αββακούμ, αν και ξεκαθαρίζει πως αυτό αποτελεί θέμα του οικείου Μητροπολίτη.

Οι αναφορές του Μακαριοτάτου στο philenewsέγιναν στο πλαίσιο δηλώσεων του με αφορμή την πασχαλινή εγκύκλιο του (η οποία προκάλεσε αντιδράσεις) αλλά και με την ευκαιρία της μετατροπής της μονής της Χώρας σε τζαμί.

Ερωτηθείς ως προς το τι φαίνεται να προκύπτει από τις έως τώρα έρευνες, ο Μακαριότατος απάντησε:

«Δεν θα ήθελα να αναμειχθώ στο έργο της Ανακριτικής Επιτροπής, χωρίς να είμαι μέλος της, αλλά αυτό που διαβεβαιώνω είναι πως οι μοναχοί της Μονής Οσίου Αββακούμ θα τύχουν δίκαιης δίκης με βάση τα δεδομένα που έχουν κατατεθεί ή θα κατατεθούν ενώπιον των οργάνων της Εκκλησίας της Κύπρου. Παράλληλα, τυχόν καταγγελίες που αυτοί υπέβαλαν ή θα υποβάλουν, δεν θα παραμεριστούν και αυτή ήταν η θέση μου εξαρχής και αυτήν εξακολουθώ να διατηρώ».

Σε παρατήρηση ότι η πλευρά των μοναχών φέρεται να έχει τη θέση ότι κατέθεσε χρήματα σε προσωπικό λογαριασμό του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα , ανέφερε ότι τέτοιες πληροφορίες έφτασαν και σε αυτόν. «Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες αλλά να είναι βέβαιοι όλοι, πως αν έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν τέτοιες καταγγελίες και στοιχεία (και όχι απλώς πληροφορίες) θα τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης της οποίας έτυχαν και τυγχάνουν και οι καταγγελίες κατά των δύο μοναχών. Και επειδή αφήνεται να αιωρείται από πλευράς των μοναχών είτε των δικηγόρων τους ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση να καταδικαστούν (οι δύο μοναχοί) και να απαλλαγεί οποιοσδήποτε έχει πραγματικές ευθύνες, αυτό πιστεύω καταρρίπτεται και από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Γράφτηκε ότι η Σύνοδος θα μπορούσε να καταδικάσει τους δυο μοναχούς και να κλείσει το θέμα εκεί και όντως αυτό θα μπορούσε να γίνει. Όμως, η Σύνοδος επέλεξε την παρούσα διαδικασία, η οποία είναι και πιο επώδυνη για την Εκκλησία (υπό την έννοια ότι δεν βγαίνουν στην επιφάνεια και τα πιο κολακευτικά σχόλια ως προς το πως φέρονται να ενήργησαν κάποιοι) ακριβώς για να λάμψει η αλήθεια και να μην καλυφθεί οποιοσδήποτε».

Και ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε:

«Βεβαίως, δεν θα ανέμενε κανείς από τον Αρχιεπίσκοπο, μόνο στη βάση πληροφοριών ότι κατατέθηκαν από τους μοναχούς χρήματα στο όνομα του Μητροπολίτη Ταμασού, να πάρει θέση, να κρίνει, να επικρίνει, πολύ δε περισσότερο να καταδικάσει κάποιον απλώς με βάση πληροφορίες».

Ερωτηθείς αν οι πληροφορίες κάνουν λόγο όχι για δάνειο/δάνεια της Μονής Αββακούμ προς τη Μητρόπολη αλλά χρήματα που κατατέθηκαν στον προσωπικό λογαριασμό του Μητροπολίτη Ταμασού, ανέφερε πως ο δανεισμός είναι θεμιτός και δεν πρέπει να θεωρείται μεμπτός αν αποσκοπεί στην υλοποίηση έργων ή χρήση τους για το ευρύτερο καλό μιας μητροπολιτικής περιφέρειας. «Αυτό που ακούστηκε δεν αφορά αυτή την περίπτωση αλλά την κατάθεση χρημάτων στον προσωπικό λογαριασμό του Μητροπολίτη Ταμασού, αλλά επαναλαμβάνω πως τουλάχιστον στον παρόν στάδιο αποτελούν απλώς πληροφορίες. Ίσως μάλιστα, κακώς το συζητάμε», είπε ο Μακαριότατος.

Στην ερώτηση αν ενημερώνεται για την πορεία των ερευνών ανέφερε ότι αυτό που γνωρίζει είναι ότι η Ανακριτική Επιτροπή βρίσκεται προς το τέλος της εξέτασης της υπόθεσης αφού φαίνεται να υπολείπεται η κατάθεση των μοναχών και τυχόν κάποιων άλλων προσώπων τα οποία θα υποδείξουν οι ίδιοι ως πιθανούς μάρτυρες. Ακολούθως θα ετοιμάσει το πόρισμα της το οποίο θα διαβιβάσει στο εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, το οποίο θα λάβει τις δικές του αποφάσεις.

Ως προς τον ρόλο της Συνόδου ανέφερε:

«Όσον αφορά την Ιερά Σύνοδο, επαναλαμβάνω ότι μόνο ως εφετείο θα συνέλθει. Αυτό θα γίνει μόνο αν η απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου είναι καταδικαστική και στη συνέχεια καταχωρηθεί έφεση εκ μέρους των μονάχων».

Όσον αφορά τις αστυνομικές έρευνες, είπε ότι αυτές δεν επηρεάζουν τις διαδικασίες που ακολουθεί η Εκκλησία.

Ως προς το μέλλον της Μονής Οσίου Αββακούμ και τη θέση της κοινότητας Φτερικουδίου ότι πρέπει να επαναλειτουργήσει, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι είναι κατανοητό το αίτημα υπό την έννοια ότι η κοινότητα στηριζόταν στη λειτουργία της Μονής, αφού δημιουργήθηκαν μέχρι και μικρές επιχειρήσεις από τις οποίες ζούσαν οικογένειες ή και κάτοικοι.

«Προσωπικά δεν μπορώ να παρέμβω αφού η επαναλειτουργία της Μονής αποτελεί θέμα του οικείου Επισκόπου, δηλαδή του Μητροπολίτη Ταμασού, ο οποίος δεν νομίζω ότι έχει πρόθεση να διατηρήσει κλειστό το μοναστήρι. Ωστόσο, θεωρητικώς ομιλούντες, τίθεται το ερώτημα ποιος θα επαναλειτουργήσει το μοναστήρι; Οι εν αργία μοναχοί; Να ορίσει άλλους; Και αν αύριο απαλλαγούν των κατηγοριών οι μέχρι πρότινος μοναχοί του Οσίου Αββακούμ τι γίνεται; Είναι πιστεύω ζήτημα λίγου χρόνου να ξεκαθαρίσει και αυτή η πτυχή, η οποία έχει άμεση σχέση με την έκβαση της υπό εξέλιξη διαδικασίας».

Μετά και το τελευταίο υπόμνημα που υπέβαλαν οι δικηγόροι των μοναχών επικοινωνήσαμε εκ νέου με τον Αρχιεπίσκοπο καλώντας τον να σχολιάσει το περιεχόμενο του.

Ο Μακαριότατος περιορίστηκε να αναφέρει, ότι οι δικηγόροι των μοναχών φαίνεται να είχαν εξαρχής συγκεκριμένη γραμμή την οποίαν ακολουθούν και την οποίαν ο ίδιος δεν μπορεί και δεν επιθυμεί να σχολιάσει.

Παρατήρησε ωστόσο, ότι στον Καταστατικό Χάρτη υπάρχει άρθρο σύμφωνα με το οποίο η Ιερά Σύνοδος βρίσκεται υπεράνω του Καταστατικού, ειδικά όταν η πλειοψηφία είναι μεγάλη.

Εγκύκλιος και Μονή της Χώρας

Όσον αφορά το περιεχόμενο της πασχαλινής εγκυκλίου του που προκάλεσε αντιδράσεις, επέμεινε στις θέσεις που αφορούσαν το κυπριακό, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες νέες αξιώσεις της κατοχικής δύναμης και των εδώ εκπροσώπων της, για επανέναρξη συνομιλιών προς επίλυση του προβλήματός μας.

«Πιστεύω ακράδαντα, ότι η Τουρκία απεργάζεται την κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου, γι’ αυτό όσο είναι καιρός ακόμη, επιβάλλεται η τήρηση πανεθνικής γραμμής υπεράσπισης των εθνικών μας δικαίων», είπε ο Μακαριότος.

Ανέφερε, ότι στην προσπάθεια επιβίωσης μας δεν ενδείκνυται να δεχθούμε θέσεις οι οποίες σήμερα φαινομενικά θα επιλύουν το πρόβλημα αλλά αύριο δυνατόν να οδηγήσουν σε αδιέξοδα τα οποία να προκαλέσουν αυτό που επιδιώκουμε να αποφύγουμε σήμερα.

Υπέδειξε επίσης, πως δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στην πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία, η οποία είτε σε καιρούς έντασης είτε σε καιρούς ύφεσης προωθεί τα σχέδια της και το τελευταίο παράδειγμα με τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί είναι αρκούντος επιβεβαιωτικό της διαχρονικής προσέγγισης της Τουρκίας.

«Με την ευκαιρία αυτή καταδικάζουμε έντονα τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί μιας από τις περιφημότερες μονές των βυζαντινών χρόνων με τα υπέροχα ψηφιδωτά», είπε ο Μακαριότατος ο οποίος πρόσθεσε, πως «τέτοια ανεπίτρεπτα φαινόμενα εμποδίζουν την ειρηνική συμβίωση των ανθρώπων, χωρίς οι θρησκευτικές και εθνικές τους καταβολές να αποτελούν αιτία διχασμού. Είτε μιλάμε για χριστιανικούς ναούς, είτε για μουσουλμανικά τεμένη είτε για άλλους χώρους λατρείας τέτοιες μετατροπές δεν χαρακτηρίζουν ανθρώπους δημοκρατικούς, ούτε έχουν θέση στον σημερινό πολιτισμό. Σεβόμαστε τη θρησκεία του καθενός, σεβόμαστε και τον χώρο στον οποία λατρεύτηκε ο Θεός για αιώνες», είπε.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More