Saturday, November 23, 2024
Home » Άσθμα: Τα επικίνδυνα χημικά που απειλούν τους πνεύμονες των παιδιών

Άσθμα: Τα επικίνδυνα χημικά που απειλούν τους πνεύμονες των παιδιών

0 comments

Άσθμα: Τα επικίνδυνα χημικά που απειλούν τους πνεύμονες των παιδιών

Η μόλυνση του αέρα και συγκεκριμένα η έκθεση σε έναν συνδυασμό τοξικών ατμοσφαιρικών ρύπων φαίνεται πως ευθύνεται για τα συμπτώματα του άσθματος στα παιδιά, σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα.

Όπως απέδειξε η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Science of the Total Environment, 25 ήταν οι διαφορετικοί συνδυασμοί ατμοσφαιρικών ρύπων που συσχετίστηκαν με την εμφάνιση συμπτωμάτων άσθματος στα 269 παιδιά δημοτικού σχολείου που εξετάσθηκαν από τους ερευνητές.

Σε συνάρτηση με προηγούμενες μελέτες, και η παρούσα μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον (WSU) αποκάλυψε τη σημαντική κοινωνικοοικονομική ανισότητα, καθώς μια ομάδα παιδιών από μια γειτονιά με χαμηλότερο εισόδημα ήταν εκτεθειμένη σε περισσότερους τοξικούς συνδυασμούς, συνολικά 13 από τους 25 που εντοπίστηκαν στην παρούσα έρευνα.

«Η μελέτη μας εξέτασε την ποικιλία και τους συνδυασμούς των τοξικών ουσιών του αέρα που μπορεί να σχετίζονται με συμπτώματα άσθματος και όχι μόνο μεμονωμένους ρύπους» διευκρινίζει η επικεφαλής συγγραφέας Solmaz Amiri, ερευνήτρια του WSU στο Elson S. Floyd College of Medicine.

Σε αντίθεση με άλλες μελέτες, που έχουν επικεντρωθεί σε έναν περιορισμένο αριθμό ρύπων, η Δρ Amiri και η ερευνητική της ομάδα εφάρμοσαν τις δυνατότητες της μηχανικής μάθησης για να αναλύσουν τις πιθανές επιπτώσεις της έκθεσης 109 ατμοσφαιρικών ρύπων και των συνδυασμών τους στην επιδείνωση του άσθματος.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα που συνέλεξε και μοντελοποίησε η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος σχετικά με τις τοξικές ουσίες του αέρα που υπάρχουν σε μεμονωμένες γειτονιές γύρω από 10 δημοτικά σχολεία της περιοχής Σποκέιν στην Ουάσιγκτον. Αξιοποίησαν επίσης ανώνυμα δεδομένα από τα δημοτικά σχολεία για αναφορές μαθητών που είχαν διαγνωστεί με άσθμα και παρουσίαζαν συμπτώματα όπως βήχας, συριγμός, δυσκολία στην αναπνοή και ανάγκη χρήσης εισπνευστήρα. Συγκεκριμένα, εστίασαν σε συμπτώματα άσθματος που εμφανίστηκαν το 2019 και το 2020 κατά τους έξι μήνες πριν από την έναρξη των lockdown τον Μάρτιο του 2020. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συσχέτισαν αυτά τα δεδομένα με την έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους που συνέβησαν εντός αυτών των έξι μηνών και με δύο πιο μακροπρόθεσμες περιόδους έκθεσης τριών ετών και πέντε ετών πριν από τα συμπτώματα άσθματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τρεις συγκεκριμένοι ρύποι συσχετίστηκαν σημαντικά με συμπτώματα άσθματος και στις τρεις περιόδους έκθεσης. Οι τοξικές ουσίες που εμπλέκονται μπορεί να έχουν άγνωστα ονόματα – 1,1,1,1 τριχλωροαιθάνιο, 2-νιτροπροπάνιο και 2,4,6 τριχλωροφαινόλη – αλλά προέρχονται από ευρέως χρησιμοποιούμενα υλικά. Το πρώτο είναι ένας διαλύτης που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία, αλλά παλαιότερα χρησιμοποιούνταν σε οικιακά καθαριστικά και κόλλες. Το δεύτερο είναι ένα πρόσθετο σε χρώματα και άλλα φινιρίσματα, ενώ το τρίτο είναι ένας αντισηπτικός και αντισκωριακός παράγοντας που απαγορεύτηκε τη δεκαετία του 1980, αλλά μπορεί ακόμη να βρίσκεται σε ορισμένα φυτοφάρμακα και συντηρητικά που παρασκευάστηκαν πριν από την απαγόρευση.

Όπως εξηγεί η Δρ Amiri, «ορισμένες από αυτές τις τοξικές ουσίες που εντοπίστηκαν στον αέρα μπορεί να καταργήθηκαν στις ΗΠΑ, ωστόσο ακόμα μπορούν να βρεθούν σε υλικά που μπορεί να βρίσκονται σε προϊόντα που βρίσκονται σε αποθήκες ή στην αυλή ή στο γκαράζ διαφορετικών ατόμων. Άλλες τοξικές ουσίες του αέρα εξακολουθούν να υπάρχουν στο περιβάλλον».

Ενώ η παρούσα μελέτη περιορίζεται σε μια μεσαίου μεγέθους πόλη, όπως η Σποκέιν, η Δρ Amiri σημείωσε ότι τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με μια άλλη μελέτη στη Νέα Υόρκη, η οποία διαπίστωσε ότι παρόμοιοι ατμοσφαιρικοί ρύποι συνδέονται σημαντικά με τα αποτελέσματα του άσθματος.

ygeiamou.gr

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More