Table of Contents
Επιβεβαίωσαν ισραηλινοί Αξιωματούχοι – Αναβαθμίζεται η ισχύς πυρός της Εθνικής Φρουράς
Oι Ισραηλινοί επιβεβαίωσαν με τον πιο επίσημο τρόπο τις πληροφορίες του WarNews247 περί πώλησης των αρμάτων μάχης Merkava στην Κύπρο.
“Το Ισραήλ και η Κύπρος είχαν συνομιλίες σχετικά με την πώληση αρμάτων μάχης Merkava”, ανέφεραν πηγές και από τις δύο χώρες στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι άμυνας ανακοίνωσαν ότι η «άγνωστη ευρωπαϊκή χώρα» με την οποία βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες για την αγορά αρκετών δεκάδων αρμάτων μάχης Merkava Mk.2 και Mk.3 είναι η Κύπρος, με Κύπριους αξιωματούχους να επιβεβαιώνουν επίσης τις πληροφορίες αυτές.
Σύμφωνα με όσα είπαν, τα ισραηλινά Merkava θα αντικαταστήσουν τον «παλαιωμένο στόλο» των γαλλικών αρμάτων μάχης AMX-30B2 που υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά.
Μένει να δούμε αν τα 82 ρωσικά άρματα μάχης T-80U/UK που διαθέτει η Εθνική Φρουρά θα μεταφερθούν Ουκρανία. Ισραήλ και Κύπρος το αρνούνται αλλά οι πιέσεις θα είναι μεγάλες…
Διαβάστε εδώ τι είχαμε αναφέρει: Η Κύπρος στέλνει στο Κίεβο τα 82 ρωσικά Τ-80; – Το Ισραήλ παραχωρεί 200 άρματα μάχης Merkava σε δύο χώρες – Iσραηλινή εμπλοκή στον ουκρανικό πόλεμο…
Ισραηλινά ΜΜΕ: Το Ισραήλ σχεδιάζει να πουλήσει Merkava στην Κύπρο!
Το Ισραήλ και η Κύπρος είχαν συνομιλίες σχετικά με την πώληση αρμάτων μάχης Merkava, ανέφεραν πηγές και από τις δύο χώρες στην εφημερίδα Haaretz. Μία από τις επιλογές που τέθηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων είναι η Κύπρος να αγοράσει άρματα μάχης Merkava από το Ισραήλ και στη συνέχεια να στείλει παλαιότερα άρματα μάχης ρωσικής κατασκευής Τ-80U/UK στην Ουκρανία.
Ωστόσο, κυπριακές πηγές διέψευσαν ότι αυτή είναι η πρόθεσή τους.
Το Merkava εισήχθη μετά τις μεγάλες απώλειες του Ισραηλινού Τεθωρακισμένου Σώματος από τους πολέμους με Αίγυπτο και Συρία το 1973 με σκοπό τη μείωση της εξάρτησης από ξένες προμήθειες όπλων. Το Merkava – η βιβλική εβραϊκή λέξη για το “άρμα” – είναι τώρα στην τέταρτη γενιά του.
Το Merkava Mark III τέθηκε σε λειτουργία το 1990 και μπήκε σε κατάσταση μακράς αποθήκευσης το 2020. Το Mark III είναι εξοπλισμένο με πυροβόλο 120 mm, το οποίο είναι ικανό να καταστρέψει θωρακισμένους στόχους, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης. Οι προηγούμενες εκδόσεις του άρματος μάχης είχαν πυροβόλο των 105 χλστ.
Το Mark III μπορεί επίσης να εκτοξεύσει αντιαρματικούς πυραύλους LAHAT, με επιχειρησιακό βεληνεκές περίπου διπλάσιο από τους πυραύλους AT-11 Sniper που εκτοξεύονται από τα άρματα μάχης T-80U που χρησιμοποιούνται σήμερα από την Κύπρο.
Στα 30 χρόνια υπηρεσίας του, το άρμα μάχης υποβλήθηκε σε αρκετές αναβαθμίσεις στα συστήματα θωράκισης και ελέγχου πυρός. Το 1995, για παράδειγμα, εισήγαγε το σύστημα BAZ, το οποίο βελτίωσε τον έλεγχο πυρός και το κλείδωμα του στόχου του ενώ βρισκόταν σε κίνηση.
Μια κρίσιμη βελτίωση που δεν ενσωματώθηκε ευρέως στα άρματα μάχης Mark III ήταν το σύστημα ενεργής προστασίας Trophy. Ο ισραηλινός στρατός προτίμησε να εγκαταστήσει το σύστημα Trophy στα άρματα μάχης Merkava Mark IV.
Δεν αποκλείεται όμως η Κύπρος να τα παραλάβει αφού περάσουν μια “μίνι” αναβάθμιση με το σύστημα ενεργής προστασίας Trophy.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Yair Kulas, επικεφαλής του τμήματος συντονισμού εξαγωγών του υπουργείου Άμυνας, δήλωσε σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Calcalist ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένης μιας στην Ευρώπη, σχετικά με την πώληση παλαιότερων αρμάτων μάχης Merkava που δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τον ισραηλινό στρατό.
Εάν η συμφωνία ολοκληρωθεί, αυτή θα είναι η πρώτη πώληση άρματος μάχης Merkava από το Ισραήλ σε ευρωπαϊκή χώρα. Το υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να κατονομάσει τη χώρα στην οποία αναφερόταν ο Κούλας.
Μετά τη συνέντευξη του Kulas, αρκετές ιστοσελίδες και διάφοροι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστήριξαν ότι η εν λόγω χώρα είναι η Κύπρος. Πέρυσι, η κυβέρνηση Μπάιντεν αφαίρεσε το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, επιτρέποντας μια τέτοια συμφωνία.
Το Υπουργείο Άμυνας απάντησε λέγοντας ότι «Λόγω του πολέμου στην Ευρώπη, πολλές χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον να αγοράσουν από τα αποθέματα του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων παλαιότερων αρμάτων μάχης Merkava που τέθηκαν εκτός υπηρεσίας πριν από χρόνια. Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία και ούτε το υπουργείο Άμυνας ούτε οι ενδιαφερόμενες χώρες έχουν εγκρίνει».
Επιβεβαίωσε η Κύπρος
Κύπριος Αξιωματούχος επιβεβαίωσε στη Haaretz ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την ίδια τη συμφωνία ή χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της.
Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant επισκέφθηκε την Κύπρο. Σε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Μιχάλη Γιωργάλλα, είπε ότι “Κύπρος και Ισραήλ έχουν σημαντικές συνεργασίες σε πυρομαχικά, μέσω διμερών συμφωνιών μεταξύ των κυβερνήσεων. Εκτιμούμε την αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ ως αξιόπιστο εταίρο στην προσπάθειά μας να αναβαθμίσουμε την ασφάλεια και την αποτροπή μας”.
Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε το Ισραήλ και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η επίσκεψή του συνέπεσε με την επιχείρηση στη Γάζα, κατά την οποία Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν ρουκέτες στο κεντρικό Ισραήλ. Κατά τη συνάντησή του, ο Χριστοδουλίδης τόνισε ότι επέλεξε να επισκεφθεί το Ισραήλ «παρά τον τρόμο» για να συζητήσει κοινά στρατηγικά θέματα. Αργότερα, οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία συμφώνησαν να «συνεχίσουν να προωθούν» ένα θέμα που τέθηκε στη συνάντηση.
Επιπλέον, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι επισκέφθηκε τη Λευκωσία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Νωρίτερα αυτό το έτος, πολλά μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη ανέφεραν ότι η Κύπρος συμφώνησε να μεταφέρει τα παλαιότερα ρωσικής κατασκευής άρματα μάχης στην Ουκρανία, η οποία αναζητά απελπισμένα στρατιωτικό εξοπλισμό υπό το φως της ρωσικής εισβολής και του πολέμου που ακολούθησε, με αντάλλαγμα νεότερα δυτικά.
Αυτό μπορεί να έθεσε τις βάσεις για μια τριμερή συμφωνία, στην οποία τα ισραηλινά άρματα μάχης θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα κυπριακά και με τη σειρά της η Κύπρος θα μετέφερε αυτά τα παλαιότερα άρματα μάχης στο Κίεβο.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διέψευσε αυτήν την αναφορά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η χώρα του “δεν θα λάβει μέτρα” που θα την άφηναν ευάλωτη σε μια στρατιωτική απειλή από την Τουρκία.
Ο John Ioanou, αναλυτής ασφαλείας και ιδρυτής της Geopolitical Cyprus, δήλωσε στη Haaretz ότι πιστεύει ότι η προσπάθεια σύνδεσης των ισραηλινο-κυπριακών διαπραγματεύσεων με τον πόλεμο στην Ουκρανία βασίζεται σε «ρωσική παραπληροφόρηση στα social media».
Πρόσθεσε ότι ένας από τους προβληματισμούς της Κύπρου που την ωθεί στην αγορά ισραηλινών όπλων είναι η πιθανή δυσκολία στην απόκτηση ανταλλακτικών για ρωσικά άρματα μάχης τα επόμενα χρόνια, λόγω τόσο των επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία όσο και των διεθνών κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Δείτε βίντεο για το άρμα μάχης Merkava