Sunday, December 22, 2024
Home » Υπ. Εργασίας: Τέλος στο «για να αυξήσουμε το κέρδος μας πρέπει να μειώσουμε το κόστος μας»

Υπ. Εργασίας: Τέλος στο «για να αυξήσουμε το κέρδος μας πρέπει να μειώσουμε το κόστος μας»

0 comments

Η Κύπρος να ταυτιστεί με την ποιότητα υπηρεσιών και αγαθών τόνισε ο Υπ. Εργασίας στον χαιρετισμό του στο Συνέδριο για το Μέλλον της Εργασίας

Έχουμε όλα τα χαρακτηριστικά για να είμαστε μια χώρα ταυτισμένη με την ποιότητα των υπηρεσιών και των αγαθών, με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, στον χαιρετισμό του στο Συνέδριο για το Μέλλον της Εργασίας, που διοργανώθηκε στη Λευκωσία την Πέμπτη.

Αναφερόμενος στο σύνθετο μέλλον της εργασίας, ο Υπουργός είπε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι υπεραπλουστεύσεις, ειδικά αυτή που λέει ότι «για να αυξήσουμε το κέρδος μας πρέπει να μειώσουμε το κόστος μας». Σημείωσε ότι χρειάζεται να μπορούμε να εντοπίσουμε πού μπορούμε να επενδύσουμε, πού χρειάζεται να σταματήσουμε να σπαταλούμε, αλλά κυρίως να οραματιστούμε πού θέλουμε να βρεθούμε, όχι την επόμενη χρονιά, αλλά μετά από 5-10-15 χρόνια.

«Αντιλαμβάνομαι ότι κάθε χρόνο θέτουμε στόχους, έχουμε περιθώρια και σχεδιασμούς που πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτούς. Παράλληλα όμως, ο πιο καλός χαρακτηρισμός που μπορεί να αποδοθεί σε έναν επιχειρηματία είναι αυτός του οραματιστή, που δεν περιορίστηκε στις βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις αλλά τόλμησε να δει μακριά», ανέφερε.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι για να «μπορέσουμε να δούμε μακριά» χρειάζονται τέσσερις παράμετροι: η τεχνολογία, η στελέχωση, οι δεξιότητες, η ισορροπία ρύθμισης και ευελιξίας στην εργασία και η συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Επενδύσεις σε τεχνολογία και ανθρώπους

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, είπε ότι χρειάζεται να μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι για να εκτιμήσουμε σωστά το τι είδους επαγγελματικές δραστηριότητες θα συνεχίσουν να γίνονται από τους ανθρώπους, για να επενδύσουμε σε αυτές. «Σήμερα, θα χρειαστεί να μπορούμε να επικεντρωθούμε σε επαγγελματικές δραστηριότητες που να προωθούν διαπροσωπική επαφή, πραγματική δημιουργικότητα, πραγματική εξειδίκευση και διαχείριση σύνθετων καταστάσεων», επισήμανε.

Αυτό, πρόσθεσε, συνεπάγεται ανάγκη για επένδυση στις ανάλογες υποδομές, είτε σε μηχανήματα είτε σε λογισμικά συστήματα, και αυτό αφορά και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και το κράτος. Έφερε ως παράδειγμα το λογισμικό σύστημα των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο είναι 30ετίας και είναι «το πιο απαρχαιωμένο λογισμικό που χρησιμοποιείται για την κοινωνική ασφάλιση στα κράτη μέλη της ΕΕ». Σημείωσε ότι είναι στη διαδικασία εκσυγχρονισμού του με ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο κοστίζει €10 εκ. Ανέφερε, ωστόσο, ότι αυτή η καθυστέρηση συνεπάγεται αυξημένα ρίσκα, επειδή χρησιμοποιείται ένα πεπαλαιωμένο σύστημα, συνεπάγεται καθυστερήσεις που βιώνουν οι πολίτες σε σχέση με την καταβολή παροχών και επιδομάτων, συνεπάγεται περιορισμό στο πώς μπορούμε να αξιοποιούμε στατιστικά στοιχεία.

Ανάγκη μακροπρόθεσμης στελέχωσης

Η δεύτερη παράμετρος στην οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός είναι η στελέχωση. Σημείωσε ότι με στοιχεία του 2022, από τους περίπου 550.000 εργαζόμενους, μόνο οι 345.000 ή το 60% ήταν ντόπιοι, ενώ οι ντόπιοι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν περίπου 10.000.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τεράστια περιθώρια για να ενεργοποιηθούν τόσοι Κύπριοι ώστε να καλύψουν το σύνολο των αναγκών. Χρειαζόμαστε, με κριτήρια ορθολογικά, να αξιοποιήσουμε υπηκόους τρίτων χωρών, πέρα από τους κοινοτικούς εργαζόμενους, οι οποίοι να στελεχώσουν συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας. Ήδη κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.

Παράλληλα, ωστόσο, σημείωσε ότι χρειάζεται να επενδύουμε περισσότερο στον βασικό κορμό της κυπριακής οικονομίας, ώστε να ξέρουμε ποιοι εργαζόμενοι του εκάστοτε οργανισμού θα συνεχίσουν να είναι εκεί μετά από 10 ή 15 χρόνια, ποιοι είναι εκείνοι στους οποίους «θα επενδύσουμε χρόνο και χρήματα ώστε να μπορούν να αποδίδουν το μάξιμουμ της απόδοσής του και να φτάσουν στο καλύτερο επαγγελματικό σημείο που μπορούν και πώς θα τους δημιουργήσουμε μια προοπτική ώστε να θέλουν να μείνουν στον δικό μας οργανισμό και να θέλουν να βοηθήσουν στην ανάπτυξή του σε βάθος χρόνου».

Η σημασία των δεξιοτήτων

Το τρίτο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Υπουργός είναι η μεγάλη σημασία που έχουν οι δεξιότητες, ιδιαίτερα οι πράσινες και οι ψηφιακές. Σημείωσε, επιπλέον, ότι, επειδή οι δεξιότητες δεν είναι στατικές, η σημαντικότερη δεξιότητα που χρειάζεται να έχει ένας εργαζόμενος στο σύγχρονο και μελλοντικό επαγγελματικό περιβάλλον είναι οριζόντια και είναι αυτή της δυνατότητας και διάθεσης για διαρκή μάθηση.

«Πρέπει ο καθένας να μάθει να μαθαίνει και να το χωνέψει ότι αυτό δεν θα σταματήσει ποτέ», σημείωσε.

Ισορροπία ρύθμισης και ευελιξίας στην εργασία

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις συνθήκες εργασίας, οι οποίες, όπως είπε, πρέπει να έχουν την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της ρύθμισης και της ευελιξίας. «Οι κανόνες, όταν είναι σωστοί και όταν ανταποκρίνονται στα σύγχρονα δεδομένα της οικονομίας βοηθούν περισσότερο την ανταγωνιστικότητα, παρά οι συνθήκες που επιτρέπουν σε αυτούς που είναι πρόθυμοι για πρόσκαιρο όφελος να λειτουργήσουν εις βάρος εκείνου του επιχειρηματικού κόσμου που θέλει να λειτουργήσει με έναν ορίζοντα ουσιαστικό και μακροπρόθεσμο», ανέφερε.

Με αφορμή τη χθεσινή απεργία των εργαζομένων του ΟΚΥπΥ, τόνισε επίσης τη σημασία της εργατικής ειρήνης, «που για να τη διασφαλίσουμε πρέπει να προηγείται και κοινωνικός διάλογος και συνεννόηση, και ανταλλαγή απόψεων και διάθεση για να καταλήγουμε σε κοινά αποδεκτές ρυθμίσεις, την εφαρμογή των οποίων να σεβόμαστε όλοι», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία συμφιλίωσης προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, σημειώνοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τους συνεργάτες μας και ο τρόπος με τον οποίο μας απασχολεί η ευημερίας τους θα μας καταστήσει ως οργανισμούς λιγότερο ή περισσότερο ελκυστικούς για εκείνους που θέλουμε να προσελκύσουμε.

Να γίνουμε χώρα ποιότητας αγαθών και υπηρεσιών

«Η λέξη κλειδί για την αγορά εργασίας της χώρας μας είναι η ποιότητα. Δεν μπορούμε να επενδύσουμε στις φτηνές υπηρεσίες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι έχουμε όλα τα χαρακτηριστικά για να μπορούμε να είμαστε μία χώρα που να είναι ταυτισμένη με την ποιότητα των υπηρεσιών και των αγαθών.

«Χρειάζεται αυτό να γίνεται συνειδητά και να είναι ξεκάθαρο για όλους, ότι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές είναι οι άνθρωποι. Όσο περισσότερο επενδύουμε στους ανθρώπους μας εκτιμώ ότι το μέλλον για τη χώρα θα είναι ευοίωνο, η οικονομία θα συνεχίσει να ανθίζει», υπογράμμισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ, economytoday.sigmalive.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00