Sunday, November 17, 2024
Home » Το Ισραήλ ξοδεύει 246 εκατ. δολάρια την ημέρα για τον πόλεμο

Το Ισραήλ ξοδεύει 246 εκατ. δολάρια την ημέρα για τον πόλεμο

0 comments

Την ίδια ώρα, η Γάζα χρειάζεται δισεκατομμύρια διεθνούς οικονομικής βοήθειας για να αντισταθμιστούν τα χρόνια περιορισμών που κατέπνιξαν την οικονομία της, σύμφωνα με έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

Ηπολεμική μηχανή του Ισραήλ κοστίζει πανάκριβα και ήδη έχει αντίκτυπο τόσο στον προϋπολογισμό του κράτους όσο και στις προοπτικές της οικονομίας της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς δήλωσε σήμερα στο Army Radio ότι το άμεσο κόστος του πολέμου υπολογίζεται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο σέκελ (246 εκατομμύρια δολάρια) την ημέρα για το Ισραήλ. Και αυτό χωρίς να έχει ακόμη εκτίμηση του έμμεσου κόστους. Ο Σμότριτς είπε εξάλλου ότι ο εθνικός προϋπολογισμός 2023-2024 «δεν είναι πλέον σχετικός» λόγω του πολέμου στη Γάζα και ότι θα τροποποιηθεί.

Αναφορικά δε με την υποβάθμιση της προοπτικής του Ισραήλ από την S&P σε «αρνητική» από «σταθερή» απέρριψε τα περί «συναγερμού» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Ισραήλ δεν θα αντιμετωπίσει σημαντικά ελλείμματα παρά την τρέχουσα κρίση.

Ο Σμότριτς βρήκε επίσης την ευκαιρία να επαινέσει τον διοικητή της Τράπεζας του Ισραήλ Αμίρ Γιαρόν, ο οποίος είχε προγραμματιστεί να παραιτηθεί αλλά παρέτεινε τη θητεία του λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης. Ωστόσο, όταν πιέστηκε για το εάν ο Γιαρόν θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του σε μόνιμη βάση, ο υπουργός Οικονομικών δεν έδωσε οριστική απάντηση, αφήνοντας το θέμα ανοιχτό για περαιτέρω εξέταση.

Την Κυριακή ο Ισραηλινός υπουργός δήλωσε πως «στόχος είναι η συνέχεια της ισραηλινής οικονομίας. Θέλουμε η οικονομία να λειτουργεί όσο το δυνατόν περισσότερο, ακόμη και κατά τη διάρκεια του πολέμου». «Όλες οι προτεραιότητες στον προϋπολογισμό αλλάζουν υπό το πρίσμα του πολέμου», είχε σημειώσει.

Θα χρειαστούν πολλά δισεκατομμύρια στη Γάζα

Την ίδια ώρα, η Γάζα χρειάζεται δισεκατομμύρια διεθνούς οικονομικής βοήθειας για να αντισταθμιστούν τα χρόνια περιορισμών που κατέπνιξαν την οικονομία της και έπληξαν την ανάπτυξή της, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

Στην έκθεση για την οικονομική ανάπτυξη στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη για το 2022, η UNCTAD τόνισε τις δεινές οικονομικές συνθήκες στη Γάζα, ακόμα και πριν από τα ισραηλινά χτυπήματα στον θύλακα ως αντίποινα για τις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από ενόπλους της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

«Οι δωρητές και η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να παράσχουν σημαντική οικονομική βοήθεια για να αποκατασταθεί η εκτεταμένη ζημιά που έχει υποστεί η Γάζα από τους παρατεταμένους περιορισμούς και αποκλεισμούς και τις συχνές στρατιωτικές επιχειρήσεις, που έχουν καταπνίξει την οικονομία και έχουν αποδεκατίσει τις υποδομές», σύμφωνα με την έκθεση.

«Ενώ η βοήθεια των δωρητών είναι σημαντική για να υποστηριχθούν οι άνθρωποι στη Γάζα, δεν θα πρέπει να θεωρείται υποκατάστατο για τον τερματισμό των περιορισμών και των αποκλεισμών και για το κάλεσμα προς το Ισραήλ και όλες τις πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους με βάση το διεθνές δίκαιο», ανέφερε η έκθεση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, ο Ρίτσαρντ Κόζουλ-Ράιτ, επικεφαλής της διεύθυνσης για τις στρατηγικές παγκοσμιοποίησης και ανάπτυξης στην UNCTAD, δήλωσε πως είναι δύσκολο να αξιολογηθεί πόσα ακριβώς χρήματα θα χρειαστεί η Γάζα έως ότου παύσει η σημερινή σύγκρουση. «Αλλά θα είναι δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε.

Έχει επίσης σημειωθεί σημαντική πτώση στη βοήθεια από το 2008 έως το 2022, από τα 2 δισεκ. δολάρια, ή 27% του ΑΕΠ, στα 550 εκατ. δολάρια, ή λιγότερο του 3% του ΑΕΠ, πέρυσι.

Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας είναι άνεργοι πολίτες, και πάνω από τους μισούς ζουν σε καθεστώς φτώχειας, σύμφωνα με την έκθεση.

Παρόλο που σε εργάτες από τη Γάζα έχει επιτραπεί να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας στο Ισραήλ για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των αδειών που εκδόθηκαν –περίπου το 1% των απασχολούμενων εργατών στη Γάζα– είναι πολύ μικρός για να αντισταθμίσει τη φτώχεια.

«Το κλείσιμο των συνόρων και οι συνεχείς στρατιωτικές επιθέσεις έχουν θέσει σε κίνηση έναν φαύλο κύκλο οικονομικής και θεσμικής κατάρρευσης», σύμφωνα με την έκθεση.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More