Friday, November 22, 2024
Home » Ελληνική: «Ουρανοκατέβατα» έσοδα 112 εκατομμυρίων ευρώ σε 6 μήνες

Ελληνική: «Ουρανοκατέβατα» έσοδα 112 εκατομμυρίων ευρώ σε 6 μήνες

0 comments

 

Ελληνική: «Ουρανοκατέβατα» έσοδα 112 εκατομμυρίων ευρώ σε 6 μήνες

Η υπερβάλλουσα ρευστότητα της Ελληνικής Τράπεζας έχει αποφέρει αύξηση εσόδων από τόκους καταθέσεων κατά 584% σε ένα χρόνο και 586.500% μέσα σε δύο χρόνια.

Η αύξηση των επιτοκίων έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της κερδοφορίας της Ελληνικής Τράπεζας η οποία τονίζει το γεγονός ότι τα κέρδη δεν γίνονται εις βάρος των δανειοληπτών της Τράπεζας, αλλά από το επιτόκιο της κατατεθειμένης υπερβάλλουσας ρευστότητας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Ελληνικής Τράπεζας τα οποία έχουν δημοσιευτεί σήμερα δείχνουν λοιπόν, ανάμεσα σε άλλα, το αξιοσημείωτο των 112,8 εκατομμυρίων ευρώ εσόδων από τόκους για χρηματοδοτήσεις από Κεντρικές Τράπεζες από την αρχή του έτους μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023.

Η υπερβάλλουσα ρευστότητα της Ελληνικής Τράπεζας που ανέρχεται στα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ (7,2 bn excess liquidity – LCR), τα οποία με απλά λόγια είναι καταθετειμένη στην ΕΚΤ, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, έχει αποφέρει μέσα σε ένα εξάμηνο 112,8 εκατομμύρια έσοδα στην Τράπεζα.

Αύξηση 548% σε ένα χρόνο και 586.500% σε δύο χρόνια

Για λόγους σύγκρισης σημειώνουμε ότι το αντίστοιχο ποσό για το πρώτο εξάμηνο του 2022 η Ελληνική είχε έσοδα από τόκους από χρηματοδοτήσεις από Κεντρικές Τράπεζες που ανέρχονταν στα 17,4 εκατομμύρια ευρώ ενώ το αντίστοιχο ποσό για το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανερχόταν μόλις στις 192 χιλιάδες ευρώ.

Σε ποσοστά αυτό μεταφράζεται σε 548% αύξηση εσόδων από τόκους της υπερβάλλουσας ρευστότητας σε ένα χρόνο και σε 586.500% σε δύο χρόνια!

Δηλαδή η εκτίναξη των επιτοκίων από την ΕΚΤ από τον Μάρτιο του 2022 και εντεύθεν έχει επιφέρει στην Ελληνική Τράπεζα εκτίναξη των εσόδων από την υπερβάλλουσα ρευστότητά της, η οποία «κάθεται» στους λογαριασμούς των εποπτικών αρχών.

 

Μικρότερες οι αυξήσεις από τα έσοδα από τόκους δανείων

Κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Ελληνικής Τράπεζας ο μεταβατικός CEO Αντώνης Ρούβας ανέφερε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων για τους δανειολήπτες της Τράπεζας ήταν ελάχιστες σημειώνοντας ότι, ενώ η ΕΚΤ ανέβασε τα επιτόκια κατά 425 μονάδες βάσης από τον Απρίλιο του 2022 η Ελληνική Τράπεζα έχει αυξήσει κατά μέσο όρο τα επιτόκια των δανειοληπτών της κατά 70 μονάδες βάσης.

Σημειώνουμε ότι βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας τα έσοδα από τόκους δανείων και απαιτήσεων από πελάτες για το πρώτο εξάμηνο του 2023 ανήλθαν στα 120,3 εκατομμύρια ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθαν στα 100,2 εκατομμύρια. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 καταγράφηκαν 103,3 εκατομμύρια ευρώ έσοδα για την ίδια κατηγορία εσόδων από τόκους.

Ανεβαίνουν τα επιτόκια για τους καταθέτες;

Σε ερώτηση που υποβλήθηκε στον Αντώνη Ρούβα για τις αυξήσεις των καταθετικών επιτοκίων για τους πελάτες της Ελληνικής Τράπεζας απάντησε ότι είναι κάτι που εξετάζεται.

Σημείωσε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι καθώς εξετάζεται το ζήτημα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι έχουν ήδη ανεβεί τα καταθετικά επιτόκια της Τράπεζας από το 2022 ενώ τα δανειστικά επιτόκια έχουν ανεβεί ελάχιστα, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω.

Ενάντια στο Windfall Tax η Ελληνική

Ερωτηθείς ο Αντώνης Ρούβας για τη θέση της Τράπεζας για τη συζήτηση που υπάρχει για επιβολή ενός εφάπαξ φόρου επί των κερδών των Τραπεζών (windfall tax) σημείωσε ότι η Τράπεζα είναι εναντίον της επιβολής μίας επιπλέον φορολογίας στις Τράπεζες.

Ως θέμα αρχής, δεν συμφωνούμε να επωμίζεται επιπλέον φορολογίας ο τραπεζικός τομέας και να στοχεύουμε τον εν λόγω τομέα, αφού είναι ένας τομέας ο οποίος είχε ζημιές τα προηγούμενα χρόνια λόγω και πάλι της νομισματικής πολιτικής και των αρνητικών επιτοκίων.

Πρόσθεσε ότι ήδη οι Τράπεζες δίνουν φορολογία 0,15% επί των καταθέσεων με ένα φόρο ο οποίος έχει θεσπιστεί από το 2012 και ισχύει μέχρι σήμερα.

Ο Αντώνης Ρούβας τόνισε ότι οι ψηλές κερδοφορίας της Ελληνικής Τράπεζας δεν είναι μόνιμες και δεν επιβαρύνουν τους δανειολήπτες ενώ πρέπει να καλύψουμε και τη βιωσιμότητα αλλά και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και τις νέες απαιτήσεις όπως είναι τα MRELs.

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More