Ο κυρίαρχος Ερντογάν στη Συρία και το Κυπριακό – Νέες ισορροπίες στη διπλωματία και νέοι κανόνες στο διάλογο με ΗΠΑ και ΕΕ – Ανησυχία για τις προεκτάσεις της τουρκικής επιρροής – Θα δημιουργήσει νέο «ψευδοκράτος»;
Αέρα ανησυχίας για το μέλλον του Κυπριακού σήκωσαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, κυρίως εξαιτίας του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η Τουρκία. Μετά την πτώση του καθεστώτος του Άσαντ ο Ερντογάν βρέθηκε ξανά στην πρώτη γραμμή της γεωπολιτικής σκακιέρας, να επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες προς όφελος του. Πρόκειται για συγκυρίες για δημιουργία των οποίων συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό και ο ίδιος.
Είναι καλά γνωστό ότι η Άγκυρα παρείχε και παρέχει εμμέσως βοήθεια στο Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), την ισλαμιστική ομάδα που ανέλαβε την εξουσία στη Συρία. Αυτή η βοήθεια δημιούργησε μια σχέση αλληλεξάρτησης των δύο πλευρών, στην οποία επένδυσε ο Ερντογάν και του… βγήκε. Έχοντας ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με τους Τζιχαντιστές, ο Τούρκος Πρόεδρος καλείται να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα σε Δύση και Δαμασκό.
Ως συνήθως προτίθεται να διαδραματίσει αυτό το ρόλο έναντι ανταλλαγμάτων, με πρώτες δεξαμενές αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πρώτη περίπτωση θα αναμένει την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ για να μπει σε διάλογο με τον Λευκό Οίκο, με τον οποίο οι σχέσεις του επί Μπάιντεν δεν ήταν οι καλύτερες. Οι εκκρεμότητες είναι πολλές και ανάμεσα στα πρώτα θέματα που αναμένεται να βάλει στη ζυγαριά ο Ερντογάν θα είναι τα εξοπλιστικά. Τα δικά του ή άλλων χωρών, όπως η περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από τις Βρυξέλλες εκτιμάται ότι θα ζητήσει επίσης ανταλλάγματα που έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Στην προκειμένη περίπτωση θα παίξει και το «χαρτί» του μεταναστευτικού, όπως άλλωστε έκανε και κατά το παρελθόν. Χωρίς να αποκλείεται επ᾿ ευκαιρία να επιχειρήσει αποσύνδεση των ευρωτουρκικών από το Κυπριακό.
Για αυτό έχει μεγάλη σημασία η συνάντηση που θα έχει πολύ σύντομα ο Τούρκος Πρόεδρος με την Πρόεδρο της Κομισιόν στην Άγκυρα. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι προϊδεασμένη για αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο συζήτησε την Κυριακή στο τηλέφωνήμα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
Αυτά στο μέτωπο της διπλωματίας και με την ασφάλεια που έχει η Λευκωσία ότι οποιαδήποτε προσπάθεια υπόσκαψης από τον Ερντογάν θα βρει αντιστάσεις. Τι γίνεται όμως με τις μονομερείς ενέργειες στις οποίες μπορεί πλέον να προχωρήσει ο Τούρκος Πρόεδρος έχοντας τον έλεγχο της νέας κυβέρνησης της Συρίας;
Σχεδόν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να διατάξει τη Δαμασκό να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος στην Κύπρο. Γνωρίζει πως σε μια τέτοια περίπτωση το παιχνίδι θα γυρίσει απευθείας εναντίον του. Ωστόσο είναι πολύ πιθανόν να προωθήσει την ανάπτυξη σχέσεων της νέας κυβέρνησης της Συρίας με τα κατεχόμενα, σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει μια αλυσίδα άρσης του διεθνούς εμπάργκο στο ψευδοκράτος.
Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί και για το ενδεχόμενο ο Τούρκος Πρόεδρος να προχωρήσει με στον καθορισμό ΑΟΖ ανάμεσα στη χώρα του και την Συρία. Ένα φοβερά επικίνδυνο σενάριο για εμάς, που θα λειτουργήσει ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πηγή: Cyprus Times