Πολιτικό φαινόμενο, διάττοντας αστέρας ή influencer της πολιτικής; Ο λόγος για το πρόσωπο το οποίο ήρθε από το άγνωστο και μετατράπηκε σε «talk of the town». Τον κύριο Στέφανο Κασσελάκη.

Το σαρδάμ με το ψευδοκράτος διέλυσε τη χρυσόσκονη με την οποία ήταν περιβεβλημένος ο νεαρός επιχειρηματίας, που εμφανίζεται ως το ισχυρό φαβορί για να αναδειχθεί αύριο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν δυνάμει διεκδικητής της Πρωθυπουργίας της Ελλάδας.

Ο Κασσελάκης είναι αλήθεια πως στις λίγες εβδομάδες στις οποίες εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή, κατάφερε, πέρα από την προσωπική του εκτόξευση στον κόσμο των αστέρων, να αναγεννήσει την ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει κάποια στιγμή στην εξουσία. Η πορεία του με τα μετρίου βεληνεκούς παραδοσιακά κομματικά στελέχη και με τον Τσίπρα φθαρμένο και εξουδετερωμένο, ήταν εξόφθαλμο ότι δεν μπορούσε να φτάσει μέχρι το Μαξίμου.

Χρειαζόταν ένα νέο, φρέσκο και άφθαρτο πρόσωπο. Ο Κασσελάκης του πρόσφερε το επιδιωκόμενο μοντέλο στην καλύτερη έκδοσή του. Εκτός από το νεαρό της ηλικίας, είναι και αυτοδημιούργητος (αν και η καθαρότητα των μέσων με τα οποία το πέτυχε θα αποδειχτούν προσεχώς) ενώ επικοινωνιακά διαθέτει τον αέρα, που θα ζήλευε κι ένας σιόουμαν. Πρόσφερε στον ΣΥΡΙΖΑ απρόσμενη ευκαιρία…

Οι αντίπαλοί του είτε επειδή τον υποτίμησαν, είτε εξαιτίας του σοκ το οποίο τους προκάλεσε η αιφνιδιαστική εμφάνιση του, δεν μπόρεσαν να τον στριμώξουν με πολιτικούς όρους. Χρειάστηκε η συγκεκριμένη τοποθέτηση για το Κυπριακό για να αποκαλυφθεί η άγνοια του ακόμη και επί απλών στοιχείων. «Για τα εθνικά θέματα, είναι απαράδεκτο ο κ. Μητσοτάκης να μην απαντάει στην πρόκληση Ερντογάν για αναγνώριση του δεύτερου μισού της, του βο…, του κρατιδίου τέλος πάντων του δικού τους, της βόρ.., της ε… στην Κύπρο, αντί να απαντάει επί τόπου». Μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι ο δημοσιογράφος να του πει «ψευδοκράτος», ήταν αρκετά για ένα ολίσθημα που τον εκθέτει.

Και όλο αυτό, σε μια προσπάθεια να στριμώξει τον Μητσοτάκη και με το 45% του πρώτου γύρου ανά χείρας, να δείξει ότι δεν ήρθε απλώς και μόνο να γίνει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά Πρωθυπουργός.

Την πάτησε όμως. Επιβεβαίωσε με αποκαρδιωτικό τρόπο, ότι ζούμε στην εποχή των απολιτίκ πολιτικών. Όπου η εντυπωσιοθηρία, οι εικόνες και οι εύηχες ατάκες μετρούν πολλαπλάσια του περιεχομένου στιβαρών πολιτικών θέσεων. Προφανέστατα, επιχείρησε μια πολιτική τοποθέτηση για να απαντήσει στις κατηγορίες (που καθυστερημένα άρχισαν να του εκτοξεύουν) ότι δεν διαθέτει πολιτικό λόγο. Απλώς το επιβεβαίωσε…

Αναδιπλώθηκε, βεβαίως, στη συνέχεια. Μας είπε να μην ανησυχούμε διότι μαθαίνει τις λέξεις πολύ γρήγορα και ότι είναι θέμα δύο μηνών εξάσκησης… Δύο μήνες για να μάθει το ψευδοκράτος; Διότι το Κυπριακό όταν το αρχίζεις από το μηδέν, ούτε σε δύο χρόνια δεν το μαθαίνεις. Και για τα υπόλοιπα εθνικά ζητήματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, τα F-16, το μεταναστευτικό κι ένα σωρό άλλα; Θα χρειαστεί δύο μήνες για το καθένα; Και αν δεν είναι τόσο ξεφτέρι και χρειαστεί πολύ περισσότερο από δύο μήνες για έκαστο; Ευτυχώς που το Σκοπιανό έκλεισε…

Εκεί όπου πρέπει να εστιάσει ο καθένας, είναι στην ευκολία με την οποία κάποιος ερχόμενος από την Αμερική, πρόλαβε σε λίγες εβδομάδες να κερδίσει τόσο πολύ κόσμο. Αυτό το πολιτικό φαινόμενο το συναντάμε και στην Κύπρο και σε άλλες χώρες. Όπου η δύναμη των social media σε συνδυασμό με την επικοινωνιακή εικόνα, δύναται να εκλέξει προέδρους. Κλασσικό παράδειγμα και ο Μητσοτάκης, η εκλογή του οποίου στηρίχθηκε πολύ σε μία πετυχημένη καμπάνια στο TikTok και στο Instagram.

Αναμφίβολα αποτελεί αποτέλεσμα της απαξίωσης των πολιτικών από τους πολίτες. Ειδικά οι Συριζαίοι, ευρισκόμενοι με την πλάτη στον τοίχο, τον υποδέχθηκαν θυμίζοντας την ταινία του Δαλιανίδη με «τον θείο από την Αμερική». Θαμπώθηκαν!

Και από την εικόνα βεβαίως. Με υπέροχο τρόπο την περιγράφει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ελέας: «Εμφάνιση! Slim fit παντελόνια και πουκάμισα κάνουν τη διαφορά. Φαίνεται πως είναι το πιο κοφτερό άτομο μέσα σε κάθε χώρο, αίθουσα, που εισέρχεται. Άλλοι Έλληνες πολιτικοί και βουλιμικοί της εξουσίας, μπροστά του, μοιάζουν με υποτακτικό “πειρατή” που έχει παπαγάλο στην πλάτη».

Το συγκεκριμένο πολιτικό φαινόμενο, όμως, το οποίο δεν συνοδεύεται από αδιάψευστα πολιτικά δεδομένα, δεν δύναται να διαλύσει τις ανησυχίες κατά πόσον μπορεί να πρόκειται για έναν πολιτικό influencer, ο οποίος θα σβήσει όπως τον διάττοντα αστέρα. Και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για χώρες με ανοικτά εθνικά θέματα και απειλές, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Μένει μόνο να προσευχηθούμε να διαψευστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο…

https://www.philenews.com