Ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βαλερί Ζαλούζνι ανέφερε στον Ζελένσκι ότι θα ανασταλεί η ουκρανική αντεπίθεση στο νότιο μέτωπο καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν εξαντλήσει τις εφεδρείες τους και αναγκάζονται να στραφούν στην τακτική άμυνα.
Ο αρχηγός του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου προτείνει να επικεντρωθούν οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις στην ενίσχυση της γραμμής άμυνας σε όλο το μέτωπο, προκειμένου να προετοιμαστούν για τη ρωσική χειμερινή επίθεση.
Αυτό ήταν κάτι που ο Ζαλούζνι το είχε προτείνει από τα μέσα Σεπτεμβρίου αλλά υπήρχε η άρνηση του Β.Ζελένσκι όπως και τω Δυτικών οι οποίοι έπρεπε να παρουσιάσουν στις κοινωνίες τους κάποια αποτελέσματα στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τώρα όμως η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν προβλήματα στο να κρατήσουν ακόμα και τις θέσεις τους στις ρωσικές αντεπιθέσεις.
Η έλλειψη πυρομαχικών, εξοπλισμού και ανδρών είναι εμφανής.
Σημειώνεται ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι Ουκρανοί είχαν αλλάξει τον αντικειμενικό τους σκοπό και από την κατάληψη της Μελιτόπολης θα θεωρούνταν ως επιτυχία η κατάληψη της μικρής πόλης Τόκμακ μέχρι το Νοέμβριο στο μέτωπο της Ζαπορίζια.
Πλέον όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, από τις τρεις ρωσικές γραμμές άμυνας (που για άλλους είναι πέντε), δεν «έσπασε» ούτε καν η πρώτη.
Απομένει ακόμα ένας μήνας μαχών πριν την πλήρη έλευση του ουκρανικού χειμώνα και την δημιουργία της περίφημης ουκρανικής λάσπης που θα καταστήσει αδύνατους τους ελιγμούς στο σύνολο των μετώπων.
Εάν η λάσπη βρει τους Ουκρανούς «κολλημένους» στα ίδια σημεία που βρίσκονται και τώρα, στο Ραμποτίνο στην Ζαπορίζια και στη Κλισίιβκα στο Μπάκχμουτ, η ρωσικής Αεροπορία απλώς θα πλήττει ακίνητους στόχους, σε ακάλυπτες περιοχές καθώς πρόκειται για εντελώς κατεστραμμένους οικισμούς.
Σημειώνεται ότι οι Ουκρανοί μέσα σε τρεις μήνες έχασαν 83.000 στρατιώτες, σχεδόν το σύνολο των 12 ταξιαρχιών που είχαν εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί από το ΝΑΤΟ.