Home » Οι Ρώσοι καθυστερούν ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα επεισόδια στην Πύλα

0 comment

Οι διπλωμάτες της Ρωσίας ζήτησαν παράταση της προθεσμίας μέχρι την Δευτέρα διότι περίμεναν οδηγίες από τη Μόσχα

Παράταση μέχρι τη Δευτέρα για να τοποθετηθούν έχουν ζητήσει οι διπλωμάτες της Ρωσίας στον ΟΗΕ με την εξήγηση ότι αναμένουν οδηγίες από τη Μόσχα σε σχέση με ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Πύλα, προσχέδιο της οποίας ετοίμασαν οι Βρετανοί.

Η Ρωσία είναι το μόνο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δεν έχει καταδικάσει τα επεισόδια στην Πύλα, τους τραυματισμούς ειρηνευτών και τις ζημιές σε οχήματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Δεύτερη ημέρα ηρεμίας στη νεκρή ζώνη στην Πύλα – Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Δεύτερη ημέρα ηρεμίας στη νεκρή ζώνη στην Πύλα - Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

«Οι ειρηνευτές των ΗΕ διατηρούν παρουσία στην περιοχή»

Ήρεμη είναι η κατάσταση στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, δήλωσε την Κυριακή το πρωί στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) Αλίμ Σιντίκ.

«Όλα είναι ήρεμα. Οι ειρηνευτές των ΗΕ διατηρούν παρουσία στην περιοχή και συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παραμένει σε ετοιμότητα για να αποτρέψει οποιαδήποτε επανέναρξη των εργασιών», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Σιντίκ.

Στο μεταξύ, με γραπτή ανακοίνωση το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τοποθετήθηκε το βράδυ του Σαββάτου για τις νέες εξελίξεις στην Πύλα. Η Άγκυρα ασκεί κριτική στον ΟΗΕ από τον οποίο ζητά «να αντιμετωπίζει ισότιμα τις δύο πλευρές στην Κύπρο και να σέβεται την κυριαρχία» των κατεχομένων.

«Θεωρούμε απαράδεκτη και καταδικάζουμε έντονα τη φυσική επέμβαση που πραγματοποίησαν στις 18 Αυγούστου οι στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNPROFOR) για να αποκλείσουν τον δρόμο Πύλας-Άρσους, ο οποίος κατασκευάζεται στο κυρίαρχο έδαφος της τδβκ», αναφέρει η γραπτή ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφερόμενη στο ψευδοκράτος.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι υποστηρίζει τη σχετική τοποθέτηση του «υπουργείου εξωτερικών» και προσθέτει ότι «η στάση που επέδειξαν τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τον δρόμο Πύλας-Άρσους, ο οποίος είναι ένα ανθρωπιστικό έργο που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της άμεσης πρόσβασης των πολιτών της τδβκ στην Πύλα, και οι δηλώσεις που έγιναν από τα Ηνωμένα Έθνη στη συνέχεια είναι ασυμβίβαστες με την αμερόληπτη στάση που η Ειρηνευτική Δύναμη είναι υποχρεωμένη να προβάλλει στο νησί».

«Από τη μια πλευρά, η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κλιμάκωση της έντασης στο πλαίσιο του έργου κατασκευής του δρόμου, το οποίο ξεκίνησε ειρηνικά και από την άλλη, παρουσιάστηκε ως θύμα στα επί τόπου επεισόδια», ισχυρίζεται.

Ανησυχία για εξελίξεις στη νεκρή ζώνη εκφράζει το Ισραήλ, καταδίκη από Καναδά

Ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις στη νεκρή ζώνη και την επίθεση κατά ειρηνευτών των Ηνωμενών Εθνών εξέφρασε το Ισραήλ.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Όρεν Ανόλικ, έγραψε στην πλατφόρμα X πως «το Ισραήλ εκφράζει ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις στη νεκρή ζώνη στην Κύπρο και την επίθεση κατά των ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών των οποίων η δουλειά πρέπει να γίνει σεβαστή».

Πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να μην γίνονται μονομερή βήματα προκειμένου να καταστούν δυνατές διαπραγματεύσεις προς μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Εξάλλου, σε ανάρτησή της χθες η Ύπατη Αρμοστής του Καναδά στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, Καρίν Ασελίν καταδίκασε επίσης την επίθεση κατά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνοντας ότι τέτοιες επιθέσεις είναι «απαράδεκτες και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο». «Η εντολή της αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο πρέπει να είναι σεβαστή», ανέφερε.

Oυσιαστική παρέμβαση ΟΗΕ στην Πύλα ζητά από τον Μπάιντεν ο Σαρμπάνης

Τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν θεωρεί υπεύθυνο για τις επιθέσεις Τουρκοκυπρίων κατά ειρηνευτών του ΟΗΕ στην Πύλα, ο Ελληνοαμερικανός Βουλευτής Τζον Σαρμπάνης ο οποίος καλεί τον Αμερικανό Πρόεδρο να διασφαλίσει ότι η κρίση θα αντιμετωπιστεί «ουσιαστικά» από τα Ηνωμένα Έθνη.

«Θεωρώ υπεύθυνο τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν για αυτήν την επίθεση και το θεωρώ μέρος της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς που, μεταξύ άλλων, συνηγορεί κατά της αποστολής F-16 στην Τουρκία», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Σαρμπάνης.

«Οι Κύπριοι ζουν υπό τη σκιά της τουρκικής κατοχής για 49 χρόνια. Ενώ οι Κύπριοι ηγέτες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προτρέψει για ειρηνική επανένωση του νησιού, οι τουρκοκυπριακές αρχές και ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έχουν καταστήσει σαφές μέσα από συνεχείς γύρους κλιμακούμενης συμπεριφοράς την πρόθεσή τους να υπονομεύσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», σημειώνει ο ίδιος.

Προσθέτει πως η απόπειρα κατασκευής ενός δρόμου από την τουρκοκρατούμενη Κύπρο στην Πύλα από τους Τουρκοκύπριους, κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή και παραβιάζει κατάφωρα μακροχρόνιες διεθνείς συμφωνίες που αποσκοπούν στην προστασία της Κύπρου από αυτό ακριβώς το είδος επιθετικότητας.

Ο Ελληνοαμερικανός Βουλευτής περιγράφει ως ασύστολη την επίθεση των τουρκοκυπριακών δυνάμεων, η οποία δικαιολογεί την διεθνή καταδίκη και χαιρετίζει τις δηλώσεις που εξέδωσαν η βρετανική Ύπατη Αρμοστεία, η Γαλλική Πρεσβεία και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο.

«Προτρέπω τον Πρόεδρο Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη για να διασφαλίσει ότι η κρίση στην Πύλα θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», καταλήγει η ανακοίνωση του Ελληνοαμερικανού Βουλευτή.

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content