Saturday, November 23, 2024
Home » Noμική μάχη κορυφής: Πρώτη φορά δύο ανεξάρτητοι αξιωματούχοι φτάνουν στα δικαστήρια

Noμική μάχη κορυφής: Πρώτη φορά δύο ανεξάρτητοι αξιωματούχοι φτάνουν στα δικαστήρια

0 comments

Noμική μάχη κορυφής: Πρώτη φορά δύο ανεξάρτητοι αξιωματούχοι φτάνουν στα δικαστήρια

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δύο ανεξάρτητοι θεσμοί σύρονται στα Δικαστήρια για να λύσουν θεσμικές διαφορές, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο θα κληθεί για δεύτερη φορά να αποφασίσει περί ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Με αίτησή του χθες προς το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης ζητά την παύση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, για ανάρμοστη συμπεριφορά. Η αίτηση θα εξεταστεί από το Συνταγματικό που συνέρχεται στη βάση κανονιστικής διάταξης του 2021 ως Συμβούλιο.

Θα δοθεί νομική μάχη με την επιστράτευση της αφρόκρεμας των δικηγόρων σε συνταγματικά ζητήματα. Από την πλευρά του Γενικού Ελεγκτή είναι οι δικηγόροι Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Χρίστος Κληρίδης και Πάμπος Ιωαννίδης, ενώ από την πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα, είναι τα δικηγορικά γραφεία Καλλή και Καλλή και Λουκή Παπαφιλίππου. Η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή για κάποιους ήταν αναμενόμενη λόγω του διαρκούς πολέμου χαρακωμάτων που είχαν οι δύο πλευρές, αρχής γενομένης από τις υποθέσεις των πολιτογραφήσεων.

Η αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα καταχωρήθηκε από τους δικηγόρους Ντίνο Καλλή του δικηγορικού γραφείου Καλλής & Καλλής ΔΕΠΕ και Γιώργο Βαλιαντή του δικηγορικού γραφείου Λ. Παπαφιλίππου & Σια ΔΕΠΕ. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η αίτηση συνοδευόταν από έναν ογκωδέστατο φάκελο στον οποίο περιλήφθηκαν όλα τα στοιχεία στη βάση των οποίων στηρίζεται το αίτημα για παύση του κ. Μιχαηλίδη. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται αναλυτικά επιστολές, δηλώσεις, τοποθετήσεις, αναρτήσεις και ανακοινώσεις του Γενικού Ελεγκτή ή του εκπροσώπου Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, για ζητήματα που αφορούσαν τόσο τον Γενικό όσο και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, με αποκορύφωμα τις καταγγελίες του κ. Μιχαηλίδη στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, εναντίον του Σάββα Αγγελίδη που αφορούσαν κατ’ ισχυρισμό σύγκρουση συμφέροντος.

Μάλιστα στο θέμα των καταγγελιών για διαφθορά υπάρχει ειδικό κεφάλαιο, με τις τοποθετήσεις του Γενικού Ελεγκτή σε ΜΜΕ για όλες τις υποθέσεις που διαβίβασε στην Ανεξάρτητη Αρχή, θέλοντας να καταδειχθεί στοχοποίηση των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας.

Η αίτηση, με όλο το υλικό που την συνοδεύει, επιδόθηκε στον Γενικό Ελεγκτή, νωρίς χθες το απόγευμα από ιδιώτη επιδότη. Ο κ. Μιχαηλίδης, όπως πληροφορούμαστε, άρχισε τη μελέτη των εγγράφων που συνοδεύουν την αίτηση και μαζί με τους νομικούς του συμβούλους θα καθορίσουν τη στάση τους. Σημειώνεται ότι ήταν ανέκαθεν η θέση του Γενικού Ελεγκτή, ότι η όλη συμπεριφορά του δεν ενέχει κάτι ανησυχητικό, ωστόσο όλα θα κριθούν στο Συμβούλιο ενώπιον του οποίου θα αχθεί η υπόθεση για ακρόαση.

Μοναδική η υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου

Η νομολογία για ζητήματα παύσης για ανάρμοστη συμπεριφορά δεν είναι ευρεία και η μοναδική υπόθεση που έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο αφορούσε τον πρώην Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου ο οποίος είχε καταδικαστεί ποινικά. Μάλιστα, το Ανώτατο Δικαστήριο κατά την απόφασή του τότε στην αίτηση του τέως Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για παύση του κ. Ερωτοκρίτου, σημείωνε και τα ακόλουθα:

Δεν καθορίζεται στο Σύνταγμα, αλλά ούτε και υπάρχει οποιοσδήποτε άλλος Νόμος, ο οποίος να διευκρινίζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τι συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά για σκοπούς απόλυσης των Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως. Να σημειωθεί δε ότι το Σύνταγμα έχει ενδύσει με παρόμοια ασπίδα και άλλους αξιωματούχους της πολιτείας τους οποίους κατατάσσει στο αυτό επίπεδο συνταγματικής προστασίας. Συγκεκριμένα το Άρθρο 115.3 προνοεί ότι ο Γενικός Ελεγκτής και ο Βοηθός Γενικού Ελεγκτού «είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι της Δημοκρατίας και δεν αποχωρούσι της υπηρεσίας ούτε απολύονται εκ της θέσεως αυτών, ειμή υφ’ ους όρους και καθ’ ον τρόπον οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου.». Παρόμοια πρόνοια καλύπτει τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας διά του Άρθρου 124.5 του Συντάγματος. Αντίθετα ο Γενικός Λογιστής και ο Βοηθός Γενικού Λογιστού διά της πρόνοιας του Άρθρου 126.4 υπόκεινται στον πειθαρχικό έλεγχο της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας περιλαμβανομένης και της απόλυσης αυτών.

Νομικοί κύκλοι τόνιζαν στον «Φ» πως αν η αίτηση φτάσει στο στάδιο της ακρόασης, τότε η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή είναι αποφασισμένη να ανασύρει από τα συρτάρια παλαιές υποθέσεις που χειρίστηκε η Νομική Υπηρεσία, όπως τις υποθέσεις των πολιτογραφήσεων, το μαύρο βαν, την υπόθεση Κατσουνωτού κ.ά., όπου θα καλέσει στο Δικαστήριο για να ακουστούν μαρτυρίες.

Σημειώνεται ότι ο Γενικός Ελεγκτής έχει προθεσμία 21 ημερών για να καταχωρήσει ένσταση στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, με την οποία ζητά την παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά. Με την καταχώρηση ένστασης, σημαίνει ότι δεν συναινεί με την παύση του, άρα θα δώσει μαρτυρία ώστε να αποδείξει ότι δεν υπέδειξε τέτοια συμπεριφορά που να δικαιολογεί κάτι τέτοιο.

Philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More