Sunday, December 22, 2024
Home » Γ. Ελεγκτής: Πολύ καλύτερη η ανταπόκριση της νέας Κυβέρνησης. Στο Προεδρικό ακόμα σύμβουλοι χωρίς πτυχίο

Γ. Ελεγκτής: Πολύ καλύτερη η ανταπόκριση της νέας Κυβέρνησης. Στο Προεδρικό ακόμα σύμβουλοι χωρίς πτυχίο

0 comments

Ο ΠτΔ πρέπει να κινηθεί για διαχωρισμό εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης – Αναφορικά με το θέμα του διορισμού συμβούλων στο Προεδρικό είπε ότι δεν έχει επιλυθεί όπως θα ανέμεναν – Άρχισε έλεγχος για τις εργασίες στο Προεδρικό

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, σημείωσε ότι η επικοινωνία της Υπηρεσίας με τη νέα Κυβέρνηση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με αυτή που είχαν με την προηγούμενη, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα ζητήματα που εκκρεμούν.

Σχετικά με την ανταπόκριση της Νέας Κυβέρνησης στα θέματα που επισημαίνει η Ελεγκτική Υπηρεσία, ο Γενικός Ελεγκτής σημείωσε ότι η κατάσταση είναι εξ ορισμού πολύ καλύτερη από την προηγούμενη.

«Δεν μπορώ να συγκρίνω την επικοινωνία που έχω σήμερα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη με αυτή που είχα προηγουμένως με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Είναι σαφώς καλύτερη η κατάσταση σήμερα», ανέφερε.

Υπενθύμισε ότι το 2020 όλη μέρα έκανε δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ότι εξέταζαν τη διαδικασία παύσης του, ενώ ιδιωτικά κανάλια έλεγαν ότι εξετάζουν ακόμα και ποινική διαδικασία εναντίον του.

Σήμερα είπε, υπάρχει επικοινωνία με τον Πρόεδρος Χριστοδουλίδη, μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να του μιλήσει, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει κάτι να σχολιάσει.

Ανάμεσα στα άλλα ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι δεν έφυγαν ακόμα από το Προεδρικό σύμβουλοι που διορίστηκαν και δεν πληρούσαν τα ελάχιστα κριτήρια του νόμου για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες.

Παράλληλα τόνισε ότι έχει αρχίσει ο επιτόπιος έλεγχος στο Προεδρικό για το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης του και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις.

Στο Προεδρικό ακόμα σύμβουλοι χωρίς πτυχίο

Αναφορικά με το θέμα του διορισμού συμβούλων στο Προεδρικό είπε ότι δεν έχει επιλυθεί όπως θα ανέμεναν. Υπενθύμισε ότι υπήρξαν εξαγγελίες από πλευράς Προέδρου για το θέμα, όπως η ετοιμασία νομοσχεδίου, κάτι που έπραξε και με εξαίρεση κάποιες πολύ μικρής σημασίας λεκτικές παρατηρήσεις, η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί ότι το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται σχεδόν πλήρως στις ανησυχίες της για το θέμα. Άρα σημείωσε ένα μείζον θέμα βαίνει προς επίλυση.

Αντίθετα, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι ο Πρόεδρος ανέφερε ότι αυτοί οι σύμβουλοι του Προεδρικού ή Υπουργών που δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια που υπάρχουν για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες θα έφευγαν, κάτι που δεν έγινε.

«Τώρα ολοκληρώνουμε τον έλεγχο και θα βγάλουμε αρχές της ερχόμενης εβδομάδας έκθεση ή ανακοίνωση. Δεν έχει γίνει αυτό. Υπάρχουν ακόμη σύμβουλοι στο Προεδρικό οι οποίοι δεν έχουν πτυχίο πανεπιστημίου», ανέφερε.

Η θέση του Προέδρου, ανέφερε είναι ότι αυτό θα γίνει αυτό όταν περάσει το νομοσχέδιο. Σημείωσε ότι αυτό είναι παράνομο αφού δεν μπορεί κάποιος να εργοδοτείται ως σύμβουλος, κάτι πού χρειάζεται ειδικές γνώσεις, χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου.

Σημείωσε επίσης ότι επί προηγούμενης Κυβέρνησης είχαν ξεκινήσει με έντονο τρόπο να εγείρουν το θέμα του τρόπου διάθεσης της κρατικής γης, κάτι για το οποίο θα έπρεπε να γίνονταν ανοιχτοί διαγωνισμοί και όχι να παραχωρείται απλώς επειδή κάποιος τη ζήτησε.

«Επί προηγούμενης Κυβέρνησης βρίσκαμε κλειστά αυτιά», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι με τον τέως Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή παρόλο που είχε καλή σχέση σε ορισμένα θέματα, του έστελνε επιστολές και όταν του απαντούσε ένιωθε ότι δεν είχε κατανοήσει τι του έλεγε, ενώ επέμενε ότι αυτό λέει ο κανονισμός, παρόλο που του ζητούσε να τον αλλάξει.

Αντίθετα, σημείωσε, συναντήθηκε για το θέμα με τον νυν Υπουργό Εσωτερικών και το Τμήμα Κτηματολογίου ετοίμασε νέους κανονισμούς, του οποίους του έστειλε. Ο Γενικός Ελεγκτής μίλησε για τεράστια ευχάριστη έκπληξη, που στους νέους κανονισμούς που κυκλοφόρησαν τώρα σε ολόκληρο το δημόσιο για σχόλια  μέχρι και το τελευταίο «ι» που εισηγήθηκε η Ελεγκτική Υπηρεσία ενσωματώθηκε.

«Άρα υπάρχουν σήμερα θετικά, υπάρχουν και κάποιες πτυχές οι οποίες θεωρούμε ότι εξακολουθούν», είπε.

Ξεκίνησε ο έλεγχος για την ανακαίνιση στο Προεδρικό

Αναφορικά με τον έλεγχο των εργασιών στον Προεδρικό, ο Γενικός Ελεγκτής σημείωσε αρχικά ότι το συμβόλαιο που υπογράφηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση για ενεργειακή αναβάθμιση δεν μπορεί να ακυρωθεί, αφού θα πρέπει να πληρωθούν αποζημιώσεις. Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Προσφορών θα έπρεπε να είχε ακυρώσει το διαγωνισμό, αλλά δεν το έπραξε και το συμβόλαιο εκτελείται.

«Είμαστε στην φάση στην οποία διεξάγουμε κάποιο έλεγχο σε σχέση με τις εργασίες οι οποίες έχουν γίνει όσον αφορά την ανακαίνιση στο Προεδρικό», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι πήγαν την Πέμπτη επί τόπου δύο άτομα από την Ελεγκτική Υπηρεσία, μαζεύουν στοιχεία, θα ολοκληρώσει τον έλεγχό της η Υπηρεσία και θα εκδώσει είτε μια εκτενή ανακοίνωση για τις διαδικασίες που έχουν γίνει και κατά πόσο υπήρξαν προβλήματα, είτε θα δημοσιοποιήσει μια έκθεση.

Σημείωσε ότι στο Προεδρικό υπάρχει ένα συμβόλαιο ενεργειακής αναβάθμισης ύψους 1,4 εκατ. ευρώ και σε αυτό το συμβόλαιο έγινε κάποια αλλαγή η οποία αφορούσε την ανακαίνιση του ορόφου που δεν έχει σχέση με ενεργειακή αναβάθμιση και ταυτόχρονα εκτελέστηκαν εργασίες από συνεργεία του Τμήματος Δημοσίων Έργων και του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών για τον ίδιο σκοπό.

Τόνισε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο ότι ο πολίτης δικαιούται να γνωρίζει το πώς δαπανήθηκε και το τελευταίο ευρώ.

Έλεγχος και στο γραφείο Προέδρου Βουλής

Παράλληλα ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι ξεκίνησε ο έλεγχος και για τους συμβούλους στο Γραφείο της Προέδρου της Βουλής, όπως ελέγχθηκαν τα εν ισχύ συμβόλαια για όλους τους Υπουργούς, Υφυπουργούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σημείωσε ότι για όλους αυτούς θα εκδοθεί μια ανακοίνωση, με τη μορφή μάλλον ενός πίνακα με τα στοιχεία του κάθε συμβούλου, χωρίς το ονοματεπώνυμο. Στο μέλλον ανέφερε, εφόσον προνοείται στο σχετικό νομοσχέδιο, θα υπάρξει και δημοσιοποίηση του ονοματεπωνύμου των προσώπων αυτών.

Ανάγκη γνωμοδοτικού οργάνου για διορισμό ανεξάρτητων αξιωματούχων

Παράλληλα ο Γενικός Ελεγκτής σημείωσε ότι όπως έχει διαπιστώσει από τον διορισμό του το 2014, στην Κύπρο οι θεσμοί λειτουργούν σωστά ανάλογα και με τα πρόσωπα τα οποία κατέχουν τους θεσμούς.

Πρόσθεσε ότι δεν θα μπορούσε να πει γενικά αν από το 2014 και μετά τα πράγματα χειροτέρευσαν ή βελτιώθηκαν ή παρέμειναν στάσιμα. Υπάρχουν, πρόσθεσε, ημικρατικοί οργανισμοί οι οποίοι είχαν ένα πολύ κακό πρόεδρο ΔΣ, στην πορεία να μπει ένας καλός, μετά να φύγει και να μπει ένας καλύτερος ή χειρότερος.

Αυτό που θα πρέπει να διασφαλίσει η πολιτεία, σημείωσε, είναι όλοι όσοι ασκούν εξουσία, να μην επιλέγονται τυχαία, αλλά μέσα από μια σωστή και ορθολογιστική διαδικασία, με τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες και τα θεσμικά αντίβαρα, ώστε αυτοί οι θεσμοί ανεξάρτητα από το πρόσωπο να δουλεύουν ικανοποιητικά σε όλες τις περιπτώσεις.

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην προεκλογική εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο το οποίο έχει πάρει πλέον μια πιο συγκεκριμένη μορφή. Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι παρόλο που αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα,  θεωρεί ακόμα πιο σημαντικό να υπάρξει ένα γνωμοδοτικό όργανο το οποίο θα έχει αρμοδιότητα για τους διορισμούς ανεξάρτητων αξιωματούχων.

Για τους ημικρατικούς οργανισμούς ανέφερε ότι ένα γνωμοδοτικό όργανο θα αξιολογήσει την καταλληλόλητα αυτών που θα διοριστούν, ωστόσο η τελική επιλογή μπορεί να έχει έντονα πολιτικά στοιχεία, αφού οι περισσότεροι ημικρατικοί οργανισμοί αποτελούν βραχίονες κυβερνητικής πολιτικής.

Όσον αφορά το διορισμό ανεξάρτητων αξιωματούχων ανέφερε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χωρεί πολιτική αξιολόγηση, αφού δεν πρέπει να ενδιαφέρει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η πολιτική άποψη αυτού που θα διοριστεί Γενικός Ελεγκτής ή Γενικός Εισαγγελέας, Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων κ.α. Αυτό το πρόσωπο, σημείωσε, πρέπει να είναι πολιτικά ουδέτερο και δεν πρέπει να επηρεάζεται από οποιαδήποτε πολιτική.

Ο Πρόεδρος να κινηθεί για διαχωρισμό εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα

Τονίζοντας την ανάγκη διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου σε σχέση με την Κύπρο, την οποία χαρακτήρισε απόλυτη δικαίωση των θέσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Σημείωσε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ασχολείται με αυτό το θέμα, όχι επειδή θεωρεί ότι μπορεί να ασχολείται με όλα, αλλά αφού με βάση τα διεθνή πρότυπα οι Ελεγκτική Υπηρεσίες έχουν ρόλο στα θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς. Η ύπαρξη σωστών και κατάλληλων μηχανισμών σε όλη την αλυσίδα που έχει σχέση με πάταξη διαφθοράς, συμπλήρωσε, είναι κάτι που ενδιαφέρει την Ελεγκτική Υπηρεσία. Σημείωσε ακόμα ότι ασχολούνται με το θέμα, αφού ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει η Νομική Υπηρεσία επηρεάζει άμεσα και την ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Όπως εξήγησε στην περίπτωση που επιθυμούν να πάρουν στοιχεία από το Υπουργείο Άμυνας για διορισμούς σε ευνοϊκές θέσεις, το Υπουργείο απευθύνεται στον Γενικό Εισαγγελέα για το κατά πόσο μπορεί να τα δώσει και ο Γενικός Εισαγγελέας το αποτρέπει. Στην περίπτωση αυτή, είπε, η Ελεγκτική Υπηρεσία θα κατήγγελλε το Υπουργείο στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα έπρεπε να λειτουργήσει ως δημόσιος κατήγορος συγκρουόμενος με την άλλη του ιδιότητα που ήταν του νομικού συμβούλου.

«Αυτή η διπλή ιδιότητα επηρεάζει την υπηρεσία μας, όπως επίσης και το ανέλεγκτό του, όσον αφορά τη μη ποινική δίωξη ή την αναστολή ποινικής δίωξης», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι και η ομάδα GRECO είχε αναδείξει αυτά τα προβλήματα, ενώ είχε καταγράψει δέσμευση του τότε Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη ότι δεν πρόκειται να γίνεται αναστολή ποινικής δίωξης στο δικαστήριο χωρίς επαρκή αιτιολογία. Πρόσθεσε ότι όταν επεσήμαναν όλα αυτά ο νυν Γενικός Εισαγγελέας πήγε στη Βουλή και έλεγε ότι «υπάρχουν κάποιοι μύθοι».

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, ανέδειξε αυτά τα θέματα με μια γλώσσα «ανέλπιστα καθαρή». Ως επόμενο βήμα, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση του διαχωρισμού των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, όπως δεσμεύτηκε και προεκλογικά. Πρότεινε να φέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης συμβούλους από το εξωτερικό για να γνωμοδοτήσουν πως πρέπει να γίνει αυτός ο διαχωρισμός, ενώ είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει και η κατάλληλη τροποποίηση του Συντάγματος σε μη θεμελιώδες άρθρο.

Απαντώντας σε επικρίσεις ότι παρεμβάσεις του πλήττουν το κύρος των θεσμών ή δημιουργούν καθυστερήσεις σε δημόσιες συμβάσεις, ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την άποψη ότι ο κάθε θεσμός διαφυλάσσει μόνος του το κύρος του.

Εξήγησε ότι αν οποιοσδήποτε κατηγορήσει τον Γενικό Ελεγκτή, δεν είναι αυτό που θα πλήξει τον θεσμό του Γενικού Ελεγκτή, αλλά το αν δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτά που θα κατηγορηθεί και παραμείνει εκτεθειμένος. Αν μπορεί να απαντήσει επαρκώς είπε, δεν πλήττεται, ενώ σημείωσε ότι δεν πλήττει αυτός που αναδεικνύει το πρόβλημα.

Ανέφερε ότι όταν η Ελεγκτική Υπηρεσία επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν αυτά που πρέπει στη Νομική Υπηρεσία, θεωρήθηκε ότι έπληξαν το κύρος της Νομικής Υπηρεσίας, τη στιγμή που και θεσμοί όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν ακριβώς την ίδια άποψη μαζί τους.

«Εμείς είναι που έχουμε πλήξει το κύρος της Νομικής Υπηρεσίας ή οι δικές τους ενέργειες;», διερωτήθηκε.

Τεράστιοι χρόνοι διαχείρισης δημοσίων συμβάσεων

Όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις ανέφερε ότι αυτή την περίοδο ολοκληρώνουν έναν διαχειριστικό έλεγχο για τον τομέα. Η μεγάλη εικόνα, σημείωσε, είναι ότι υπάρχει χαμηλή παραγωγικότητα, τεράστιοι χρόνοι διαχείρισης συμβάσεων που σε καμιά περίπτωση προκύπτουν από δικές τους παρεμβάσεις.

Αναφέρθηκε στην περίπτωση του Κρατικού Μουσείου που κατοχυρώθηκε τον Γενάρη του 2023.

Αρχικά το έργο προσφοροδοτήθηκε με τη μέθοδο μελέτη-κατασκευή που έχει λιγότερους κινδύνους για καθυστερήσεις, ανέφερε, ενώ στη συνέχεια το Τμήμα Δημοσίων Έργων αποφάσισε από μόνο του να εγκαταλείψει αυτή τη μέθοδο το 2019.

«Πήγαμε στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ήμουνα κι εγώ στη σύσκεψη και θυμούμαι είπαν ότι το έκαναν αυτό ώστε το έργο να ολοκληρωθεί πριν λήξει η θητεία του Προέδρου Αναστασιάδη. Κι εγώ του είπα, Πρόεδρε μπορώ να σου κάνω μια πρόβλεψη. Με αυτά που κάνετε αυτό που μπορείτε να πετύχετε είναι το πολύ πριν φύγετε από τη θητεία σας να βάλετε θεμέλιο λίθο και έβαλε θεμέλιο λίθο. Αυτά του είπα το 2019 και έβαλε θεμέλιο λίθο, λίγες μέρες πριν παραδώσει την προεδρία του», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι οι τεράστιες καθυστερήσεις δεν προκύπτουν επειδή η Ελεγκτική Υπηρεσία κάνει παρεμβάσεις, αλλά επειδή το κράτος δεν έχει βάλει σωστές διαδικασίες παρακολούθησης και αξιολόγησης των Επιτροπών.

Αναφέρθηκε σε περίπτωση στην οποία το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής θα αξιολογούσε προσφορά του Κτηματολογίου και διαπιστώθηκε ότι πέρασε ένας χρόνος και δεν είχε συνέλθει η Επιτροπή Αξιολόγησης.

Ερωτηθείς για παρέμβαση του ΕΤΕΚ για το θέμα της παραγωγής δημοσίων έργων, ανέφερε ότι συμφωνούν μαζί του για το θέμα του τρόπου επίλυσης διαφορών, παρόλο στο παρελθόν διαφωνούσαν για το θέμα της προκήρυξης δημοσίων έργων με τη μέθοδο της μελέτης-κατασκευής.

Η αλλαγή του νόμου για ΦΠΑ 5% θα μπορούσε να αποτραπεί

Παράλληλα ο Γενικός Ελεγκτής ρωτήθηκε για την κατάληξη που είχε ο νόμος για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% με τον οποίο είχε ασχοληθεί, αφού μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα επιλέξιμα τετραγωνικά κατόπιν παρατηρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι το θέμα πήρε τις διαστάσεις που πήρε αφού επιβλήθηκε μειωμένο ΦΠΑ 5% σε ακίνητα εκατομμυρίων αντί στα πλαίσια κοινωνικής πολιτικής και ο τότε Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης, έλεγε στην Επιτροπή Ελέγχου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη και δεν έχει πρόβλημα και ότι αντάλλαξαν και αλληλογραφία με την Επιτροπή. Όταν πήραμε την αλληλογραφία, σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης, αντιλήφθηκαν ότι είχαν αποκρύψει ή παραπλανήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού της έστειλαν τη νομοθεσία και ως δια μαγείας ξέχασαν να της πουν το νόμο του 2016 που αφαίρεσε το όριο για τα τετραγωνικά.

Πρόσθεσε ότι όταν η Ελεγκτική Υπηρεσία μίλησε με την Κομισιόν για το κατά πόσο ήταν εντάξει αυτό που γινόταν με τους ξένους επενδυτές, τους απάντησαν ότι θα το εξετάσουν αφού αντιλήφθηκαν ότι άλλα τους είπαν και άλλα ισχύουν.

«Ενδεχομένως αυτό το θέμα να μην έπαιρνε την τροπή που πήρε αν η ίδια η πολιτεία φρόντιζε να εφαρμόσει από την αρχή σωστά τη νομοθεσία», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι ακόμα και η νομοθεσία ως είχε δεν θα έπρεπε να εφαρμοζόταν για όλους αυτούς που ερχόντουσαν στην Κύπρο και είχαν το σπίτι για τις διακοπές του. Σημείωσε ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει με επίσημη θέση του Τμήματος Φορολογίας ότι αυτός που θα απολαμβάνει αυτού του ωφελήματος θα είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου, όπως το καταλαβαίνει ο κοινός νους.

Πρόσθεσε ότι η θέση επί προηγούμενης Κυβέρνησης ήταν ότι μόνιμος κάτοικος σημαίνει όταν έρχεται στην Κύπρο για διακοπές, τις περισσότερες μέρες των διακοπών του να τις περνά στο συγκεκριμένο σπίτι που αγόρασε.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι όλοι αυτοί οι επενδυτές που πολιτογραφήθηκαν και επωφελήθηκαν, αγόραζαν σπίτι όχι για να μένουν μόνιμα, αλλά είτε το ενοικίαζαν στη συνέχεια κάτι που το Τμήμα Φορολογίας θεωρεί παράνομο, είτε το άφηναν άδειο για να κάνουν τις διακοπές τους. Αν το Τμήμα Φορολογίας δεν τους επέτρεπε από την αρχή να επωφεληθούν επειδή δεν ήταν μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου, δεν θα κατέληγαν τα πράγματα εδώ που κατέληξαν, είπε.

Χαρακτήρισε άδικο για την Ελεγκτική Υπηρεσία να φορτωθεί μέρος της κατάληξης του προβλήματος επειδή κάποιοι επέτρεψαν σε ορισμένες χιλιάδες, ξένους, πάμπλουτους, ολιγάρχες ή μη, να κερδοσκοπούν αυτοί και οι πάροχοι υπηρεσιών όπως μεσάζοντες και ντιβέλοπερς. Η Ελεγκτική Υπηρεσία, ανέφερε, ανέδειξε το γεγονός και ως παράπλευρη απώλεια μπήκαν αυστηρά κριτήρια για όλους και επηρεάστηκαν και απλοί πολίτες.

Στόχος η αριστεία στην Ελεγκτική Υπηρεσία

Ερωτηθείς για την μεγαλύτερη πρόκληση για τον ίδιο, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι από το 2014 που διορίστηκε, αυτή είναι να οδηγήσει την Ελεγκτική Υπηρεσία στην αριστεία.

«Η Ελεγκτική Υπηρεσία μετασχηματίζεται, μεταμορφώνεται, συνεχώς αλλάζουμε, συνεχώς βελτιωνόμαστε», είπε. Σημείωσε ότι το δικό του όραμα είναι η Ελεγκτική Υπηρεσία, να φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο συγκρινόμενη με άλλες Ελεγκτικές Υπηρεσίες και τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Πρόσθεσε ότι ήδη βελτιώθηκε πάρα πολύ ο τρόπος λειτουργίας της, έτσι ώστε όταν πηγαίνει στο εξωτερικό να παρουσιάζει με αυτοπεποίθηση το έργο της υπηρεσίας και να νιώθει ότι αρχίζουν να είναι υπολογίσιμη μονάδα μεταξύ των άλλων Ελεγκτικών Υπηρεσιών.

Σημείωσε ότι στις 22-23 Ιουνίου η Επιτροπή Επαφών που είναι η μόνιμη επιτροπή στην οποία συμμετέχουν οι Γενικοί Ελεγκτές ή Προέδροι Ελεγκτικών Συνεδρίων και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου,  η οποία αναθέτει την Προεδρία κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα, αυτή τη φορά την ανέθεσε στην Κύπρο.

Δηλαδή, όπως είπε, από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβρη του 2024 που θα γίνει η επόμενη σύνοδος στην Πάφο, προεδρευουσα χώρα αυτής της Επιτροπής θα είναι  Κύπρος, κάτι που είναι ιδιαίτερα τιμητικό.

Αυτό όπως είπε, είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι πλέον έχουν αρχίσει να αποδεικνύουν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι είναι μια σοβαρή Ελεγκτική Υπηρεσία.

 

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00