Επίσης το RUSI επισημαίνει ότι η εκπαίδευση που παρέχεται από τη Δύση δεν είναι προσαρμοσμένη στο είδος των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγει εναντίον της Ρωσίας.
«Οι προσπάθειες για ταχεία πρόοδο έχουν οδηγήσει σε μη βιώσιμο ρυθμό απωλειών εξοπλισμού», αναφέρει το RUSI.
Τα συμπεράσματα για τους λόγους αποτυχίας της αντεπίθεσης του Κιέβου προέκυψαν από τη μελέτη τακτικών ενεργειών επί δύο εβδομάδες στα χωριά Novodarovka και Rovnopol, που βρίσκονται πέρα από τα σύνορα μεταξύ Donetsk και Zaporizhia.
Η πρόοδος της ουκρανικής αντεπίθεσης είναι αργά βασανιστική και για κάθε 1.000 μέτρα προώθησης ανά πέντε μέρες, οι Ρώσοι κερδίζουν άμεσα το χαμένο έδαφος.
Ρωσικές επιτυχίες
Το RUSI αποκαλεί τις ενέργειες της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης «τακτική επιτυχία», σημειώνοντας ότι ο στρατός της έχει προξενήσει αρκετές απώλειες εξοπλισμού στην Ουκρανία από νωρίς για να δυσχεράνει τις δυνατότητες ελιγμών.
Η ανάλυση σημειώνει επίσης ότι η αντεπίθεση απέτυχε εξαιτίας της κακής εκπαίδευσης των Ουκρανών στρατιωτών, εξηγώντας πως οι μέθοδοι που διδάσκονται από το ΝΑΤΟ έχουν σχεδιαστεί για δυνάμεις με διαφορετικές διαμορφώσεις από τα στρατεύματα του Κιέβου.
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την ικανότητα προσαρμογής των ρωσικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης, επισημαίνοντας αυτό το στοιχείο ως κλειδί για την επιτυχία τους.
Το RUSI υποστηρίζει ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας απαιτεί κυριαρχία πυρών και είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί αυτό το πλεονέκτημα με την κατάλληλη παροχή πόρων για την παραγωγή πυρομαχικών και ανταλλακτικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βρετανικό think tank τονίζει την ανάγκη προετοιμασιών για χειμερινές μάχες, εάν τελικά η ουκρανική εκστρατεία συνεχιστεί και το 2024.
Πρώτη φορά το RUSI βλέπει την ήττα των Ουκρανών
«Αυτή η προσπάθεια προφανώς δεν θα καρποφορήσει, καθώς το Κίεβο δεν είχε ποτέ κυριαρχία πυρών σε κανένα σημείο του 2023 και σίγουρα δεν θα επιτύχει τώρα που τα αποθέματά του έχουν εξαντληθεί ενώ της Ρωσίας είναι ανεξάντλητα», σημειώνει. Ο Zelensky προσπαθεί να κατευνάσει την οργή των Αμερικανών Αυτό το απογοητευτικό αποτέλεσμα έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον με το Κίεβο για αυτό που θεωρούν κακή στρατηγική στο πεδίο της μάχης, σημειώνει ο γεωπολιτικός αναλυτής Ahmed Adel.
Η μελέτη του RUSI είναι η πιο πρόσφατη διεθνής αξιολόγηση που εξηγεί την αποτυχία της Ουκρανίας στη σύγκρουση με τη Ρωσία.
Τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αλλά και αξιωματούχοι παραδέχονται αυτή την αποτυχία μετά από αρκετούς μήνες αβάσιμης θριαμβευτικής κάλυψης του τι συνέβαινε στο έδαφος.
Η έκθεση του RUSI είναι σημαντική γιατί προέρχεται από τη Βρετανία, η οποία έχει ένα πλήρως ελεγχόμενο αφήγημα για τον πόλεμο, σε αντίθεση ακόμη και με τις ΗΠΑ, όπου αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι και ορισμένα μέσα ενημέρωσης απαξιώνουν ανοιχτά την Ουκρανία.
Αυτή είναι μια από τις πρώτες μεγάλες βρετανικές πηγές πληροφοριών που παραδέχεται ανοιχτά και κατηγορηματικά ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέτυχαν και ότι η Ρωσία έχει σημειώσει «τακτική επιτυχία».
Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε την αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας Oleksii Reznikov, ο οποίος επίσης παραιτήθηκε.
Ο Reznikov εμπλέκεται σε μια σειρά από σκάνδαλα διαφθοράς, αναγκάζοντας τον Zelensky να εξηγήσει ότι το υπουργείο χρειαζόταν «νέες προσεγγίσεις».
Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu δηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέτυχαν σε όλες τις γραμμές των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια των τριών μηνών της αντεπίθεσής τους.
«Παρά τις κολοσσιαίες απώλειες, το καθεστώς του Κιέβου προσπαθεί ήδη να πραγματοποιήσει τη λεγόμενη αντεπίθεση εδώ και τρεις μήνες.
Σε καμία από τις γραμμές των επιχειρήσεων οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν επιτύχει τους στόχους τους», είπε ο Ρώσος υπουργός.
Πάνω από 66.000 οι νεκροί Ουκρανοί στην αντεπίθεση
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χάσει περισσότερους από 66.000 στρατιώτες και 7.600 στοιχεία στρατιωτικού εξοπλισμού από την έναρξη της αντεπίθεσής τους, ανέφερε ο Shoigu.
Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε επίσης περισσότερα από 1.000 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τον τελευταίο μήνα.
Καταστράφηκαν 159 HIMARS, πολλαπλοί πύραυλοι εκτόξευσης, 13 πύραυλοι cruise και 34 θέσεις διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Με αυτόν τον τρόπο, ο ρυθμός φθοράς γίνεται όλο και πιο γρήγορος για τις ουκρανικές δυνάμεις.
Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της αντεπίθεσης
Το Κίεβο συνεχίζει τις επιχειρήσεις παρά τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες, την έλλειψη απαραίτητου εξοπλισμού και τις σκληρές ρωσικές άμυνες. Δύσκολη η παραδοχή της ήττας Σε επίπεδο υπηρεσιών σαφέστατα οι Βρετανοί αναγνωρίζουν την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης, ωστόσο για να μη διαταραχθεί το αφήγημα μίας επιτυχίας του Κιέβου, δεν το παραδέχονταν.
Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι τέτοιες προσδοκίες θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι η Ουκρανία θα λάβει λιγότερη υποστήριξη από τις δυτικές χώρες στο μέλλον και έτσι θα τεθεί το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της αντεπίθεσης.
Αυτή η αποκάλυψη έρχεται καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin τόνισε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Recep Tayyip Erdogan ότι ποτέ δεν απέρριψε προτάσεις μεσολάβησης για την Ουκρανία, προσθέτοντας πως η πρόοδος της ουκρανικής αντεπίθεσης δεν είναι αδιέξοδο αλλά «αποτυχία».
Είναι ευρέως διαδεδομένη πλέον η πεποίθηση ότι η αντεπίθεση έχει αποτύχει, με το Κίεβο και το Λονδίνο να είναι τα μόνα οχυρά» που ανταγωνίζονται την πραγματικότητα.
Ωστόσο, όπως καταδεικνύει η έκθεση του RUSI, η πραγματικότητα αρχίζει σιγά-σιγά να κυριαρχεί ακόμη και στο Λονδίνο.
Οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, κατανοούν ότι η αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κατέληξε σε αποτυχία, αλλά δεν μπορούν να το αναγνωρίσουν, κανείς δεν παραδέχεται την ήττα, τόνισε ο πρώην πράκτορας της MI6, Alastair Crook.
«Νομίζω ότι αναγνωρίζουν την αποτυχία της αντεπίθεσης συμπεριλαμβανομένου και του Λευκού Οίκου.
Το ερώτημα είναι αν αποδέχονται αυτό το γεγονός, αν είναι ικανοί να το αντιμετωπίσουν.
Δεν είμαι σίγουρος για αυτό, τόνισε ο Alastair Crook.
Σύμφωνα με τον πρώην πράκτορα της MI6, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να εξετάσουν τον καλύτερο τρόπο εξόδου από αυτή την κατάσταση που είναι η κλιμάκωση, η οποία με τη σειρά της δεν οδηγεί πουθενά.
Για τον σκοπό αυτό, πιστεύει ο Alastair Crook, οι ΗΠΑ επιτρέπουν στην Ουκρανία να χτυπήσει με drones σε ρωσικό έδαφος.
Ανησυχία στις ΗΠΑ για μία κλιμάκωση με τη Ρωσία
Οι ΗΠΑ δεν θα ξεκινήσουν μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία επειδή οι Αμερικανοί στρατηγοί γνωρίζουν την αδυναμία τους να κερδίσουν, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Scott Ritter.
Έτσι σχολίασε την πρόσφατη δήλωση του γνωστού Αμερικανού δημοσιογράφου Carlson ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο πόλεμο καυτής φάσης με τη Ρωσία.
«Η υπόθεση του Carlson είναι ότι εμείς οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούμε να κερδίσουμε.
Δεν θα μπορέσουμε να κερδίσουμε τον πόλεμο με τη Ρωσία ούτε με συμβατικά όπλα ούτε με πυρηνικά
Επομένως, είναι ανόητο να μιλάμε ακόμη και για την ίδια την πιθανότητα ενός θερμού πολέμου».
Ο Scott Ritter αναρωτιέται πού θα μπορούσε θεωρητικά να λάβει χώρα αυτού του είδους η στρατιωτική δράση, τονίζοντας ότι ούτε στη Συρία , ούτε στην Ουκρανία, ούτε στην Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία ευκαιρία να νικήσουν τη Ρωσία.
«Δείτε τι γίνεται στην Συρία, όπου υπάρχουν αμερικανοί και Ρώσοι απέναντι…
Ποιος στρατηγός θα υπέγραφε ότι μπορεί να κερδίσει;
Μιλήστε με τον συνταγματάρχη Douglas McGregor, θα σας εξηγήσει τα πάντα.
Οι ΗΠΑ όχι δεν θέλουν, δεν μπορούν να κάνουν πόλεμο με την Ρωσία, θα είναι στρατηγική αυτοκτονία…
Δεν λειτουργεί με την έννοια ότι οι Ρώσοι δεν αισθάνονται φόβο, αλλά μάλλον σκληραίνουν την στάση τους.
Αλλά υπάρχει ένα όριο σε όλα, μια μέρα όλα μπορούν να πάνε στραβά, και τότε η κατάσταση θα κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο», επισημαίνει.