Το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή
Για το φαινόμενο παρεμπόδισης του έργου των χειριστών καμερών και για το πού βρίσκονται οι προσπάθειες ποινικοποίησής του, μίλησε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι» ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης.
Ο κ. Βαφεάδης τόνισε ότι αυτοί που εμποδίζουν την δουλειά των καμερών ουσιαστικά θέτουν σε κίνδυνο τους άλλους οδηγούς. «Έχει μόλις τελειώσει μια διαβούλευση ενός νομοσχεδίου που ουσιαστικά καθιστά παράνομη την παρεμπόδιση του έργου του χειριστή της κάμερας και ανεβάζει το πρόστιμο από τις 2,000 μέχρι και τις 5,000 ευρώ».
Το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Τέλος, όπως είπε ο Υπουργός, τα προστίματα «δεν πρέπει να είναι εξοντωτικά αλλά εργαλεία τα οποία θα μας βοηθήσουν να συμμορφωθούμε με τους οδικούς κώδικες».
Πράσινο Βέλος – «Παγίδα» για τους οδηγούς και άδικα πρόστιμα
Ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, παραδέχθηκε ότι το πράσινο βέλος «τιμωρεί πολίτες που δεν θα έπρεπε να τιμωρηθούν»
«Κυκλοφοριακή συμφόρηση και άγχος» προκαλεί στους οδηγούς η περίπτωση του πράσινου βέλους στο σύστημα φωτοεπισήμανσης, σε σημεία συγκεκριμένα όπου έχουν τοποθετηθεί σταθερές κάμερες τροχαίας, σε Λεμεσό και Λευκωσία.
Το θέμα απασχόλησε χθες την Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής, με τον Υπουργό Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη να παραδέχεται ότι το πράσινο βέλος, το οποίο σβήνει για κάποια δευτερόλεπτα, ενόσω το φανάρι είναι κόκκινο, «λειτουργεί αρνητικά για το σύστημα φωτοεπισήμανσης, αφού τιμωρεί με εξώδικα πολίτες που δεν θα έπρεπε να τιμωρηθούν, προκαλεί κυκλοφοριακή συμφόρηση και άγχος στους οδηγούς».
Παράλληλα, σε σχέση με την εισήγηση τοποθέτησης χρονοδιακόπτη, ώστε να λυθεί το πρόβλημα, ο Υπουργός ανέφερε ότι δεν θα είναι συμβατός με τα έξυπνα φώτα, τα οποία πρόκειται να τοποθετηθούν στις διασταυρώσεις, ωστόσο δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.
Για το πράσινο βέλος και το σύστημα φωτοεπισήμανσης μίλησε στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΡΙΚ, Πρωινό Δρομολόγιο, ο Βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Μεταφορών, Μαρίνος Μουσιούττας.
Όπως ανέφερε, «με τον τρόπο που είναι διαρρυθμισμένο είναι σαν παγίδα εγκλωβισμού του οδηγού», ενώ από την άλλη, «η Αστυνομία με φιλμάκι επιμένει ότι δεν είναι κάτι τέτοιο».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μουσιούττα, «το αίσθημα της αδικίας όταν το έχει ο πολίτης, το κράτος χρειάζεται να διασκεδάσει το στοιχείο. Με συνεχή ενημέρωση στον οδηγό πως πρέπει να ενεργήσει όταν θα στρίψει στα δεξιά. Η άλλη άποψη είναι να εξευρεθεί τρόπος είτε με φλας είτε με κάτι άλλο ώστε να μην συγχύζεται ο οδηγός με συνεπακόλουθο να γίνει δυστύχημα είτε να έχει το penalty διότι δεν πρόλαβε και πέρασε τη γραμμή».
Από την πλευρά της Αστυνομίας, ο βοηθός διευθυντής της Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρης Ευριπίδου, αναφέρθηκε, κατά την παρουσίαση που έκανε για το σύστημα φωτοεπισήμανσης, σε εισηγήσεις της Αστυνομίας για το πρόβλημα του πράσινου βέλους:
Αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του κύκλου των φαναριών (μαζί το στρογγυλό με το βέλος όπου επιτρέπεται
- Τοποθέτηση φαναριών με βέλος αριστερά στη διαχωριστική νησίδα
- Λειτουργία κρεμαστών φαναριών
- Χρήση πιο ευδιάκριτων υλικών για τις γραμμές
- Περαιτέρω ενημέρωση των πολιτών
- Λειτουργία μόνο πρωτευόντων φαναριών
- Χρονοδιακόπτης