Κακά μαντάτα» για την παγκόσμια οικονομία: Όλοι στρέφονται στο δολάριο – Κίνδυνος δημιουργίας «φούσκας»

Sharing is caring!

«Κακά μαντάτα» για την παγκόσμια οικονομία: Όλοι στρέφονται στο δολάριο - Κίνδυνος δημιουργίας «φούσκας»

 

«Κακά μαντάτα» για την παγκόσμια οικονομία: Όλοι στρέφονται στο δολάριο – Κίνδυνος δημιουργίας «φούσκας

Μια άσχημη εξέλιξη σημειώνεται στην παγκόσμια οικονομία καθώς όλοι στρέφονται προς το αποθεματικό νόμισμα του κόσμου, το αμερικανικό δολάριο, το οποίο βλέπει την ισοτιμία του απέναντι στους μεγάλους ανταγωνιστές του στην αγορά συναλλάγματος να εκτινάσσεται σε άνευ προηγουμένου επίπεδα σαν να είναι είδος «χρυσού».

Οι επενδυτές το βλέπουν σαν «καταφύγιο» όπως θα έκαναν με τα πολύτιμα μέταλλα, δεν είναι όμως έτσι. Το δολάριο είναι ένα προϊόν το οποίο τυπώνεται και στις ΗΠΑ ο ίδιος ο Ν.Τραμπ ήθελε να σταματήσει το ξέφρενο τύπωμα επιβάλλοντας δασμούς σε ότι κινείται και εισάγεται στην χώρα ακριβώς για να μην «σκάσει» κάποια νέα χρηματιστηριακή και κατ΄επέκταση νομισματική «φούσκα»

Καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε sell off όλων των άλλων στοιχείων ενεργητικού εν μέσω φόβων για μία παρατεταμένη περίοδο σοβαρών συμπτωμάτων στην οικονομία από την επιδημία του Covid-19.Η εξέλιξη αυτή είναι ακόμη ένας ισχυρός πονοκέφαλος για την παγκόσμια οικονομία. 

O Δείκτης  Bloomberg Dollar Spot Index ενισχύεται έως και 1% σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σύμφωνα με το Bloomberg. To δολάριο Αυτραλίας κάνει βουτιά 4,6% στα 55,10 αμερικανικά σεντ, τα πιο αδύναμα επίπεδα από το 2002. Το κορεατικό γουόν καταγράφει επίσης απώλειες άνω του 4%. Πτώση 0,5% για τη στερλίνα στα 1,1559 δολάρια. Ευρώ και γεν ανακάμπτουν ελαφρά σήμερα, αλλά κινόυνται και αυτά σε χαμηλά επίπεδα, έχοντας δεχθεί σφυροκόπημα τις προηγούμενες ημέρες.

Στις αγορές μετοχών εν τω μεταξύ η αιμορραγία δεν λέει να σταματήσει. Ο Nikkei 225 στο Τόκιο υποχωρεί 1,04%. Στο Χονγκ Κονγκ o Hang Seng καταγράφει πτώση 1,97%, ενώ περιορισμένες (0,37%) είναι οι απώλειες για τον Σύνθετο Δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης. Νέα βουτιά 3,2% για τον ινδικό BSE Sensex, όπως και για τον S&P/ASX στο Σίντνεϊ, που υποχωρεί 3,44%.

Να υπενθυμίσουμε πως το δολάριο επειδή είναι συνδεδεμένο με την αγορά και πώληση του πετρελαίου διεθνώς αποτελεί το 65% των νομισματικών αποθεματικών του πλανήτη.

ΠΗΓΗ: pronews.gr

Related posts