Table of Contents
Εντυπωσιακά ρήγματα, πίδακες νερού και ορμητικοί καταρράκτες συνθέτουν το σκηνικό μιας φαντασμαγορικής περιήγησης.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023
Το να γυρίσετε την ισλανδική ύπαιθρο φαντάζει σαν άπιαστο όνειρο. Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο να πάρετε ένα αυτοκίνητο και να ξεκινήσετε να περιηγείστε στην ύπαιθρο της Ισλανδίας και αυτό γιατί, εξαιτίας της μονοτονίας του τοπίου, είναι πολύ εύκολο να χάσετε τον προσανατολισμό σας και να οι αρμόδιες αρχές να μην μπορούν να σας βοηθήσουν. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η ανακάλυψη της ισλανδικής υπαίθρου δεν αξίζει τον κόπο. Κάθε άλλο. Ίσως, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στην Ισλανδία, αυτό που αξίζει περισσότερο είναι η αλλόκοτη φυσική ομορφιά που δεν συναντάται σε άλλες περιοχές του πλανήτη.
Ξεκινώντας από τα περίχωρα του Ρέικιαβικ και ακολουθώντας τον λεγόμενο Χρυσό Κύκλο, μια ημικυκλική περιήγηση λίγη ώρα μακριά από την πρωτεύουσα του νησιωτικού κράτους, συναντάτε ένα από τα πιο περίεργα -και ανατριχιαστικά- μέρη που μπορεί να βρεθείτε στην Γη. Ο λόγος για το Thingvellir. Ένα quasi σεληνιακό τοπίο που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα επίγειο ανενεργό κομμάτι του τεράστιου ρήγματος που διαχωρίζει την Ευρασιατική από την Αμερικανική τεκτονική πλάκα. Αμέσως εδώ σας διακατέχει μια αλλιώτικη αίσθηση. Κάπως ανατριχιαστική θα έλεγα.
Μάλιστα, λέγεται πως κατά την περίοδο της πρώιμης αποίκισης της Ισλανδίας, οι πρώτοι Βίκινγκ κάτοικοι του νησιού συγκεντρώνονταν στο κέντρο του τρομακτικού ρήγματος, για να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον των οικισμών που είχαν ιδρύσει στο νησί. Λίγο η ενέργεια του χώρου, λίγο οι θεόρατες κατάμαυρες πέτρες (απότοκα της ηφαιστειακής λάβας που γέννησε την Ισλανδία) είναι αρκετά για να σαγηνεύσουν την φαντασία και να δημιουργήσουν αλλόκοτες δοξασίες και πιστεύω. Ίσως, αυτό να εξηγεί και τη δημιουργία των ισλανδικών saga. Άλλωστε, και μόνο το αίσθημα να βαδίζεις ανάμεσα σ’ ένα ρήγμα που χωρίζει δύο ηπείρους είναι από μόνο του εξωπραγματικό και ασύλληπτο.
Αφήνοντας πίσω τα δαιδαλώδη μονοπάτια του ρήγματος και διασχίζοντας ένα ηφαιστειακό οροπέδιο, ήλθε η ώρα για μια γεύση από τα έγκατα της Γης. Και ο λόγος, φυσικά, για το διάσημο πεδίο γεωθερμικής δραστηριότητας, Geysir. Έχοντας πάρει το όνομα του από την ισλανδική λέξη gjósa που σημαίνει έκρηξη, ο Geysir είναι στην πραγματικότητα ένα ενεργό πεδίο πιδάκων πολύ κοντά σε ένα ανενεργό σήμερα ηφαίστειο. Φαίνεται μάλλον πως ο, τι απέμεινε από το πάλαι ποτέ ηφαίστειο που δημιούργησε ένα τμήμα της Ισλανδίας είναι αυτό το γεωθερμικό πεδίο. Το πεδίο περιλαμβάνει δύο πίδακες σε πολύ κοντινή απόσταση, τον Geysir και τον Strokkur. Δυστυχώς, όμως, η έξαψη σταματάει κάπου εδώ, καθώς ο Geysir – ο πίδακας που έδωσε το όνομά του στην περιοχή- εκρήγνυται πολύ σπάνια.
Για την ακρίβεια, μερικές φορές ανά έναν αιώνα. Ο λόγος άγνωστος. Βέβαια, η φύση έχει φροντίσει να σας αποζημιώσει, καθώς ο ακριβώς διπλανός Strokkur εκρήγνυται ανά 6-7 λεπτά και οι πιθανότητες να δείτε καυτό νερό να πετάγεται με φορά στον αέρα είναι σαφώς με το μέρος σας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι κάθε έκρηξη είναι πετυχημένη. Μιας και εκρήγνυται συνέχεια, ενδέχεται κάποιες εκρήξεις να είναι φαντασμαγορικές, ενώ κάποιες άλλες απλώς απογοητευτικές. Βέβαια, μην το βάζετε κάτω. Αρκεί μόνο να περιμένετε λίγα μόνο λεπτά και θα αποζημιωθείτε.
Τελευταίος σταθμός στον Χρυσό Κύκλο της Ισλανδίας ο σχεδόν εξωπραγματικός καταρράκτης Gullfoss. Η αλήθεια είναι πως πριν φτάσετε στο σημείο δύσκολα μπορείτε να φανταστείτε την ορμή και το μέγεθος του διασημότερου καταρράκτη της Ισλανδίας. Οι Ισλανδοί έχουν προνοήσει για αυτό φτιάχνοντας ένα ειδικό μονοπάτι που σας επιτρέπει να θαυμάσετε το μέγεθος του τεράστιου καταρράκτη από διαφορετικές οπτικές γωνίες και να πάρετε μια γεύση, αν θέλετε, πλησιάζοντας πολύ κοντά στο σημείο όπου τόνοι παγωμένου νερού από τον ποταμό Hvítá χύνονται από ύψος 30 μέτρων στο εσωτερικό μιας βαθιάς χαράδρας που από μακριά μοιάζει απλώς σαν μια σχισμή στο έδαφος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για χρόνια υπήρχε η σκέψη αξιοποίησης του καταρράκτη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και λέγεται πως η κόρη του παραλίγο ιδιοκτήτη του εργοστασίου απείλησε να ρίξει τον εαυτό της στον καταρράκτη, αν τελικά προχωρούσε το έργο. Στο τέλος, το έργο πάγωσε οριστικά, ο καταρράκτης σώθηκε και έγινε ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της Ισλανδίας που συχνά πυκνά φιγουράρει ως background σε σειρές και ταινίες.
Διαβάστε ακόμα:
Πηγή : travel.gr