Τη στασιμότητα στον ίδιο βαθμό για χρόνια, τη μη ομαλή εξέλιξη των αξιωματικών, καθώς και άλλα προβλήματα, όπως τις εγκαταστάσεις διαβίωσης τους, αναφέρει ο Σύνδεσμος Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού (ΣΑΚΣ) στο νέο αρχηγό της Εθνικής Φρουράς.

Ο σύνδεσμος με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του νέου αρχηγού της Εθνικής Φρουράς αναφέρεται σε προβλήματα και θέματα που ταλανίζουν το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς (εικόνες)

«Ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί τους αξιωματικούς, το οποίο επηρεάζει το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς είναι η μη ομαλή ανέλιξη των αξιωματικών και η παραμονή τους, για πολλά χρόνια, στον ίδιο βαθμό, με αποτέλεσμα αξιωματικοί, να παραμένουν σε κατώτερους βαθμούς, σε ηλικίες πέραν των 41 ετών, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική αλλαγής της παρούσας κατάστασης. Αυτό επιδρά αρνητικά στο ηθικό, ιδιαίτερα, των νεοεισερχομένων αξιωματικών, οι οποίοι νιώθουν ότι τους “κόβονται τα φτερά”, με τον ερχομό τους στο σώμα. Δυστυχώς, ο απερχόμενος αρχηγός, ήταν ενάντια σε οποιαδήποτε πρόταση του Συνδέσμου, για επίλυση του προβλήματος, χωρίς ο ίδιος να παρουσιάσει οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση. Το πιο σημαντικό, δε, είναι το γεγονός ότι, με την πρόσφατη ανάληψη της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας, ο απερχόμενος αρχηγός, παρουσίασε μελέτη, στον Υπουργό στην οποία παρατίθεται το τραγικό της κατάστασης, όσον αφορά την ανέλιξη των αξιωματικών, τα επόμενα χρόνια», υπογραμμίζεται.

Ένα άλλα ζήτημα αφορά στις εγκαταστάσεις διαβίωσης, την καθημερινότητα και τη λειτουργία των μονάδων. «Και σε αυτόν τον τομέα, ο απερχόμενος αρχηγός δεν εξασφάλισε τα αναμενόμενα, με
αποτέλεσμα οι βελτιώσεις των εγκαταστάσεων, αλλά και γενικά, των συνθηκών διαβίωσης και λειτουργίας των μονάδων, να αφήνονται στο φιλότιμο του στρατιωτικού προσωπικού και των διοικητών τους, οι οποίοι, με μηδαμινά χρήματα, προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους», πράγμα το οποίο τους αποπροσανατολίζει από το κύριο μέλημά τους, που είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα των μονάδων και η εκπαίδευση του προσωπικού. «Αντίθετα, έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά, για υποστήριξη της εξωστρέφειας της ΕΦ, οδηγώντας σε συνεχόμενες δραστηριότητες προβολής, καταπονώντας, περαιτέρω, το προσωπικό».

Το τρίτο ζήτημα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, αφορά σε τροποποιήσεις κανονισμών και κρίσεις αξιωματικών. «Όσον αφορά τις τροποποιήσεις των κανονισμών περί προαγωγών και αφυπηρετήσεων, οι οποίες είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων, τα τελευταία χρόνια, μεταξύ ΥΠΑΜ, ΓΕΕΦ και ΣΑΚΣ, αθετήθηκαν, από τον απερχόμενο αρχηγό. Οι εν λόγω τροποποιήσεις, θα επέφερναν βελτίωση
στους κανονισμούς (φυσιολογικό βάρος, αυθαίρετες ποσοστώσεις σχολών πέραν των κριτηρίων αποφοίτησης και των εσωτερικών κανονισμών της κάθε σχολής, ξένες γλώσσες και άλλα), με αποτέλεσμα τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, από την εφαρμογή των κανονισμών, να παραμένουν άλυτα. Είναι, επίσης, γεγονός ότι, αν δεν γίνουν άμεσες τροποποιήσεις στους κανονισμούς, θα έχουμε και το φαινόμενο να αποστρατεύονται πρόωρα αξιωματικοί, για τους οποίους το κράτος επένδυσε αρκετά χρήματα για την εκπαίδευσή τους».

Άλλο ζήτημα είναι η αναξιοκρατία στις μεταθέσεις αξιωματικών. «Η σχεδιασμένη μεταρρύθμιση των μεταθέσεων, με βάση τη μοριοδότηση (όπως ισχύει και στον Ελληνικό στρατό), δεν εφαρμόστηκε, για άγνωστους για εμάς λόγους. Αντιθέτως, τροποποιήθηκε η Πάγια Διαταγή, περί χρόνου διοικήσεως των αξιωματικών της ΕΦ, σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία, δηλαδή εκδήλως παρανομώντας και αναγνωρίζοντας χρόνο διοικήσεως, σε θέσεις που δεν προβλέπεται από αυτήν, όπως πχ. στην Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ). Η πρόταση του Συνδέσμου, για καθορισμό ανώτατου ορίου (5 έτη), στους αξιωματικούς που βρίσκονται εκτός ΕΦ και ΥΠΑΜ (λοιπές κυβερνητικές υπηρεσίες), πρέπει, άμεσα, να υλοποιηθεί από το ΥΠΑΜ, επανακαταθέτοντας το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή».

Αναφέρεται, ακόμη, προσπάθεια φίμωσης και εμπόδια στη λειτουργία του Συνδέσμου, μέσω διαταχθείσας έρευνας εναντίον του πρόεδρού

https://www.philenews.com