Thursday, December 19, 2024
Home » Κύπρος, «το δεύτερο Ισραήλ»: Έρχονται στο νησί και αγοράζουν ότι βρουν (Εικόνες)

Κύπρος, «το δεύτερο Ισραήλ»: Έρχονται στο νησί και αγοράζουν ότι βρουν (Εικόνες)

0 comments

Κύπρος, «το δεύτερο Ισραήλ»: Έρχονται στο νησί και αγοράζουν ότι βρουν (Εικόνες)

Σε πόλο έλξης για τους Ισραηλινούς έχει μετατραπεί η Κύπρος. Οι βολικές φορολογικές συνθήκες που προσφέρονται στους επενδυτές, καθώς και η εγγύτητα με το Ισραήλ που καθιστά δυνατή τη διαμονή στο εξωτερικό και την παραμονή κοντά στην οικογένεια αλλά και το χαμηλότερο κόστος ζωής, που αντικατοπτρίζεται στις τιμές των ακινήτων και στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, προσελκύουν τους Ισραηλινούς. «Είναι μακριά και νιώθεις κοντά» δηλώνει στην εφημερίδα Haaretz, Ισραηλινός που πλέον διαμένει στην Κύπρο.

Ωστόσο, μια διήμερη περιήγηση στη Λάρνακα της ρεπόρτερ της ισραηλινής εφημερίδας, έναν από τους κύριους προορισμούς στην Κύπρο, και συναντήσεις με Ισραηλινούς που ζουν εκεί και σε κοντινές πόλεις, όπως η Λεμεσός και η Πάφος και με ντόπιους, αποκαλύπτει ότι η πραγματικότητα, όπως πάντα, δεν είναι τόσο απλή . Οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να εργαστούν στο νησί αν δεν έχουν επίσης ευρωπαϊκό διαβατήριο, και ακόμη και εκείνοι που τους επιτρέπεται να το κάνουν αναγκάζονται να αρκεστούν σε μισθούς πολύ χαμηλότερους από αυτούς στο Ισραήλ, με πενιχρές θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, αν και το κόστος διαβίωσης είναι χαμηλότερο από ό,τι στο Ισραήλ, αυξάνεται συνεχώς και οι τιμές στα διαμερίσματα γίνονται ακριβαίνουν.

Ισραηλινός μηχανικός που έζησε στη Λεμεσό για πέντε χρόνια αναφέρει: «Υπάρχουν μέρη όπου μπορείς να δεις την απογοήτευση στον τοπικό πληθυσμό για τη συμβολή των ξένων, συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών, στις αυξήσεις των τιμών. Στο τέλος θα γίνει μπούμερανγκ εναντίον μας».

Στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για την καθαριότητα των δρόμων και των πεζόδρομων της Λάρνακας που είναι μία από τις πόλεις της Κύπρου στην οποία ζουν οι πλείστοι Ισραηλινοί.

Η δικηγόρος, Μαρία Θεράποντος δηλώνει ότι η Λάρνακα είναι μια αναπτυσσόμενη πόλη προσθέτονας ότι «οι Ισραηλινοί συμμετέχουν εδώ στην κατασκευή του λιμανιού και της μαρίνας και βοηθούν στη βελτίωση της πόλης». Σημειώνει επίσης ότι οι μετανάστες από το Ισραήλ ανακατεύονται στις γειτονιές με τους ντόπιους και γίνονται μέρος του αστικού ιστού. «Δεν είναι οι πιο εξέχοντες, γιατί υπάρχουν μετανάστες εδώ από άλλες χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και ο Λίβανος, αλλά είναι εδώ και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πόλης», προσθέτει η ίδια.

Η Κύπρια δικηγόρος, Μαρία Θεράποντος

Ωστόσο, υπάρχει και κριτική διάθεση για τους Ισραηλινούς. Ο ιδιοκτήτης τοπικής επιχείρησης είπε στην εφημερίδα ότι οι Ισραηλινοί ανακατεύονται με τον ντόπιο πληθυσμό, αν και ισχυρίζεται ότι έχουν διαφορετική νοοτροπία. «Έρχονται εδώ στην αρχή και πιστεύουν ότι μπορούν να διαπραγματευτούν για τα πάντα, σαν να βρισκόμαστε στη Μέση Ανατολή. Αργά αλλά σταθερά συνειδητοποιούν ότι εδώ είναι διαφορετικά, πιο ήρεμα και με σεβασμό, και ενσωματώνονται και στον πολιτισμό μας».

«Η Κύπρος δεν ταιριάζει σε όλους»

«Η Κύπρος δεν ταιριάζει σε όλους», λέει ο 55χρονος Shwartz ο οποίος έφυγε το 1989 από το Ισραήλ και ήρθε στην Κύπρο. «Μερικές φορές οι άνθρωποι τηλεφωνούν για να ρωτήσουν και στο τέλος αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την ιδέα». Ζει στην Πάφο με την σύντροφό τoυ και τους δύο γιους του που σπουδάζουν σε διεθνές γυμνάσιο και συμβουλεύει άτομα που ενδιαφέρονται για μετεγκατάσταση. «Πριν από δύο χρόνια, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να επικοινωνούν μαζί μου, είχα μια ή δύο κλήσεις την ημέρα, τώρα έχουν τετραπλασιαστςεί. Από αυτούς που μου ζήτησαν να τους βοηθήσω, ένα μεγάλο ποσοστό μετακινήθηκε στο τέλος».

«Υπάρχει μια αίσθηση μόνιμης ελευθερίας εδώ»

Στο εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας, φιλοξενούνται ιστορίες Ισραηλινών που μένουν στο νησί.

«Εδώ επικρατεί ησυχία. Οι τιμές των διαμερισμάτων είναι ακόμα χαμηλές», λέει Ισραηλινός στην εφημερίδα. «Υπάρχει μια αίσθηση μόνιμης ελευθερίας εδώ», αναφέρει παράλληλα μια Ισραηλινή ανύπαντρη μητέρα ενός 10χρονου παιδιού. Μένει στο νησί εδώ και αρκετά χρόνια και έχει αγοράσει ένα διαμέρισμα στην Κύπρο. Όπως εξηγεί, έκανε την κίνηση επειδή το κόστος ζωής στο Ισραήλ ήταν πολύ υψηλό για εκείνη και είχε χρέη. «Τελικά πούλησα το ακίνητο που είχα, αγόρασα ένα διαμέρισμα εδώ και μετακόμισα. Είναι πιο εύκολο να το διαχειριστείς εδώ», είπε, αλλά σημείωσε ότι βασίζεται στη βοήθεια των γονιών της στο Ισραήλ.

Ο Αμίρ και η μητέρα του, Έμμα

 

 

 

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00