Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο.
Το μεγάλο ενεργειακό project έλαβε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το τμήμα που θα συνδέσει την Κύπρο με την Κρήτη.
Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η εταιρεία EUROASIA INTERCONNECTOR LTD.
H ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα εμβληματικότερα project για την Ελλάδα, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς στόχο της υποδομής αποτελεί η μεταφορά πράσινης ενέργειες από και προς την Ευρώπη.
Επιπροσθέτως, το έργο αναμένεται να συμβάλει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας, καθώς η διέλευση καλωδίων από την ελληνική επικράτεια θα οδηγήσει στην απαγκίστρωση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα και στην στροφή της στην “πράσινη” ενέργεια.
Περιγραφή του έργου (ελληνικό τμήμα)
Το προτεινόμενο έργο αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης, μέσω υποβρύχιων καλωδίων μεταφοράς συνεχούς ρεύματος, εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας και σημείο προσαιγιάλωσης στην περιοχή της Κορακιάς, Π.Ε. Ηρακλείου, Κρήτης.
Επίσης, μελετάται η εγκατάσταση από το σημείο προσαιγιάλωσης, υπόγειων καλωδίων συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης μέχρι τη διασύνδεσή τους με το Σταθμό Μετατροπής Δαμάστας, ο οποίος αποτελεί έργο της «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION Α.Ε.Ε.Σ.»., καθώς και τα έργα διασύνδεσης με το Σταθμό Μετατροπής και το σύστημα μεταφοράς στην Κρήτη.
Το υπό μελέτη έργο Διασύνδεσης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Κύπρου – Κρήτης (Κορακιά), αποτελεί υποέργο του έργου κοινού ενδιαφέροντος (PCI) «EuroAsia Interconnector» .
Αναλυτικότερα το έργο περιλαμβάνει:
Τμήμα υποβρυχίου καλωδίου (ελληνικό τμήμα), υψηλής τάσης (500kV) συνεχούς ρεύματος (HVDC), μήκους 528 χλμ περίπου.
Το εν λόγω καλώδιο ξεκινά από τη θέση Κοφίνος της Κύπρου και καταλήγει στη θέση Κορακιά (ανατολική παραλία), της Π.Ε. Ηρακλείου, Κρήτης, με το συνολικό μήκος να ανέρχεται στα 898 χλμ.
Υπόγειο καλώδιο (HVDC), μήκους 10,2 χλμ περίπου, από το σημείο προσαιγιάλωσης έως τον αδειοδοτημένο και υπό ανάπτυξη Σταθμό Μετατροπής Δαμάστας, της ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION Α.Ε.Ε.Σ. Η όδευση του καλωδίου κινείται κατά μήκος του υφιστάμενου οδικού δικτύου και σε βάθος 1,6 μ κατά μέσο όρο. Η ένωση των υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων της διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, θα γίνει με τη χρήση ειδικών συνδέσμων καλωδίων (transition joint) στο χώρο προσαιγιάλωσης, που θα τοποθετηθούν στο ψηλότερο σημείο της παλίρροιας μέσα στο φρεάτιο σύνδεσης.
Tαυτότητα του έργου
Το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ των τριών μερών υπεγράφη τον Μάρτιο του 2021. Το έργο αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου με μεταφορική ικανότητα 2.000 MW (1 GW σε πρώτη φάση) και συνολικό μήκος περίπου 1.200 χιλιομέτρων. Παράλληλα προβλέπει και την κατασκευή τριών υποσταθμών μετατροπής. Ο καθένας από αυτούς θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τα σχέδια, θα είναι το μακρύτερο καλώδιο και το πιο βαθύ , καθώς θα φτάσει ακόμα και σε σημεία με βάθος 3.000 μέτρων.
Ο προϋπολογισμός του συνολικού έργου, που θα συνδέσει ενεργειακά Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά έργα.
Το έργο έχει εξασφαλίσει όλες τις σχετικές άδειες και πλέον είναι θέμα χρόνου η έναρξη της φάσης κατασκευής. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η φάση κατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2027 και να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2028.
Οι ημερομηνίες υλοποίησης που παρέχει η εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το στάδιο Α της ηλεκτρικής διασύνδεσης, προβλέπουν πως η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου και Κύπρου-Ισραήλ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.
Το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ των τριών μερών υπεγράφη τον Μάρτιο του 2021.
Πηγή : ypodomes.com
- ΕΙΚΟΝΑ: Θα «βρέξει» πλούσιο μεσανατολίτικο ρευστό στην Κύπρο – Tι αναφέρει αραβικός επιχειρηματικός ιστότοπος
- Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει απόψε ο Μπάιντεν. Ετοιμάζεται να αποσυρθεί;
- Χαρτσιώτης: Τα ΜΜΕ εστιάζουν στα αρνητικά – Τι λέει για ελλιπή ενημέρωση από Αστυνομία
- Bioland Energy Group: Στοχεύοντας σε ένα πιο πράσινο μέλλον