Αντικρουόμενες θέσεις στην Αστυνομία για το σκάνδαλο έξι τεμαχίων γης στα Πυργά
Αντικρουόμενες είναι οι θέσεις μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και κτηματολογίου Λάρνακας, όπως προκύπτει από τις εξετάσεις της Αστυνομίας για το σκάνδαλο με τουρκοκυπριακή γη στα Πυργά.
Όπως αποκάλυψε ο «Φ» την Παρασκευή 8 Μαρτίου, ομάδα προσώπων ελληνοκυπριακής καταγωγής φέρεται να πλαστογράφησε έγγραφα, ώστε να οικειοποιηθεί με δόλια μέσα έξι τεμάχια γης στα Πυργά που ανήκαν σε αποβιώσαντα Τουρκοκύπριο. Μάλιστα, ανοίχθηκε κληρονομικός φάκελος, ο οποίος φαίνεται να περιλάμβανε χαλκευμένα έγγραφα για τους σκοπούς της μεταβίβασης της γης.
Τουλάχιστον αυτό είναι το περιεχόμενο της καταγγελίας που έκανε στις διωκτικές Αρχές η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών του Υπουργείου Εσωτερικών την προπερασμένη Τετάρτη.
Από τις μέχρι τώρα αστυνομικές εξετάσεις προκύπτει πως ο κηδεμόνας (η υπηρεσία διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών του Υπουργείου), ουδέποτε έδωσε συγκατάθεση για αποδέσμευση και μεταβίβαση της γης.
Από πλευράς Κτηματολογίου Λάρνακας, οι λειτουργοί που χειρίστηκαν το φάκελο της κληρονομιάς, προβάλλουν εκ διαμέτρου αντίθετη θέση. Ισχυρίζονται πως είχαν γραπτή συγκατάθεση του κηδεμόνα και γενικότερα όλα τα απαραίτητα έγγραφα, ώστε να γίνει η πράξη της μεταβίβασης.
Στην υπόθεση θα έριχνε άπλετο φως ο φάκελος του Κτηματολογίου για την κληρονομία , ο οποίος όπως είχαμε σημειώσει εξαφανίστηκε ως δια μαγείας, όταν διαπιστώθηκε πως κάτι δεν πάει καλά.
Νεότερη πληροφόρηση του «Φ», αναφέρει ότι με βάση τη μαρτυρία, οι ενέργειες που έγιναν αποσκοπούσαν στο να περιέλθουν τα τεμάχια στην ιδιοκτησία συγκεκριμένων νομικών και φυσικών προσώπων.
Τα αδικήματα που καταλογίζονται φαίνεται να τελέστηκαν τον περασμένο μήνα. Η υπόθεση έγινε αντιληπτή όταν κάποιο από τα ενεχόμενα άτομα, επιχείρησε να εξασφαλίσει βεβαίωση ώστε να αποδεσμευθεί η ακίνητη περιουσία. Πιο συγκεκριμένα, η αποκάλυψη έγινε στο πλαίσιο των διαδικασιών που ακολουθούνται για μεταβίβαση γης προερχόμενης από κληρονομία.
Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικών για πληρωμή τελών. Συγκεκριμένο πρόσωπο, λοιπόν, αποτάθηκε στην κοινοτική Αρχή των Πυργών, ζητώντας βεβαίωση πληρωμής τελών. Η κοινοτική Αρχή ακολουθώντας τη νενομισμένη διαδικασία, επικοινώνησε με την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών του υπουργείου Εσωτερικών, κι έτσι αποκαλύφθηκε ότι η τελευταία δεν είχε δώσει ποτέ έγκριση για τη διαδικασία κληρονομιάς που δρομολογήθηκε.
Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται και ο ρόλος πρώην δικηγόρου, η οποία έχει διαγραφεί από το μητρώο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.
Εξάλλου, αρμόδιοι αξιωματούχοι ήδη φέρονται να έχουν δώσει οδηγίες για διενέργεια διοικητικής έρευνας στο Κτηματολόγιο Λάρνακας. Κι αυτό σε μια προσπάθεια να διαφανεί κατά πόσον προκύπτουν ευθύνες για λειτουργούς της κυβερνητικής Υπηρεσίας.