Monday, December 23, 2024
Home » Νίγηρας-Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο φτιάχνουν κοινές ένοπλες δυνάμεις υπό τον συντονισμό της Wagner!

Νίγηρας-Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο φτιάχνουν κοινές ένοπλες δυνάμεις υπό τον συντονισμό της Wagner!

0 comments

Έτοιμα όλα στην κεντροδυτική Αφρική για τη μεγαλύτερη σύγκρουση μετά τον Β’ ΠΠ

Νίγηρας-Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο φτιάχνουν κοινές ένοπλες δυνάμεις υπό τον συντονισμό της Wagner!

Νίγηρας-Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο δημιουργούν κοινό στρατιωτικό επιτελείο και κοινές ένοπλες δυνάμεις με τον συντονισμό και την βοήθεια της ρωσικής Wagner και πλέον όλα είναι έτοιμα στην κεντροδυτική Αφρική για την μεγαλύτερη σύγκρουση μετά τον Β’ ΠΠ, η οποία βρίσκεται προ των «πυλών» μετά την χθεσινή λήξη του τελεσιγράφου της ECOWAS προς την στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα για να παραδώσει την εξουσία.

Πρόκειται για μία ποιοτική αναβάθμιση της συμμαχίας των τριών χωρών ενώ το τελεσίγραφο έληξε τα μεσάνυχτα της Κυριακής και ο Νίγηρας σίγουρα θα χρειαστεί βοήθεια απέναντι στον για τα αφρικανικά δεδομένα ισχυρό νιγηριανό Στρατό.

Ο ρόλος της Wagner θα είναι καθοριστικός καθώς ήδη έχει έντονη παρουσία στο Μάλι ενώ υπέγραψε και συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση του Νίγηρα για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην άμυνα της χώρας.

Ήδη μονάδες της Wagner από τη Λιβύη, το Μάλι και την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, χώρες στις οποίες βρίσκονται ήδη ανεπτυγμένες, μπήκαν στο Νίγηρα προν λίγες ημέρες και αναπτύχθηκαν κατά μήκος των οδών, των οποίων πιθανόν θα περάσουν να νιγηριανά στρατεύματα, πιθανότατα υποστηριζόμενα από τη γαλλική Αεροπορία. 

Συγκεκριμένα ο Στρατός του Μάλι ανακοίνωσε ότι μια κοινή επίσημη αντιπροσωπεία από το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο αποστέλλεται στη Νιαμέι για την δημιουργία και την ολοκλήρωση των νέων δομών.

«Στόχος είναι η αλληλεγγύη και από τις δύο χώρες στον αδελφό λαό του Νίγηρα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αυτό συμβαίνει όταν μια πλουσιότερη, πιο ισχυρή χώρα χρησιμοποιεί τους πόρους μιας φτωχότερης χώρας, καθώς ο λαός της τελικά ξεσηκώνεται.

Αυτές οι αφρικανικές χώρες δεν έχουν καν ηλεκτρική ενέργεια για τους πολίτες τους και αυτό γιατί η Δύση αρπάζει τους ενεργειακούς τους πόρους.

Αλλάζει το γεωστρατηγικό σκηνικό στην Αφρική, άρδην και εις βάρος της Δύσης.

Σε ότι αφορά τις ένοπλες δυνάμεις του Νίγηρα, αυτές αποτελούνται από ένα προσωπικό της τάξης των 25.000 στρατιωτών αλλά το πραξικόπημα και την ανατροπή της κυβέρνησης Μπαζούμ την έκανε η προεδρική φρουρά.

Ωστόσο ο Στρατός δείχνει να στηρίζει την ενέργεια αυτή. Οι αεροπορικές δυνατότητες της χώρας βασικά είναι ανύπαρκτες.

Οι ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν ένα επιθετικό ελικόπτερο Mil Mi-24 και δύο μαχητικά Sukhoi Su-25 αλλά κανείς δεν γνωρίζει εάν βρίσκονται σε αξιόπιστη πτητική κατάσταση.

Όμως η κυβέρνηση του Νίγηρα θα εφοδιάσει με οπλισμό πολιτοφυλακές, ο ντόπιος πληθυσμός την υποστηρίζει και θα χρησιμοποιήσει υπέρ των δυνάμεων της την αχανή έκταση της χώρας.

Ο Νίγηρας μια πάμφτωχη χώρα, της οποίας τα πλούσια κοιτάσματα ουρανίου και χρυσού εκμεταλλεύονται οι δυτικοί (μόνο το 5% επιστρέφει στην τοπική οικονομία) γνώρισε πληθυσμιακή έκρηξη τα τελευταία 15 χρόνια και είδε τον πληθυσμό της από τα 12 εκατ. κατοίκους να εκτοξεύεται στα 25 εκατ. παρά τον εξαιρετικά χαμηλό μέσο όρο διάρκειας ζωής λόγω πείνας και ανυπαρξίας νοσηλευτικών μονάδων που φτάνει με το ζόρι τα 60 έτη.

Έχουν λοιπόν έκρηξη γεννήσεων με το 50% του πληθυσμού να είναι κάτω των 14 ετών το οποίο είναι πράγματι εντυπωσιακό.

Τι σημαίνει πληθυσμιακή έκρηξη και όταν υπάρχει μεγάλος πληθυσμός χωρίς τροφή και αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο;

Δημιουργούνται εθνικιστικά κινήματα αν υποφέρουν και στην συγκεκριμένη περίπτωση υποφέρουν.

Η Τουρκία στηρίζει την στρατιωτική κυβέρνηση καθώς βλέπει μία μεγάλη ευκαιρία να αποκομίσει κέρδη και τους στηρίζει και η  Λιβύη, η οποία επηρεάζεται άμεσα από την Τουρκία.

Η Wagner θα αναλάβει την προστασία του Προεδρικού Μεγάρου και των κυριότερων υποδομών της χώρας που απειλούνται από τη Νιγηρία.

 Οι ΗΠΑ διατηρούν μεγάλη βάση drone αναγνώρισης που επιχειρεί σε όλη την Αφρική, την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, αλλά και περίπου 500 στρατιώτες. Οι Γάλλοι διατηρούν περίπου 1200 στρατιώτες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 5.000 Ρώσοι εθελοντές επ’αμοιβή στην Αφρική: Δραστηριοποιούνται κυρίως στο Μάλι, τη Λιβύη, το Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την Μοζαμβίκη και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Σε ότι αφορά τις ένοπλες δυνάμεις του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο, αυτές αποτελούνται από μόλις 7.000 άνδρες οι πρώτες και 12.000 άνδρες οι δεύτερες.

Η Μπουρκίνα Φάσο διαθέτει επίσης δύο επιθετικά ελικόπτερα Mil Mi-35 όπως και ένα ελαφρύ μαχητικό Embraer EMB-314.

Και σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν ξέρει την επιχειρησιακή τους κατάσταση.

Με λίγα λόγια η από αέρος υποστήριξη θα είναι σχεδόν ανύπαρκτη ειδικά εάν τα νιγηριανά στρατεύματα υποστηριχθούν από την γαλλική Αεροπορία.

Σε ότι αφορά τη Νιγηρία που σχεδιάζει να ξεκινήσει την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Νιαμέι, διαθέτει στρατιωτικό προσωπικό της τάξεως των 230.000 ανδρών.

Οι νιγηριανές ένοπλες δυνάμεις θεωρούνται οι τέταρτες σε ισχύ σε όλη την Αφρική και οι 35ες σε όλο τον πλανήτη.

‘Όμως είναι πολύ πιθανό πως θα εμπλακούν άμεσα και πολλές άλλες χώρες υπέρ του νέου καθεστώτος του Νίγηρα, όπως η Αλγερία.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Νίγηρα έχουν υψηλό ηθικό και θα πολεμήσουν σε ένα πολύ «ιδιότροπο» και δύσκολο έδαφος.

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00