Για τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει την αεροπορική βάση για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα.
Μακρόν, Χριστοδουλίδης και Μητσοτάκης έχουν ήδη ξεκινήσει τις επαφές για την δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου με βάση την Κύπρο, προκειμένου να σταλεί βοήθεια στη Γάζα, η οποία σήμερα είναι αποκλεισμένη από φάρμακα, νερό και τρόφιμα.
Για τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει την αεροπορική βάση γι’ αυτόν τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο, τονίζοντας ότι είχε συζητήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το θέμα. Στόχος είναι να σταλούν στη Γάζα φάρμακα και τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, το συντομότερο, μέσω θαλάσσης και αέρος. Όλα αυτά είπε θα πρέπει να καθοριστούν το επόμενο διάστημα και με τις ισραηλινές αρχές και με τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο Κύπριος Πρόεδρος, προχώρησε ένα βήμα περισσότερο, καθώς προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής είπε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να αναλάβει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει “ειδικότερα όσον αφορά τα θέματα της εκκένωσης πληθυσμού από την περιοχή”, προσθέτοντας πως ήδη υπάρχουν αιτήματα από αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες”.
Μάλιστα, όπως είπε, έχει συζητήσει το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου αλλά και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι, ενώ σύσσωμο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρξουν “παύσεις”, ώστε να ανοίξουν ασφαλώς οι όποιοι διάδρομοι και να φθάσει η βοήθεια στους αμάχους.
Πόσο διαθετειμένο είναι ωστόσο το Ισραήλ να ανάψει πράσινο φως για να φθάσει η βοήθεια στη Γάζα; Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, αν το Τελ Αβίβ ήθελε να ανοίξει δρόμο στη βοήθεια, θα το έκανε από το πέρασμα της Ράφα. Η χερσαία υποστήριξη είναι και πιο εύκολη και πιο γρήγορη. Γιατί να συναινέσει σε θαλάσσιο διάδρομο βοήθειας την ώρα που μπλοκάρει την χερσαία από την Αίγυπτο;
Όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, το ισχυρό χαρτί της βοήθειας μπορεί λειτουργήσει ως “άσσος” στο μανίκι για την παράδοση των 229 ομήρων, οι οποίοι κρατούνται όμηροι από την Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου.
Διάδρομοι ασφάλειας
Η εγγύτητα της Ελλάδας και της Κύπρου με την φλεγόμενη περιοχή και οι στενές σχέσεις που διατηρούν με το Ισραήλ αλλά και τις ΗΠΑ, καθιστούν τις δυο χώρες ασφαλείς διαδρόμους για να περάσουν Αμερικανοί πολίτες που ζουν στο Ισραήλ αλλά και στο Λίβανο στην Ευρώπη, και στη συνέχεια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εάν η σύγκρουση πάρει σοβαρότερη μορφή.
Σύμφωνα με την Washington Post, περί τους 600.000 Αμερικανοί πολίτες ζουν στο Ισραήλ και περίπου 89.000 στο Λίβανο με τις ΗΠΑ να έχουν ήδη εκπονίσει σχέδια για την μεταφορά τους σε ασφαλή εδάφη. Δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής αναφέρει μάλιστα ότι ήδη κάποιες εκκενώσεις Αμερικανών πολιτών έχουν αρχίσει, ενώ στην Κύπρο έχουν εγκατασταθεί εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα ειδικές δυνάμεις, όχι μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και την Γερμανία και την Ολλανδία με στόχο τον απεγκλωβισμό των πολιτών από εμπόλεμη ζώνη. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, Αμερικανοί πολίτες ταξίδεψαν αεροπορικώς απο το Ισραήλ στην Κύπρο και από εκεί, με μισθωμένα πλοία στην Ελλάδα.
Πηγή: thetoc.gr