€500.000 κάθε δύο χρόνια για να καθαρίζουν τα φύκια – Πονοκέφαλος το αλιευτικό καταφύγιο Κάτω Πύργου
Καθυστερεί η προώθηση της ακτομηχανικής μελέτης για τη διόρθωση των κατασκευαστικών προβλημάτων και της θαλάσσιας ρύπανσης που παρατηρείται στο αλιευτικό καταφύγιο Κάτω Πύργου.
Αποτέλεσμα δύο χρόνια μετά τον καθαρισμό του καταφυγίου να απαιτείται ξανά καθαρισμός και επομένως η Κυπριακή Δημοκρατία καλείται να πληρώσει έως και €500.000. Ο αμέσως προηγούμενος καθαρισμός πριν το 2022 έγινε το 2018.
Όπως αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας,η μελέτη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αλιευτικού καταφυγίου του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας θα είναι έτοιμη εντός του 2025. Τονίζεται ότι από το 2021 έχει ανακοινωθεί ότι προωθείται από το Τμήμα Δημοσίων Έργων η εκπόνηση μελέτης για βελτίωση και προστασία της ευρύτερης περιοχής Κάτω Πύργου.
Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα πρόσχωσης που παρουσιάζεται στην είσοδο της λιμενολεκάνης το οποίο οφείλεται στη συσσώρευση φυκιών (ξηρά φύλλα Ποσειδώνιας κ.λπ.) ανάμικτα με άμμο και λάσπη, οι αρμόδιες υπηρεσίες προσπαθούν για οριστική λύση.
Στα πλαίσια της μελέτης, προγραμματίστηκε δημόσια διαβούλευση στις 4 Απριλίου 2024 όπου αναμένεται νακατατεθούν διάφορες υπαλλακτικές λύσεις. Ακολούθως, τα συναρμόδια Τμήματα θα επιλέξουν τρεις από αυτές για τις οποίες θα γίνει ανάλυση του κόστους και του οφέλους της κάθε λύσης, ώστε το έργο που θα επιλεγεί από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, να επιλύει το πρόβλημα οριστικά και να είναι αιτιολογείται και από την οικονομική του πτυχή.
Η διευθύντρια Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, Μαρίνα Αργυρού, ανέφερε ότι το Τμήμα ανέκαθεν στηρίζει τους επαγγελματίες ψαράδες δημιουργώντας κατάλληλες υποδομές για ασφαλή ελλιμενισμό. Υποδομές, σημείωσε, που είναι εκτεθειμένες σε καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα να προκύπτει πρόσχωση στην μπούκα με άμμο και φύκια. Εξήγησε πως το ΤΑΘΕ διαχειρίζεται άμεσα τα προβλήματα σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους ψαράδες. Παρακολουθώντας το μοτίβο, πρόσθεσε, κάθε δύο χρόνια γίνεται πρόσχωση και απαιτούνται διεργασίες για καθαρισμό. Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή στο καταφύγιο ελλιμενίζονται 6 επαγγελματίες ψαράδες.
Ο υπεύθυνος του Κλάδου Μελετών Θαλασσίων Έργων στο Τμήμα Δημοσίων Έργων Στέλιος Zερβός ανέφερε ότι με βάση τους όρους εντολής δεν θα γίνει αναβάθμιση για να φιλοξενεί πιο μεγάλα σκάφη. Πρόσθεσε πως στόχος είναι η επίλυση των προβλημάτων που προκαλούνται στους ψαράδες, στα σκάφη της λιμενικής και του ΤΑΘΕ, καθώς και να μελετηθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν στο μέλλον.
Ο υπεύθυνος του σταθμού της Λιμενικής Αστυνομίας στον Κάτω Πύργο Χρίστος Μιχαήλ ανέφερε ότι ο πυθμένας γεμίζει άμμο και φύκια και δυσκολεύει τα σκάφη της λιμενικής. Πρόσθεσε ότι η λιμενική δυσκολεύεται αφάνταστα να ανταποκριθεί στο έργο της. Εξήγησε ότι σε έκτακτα περιστατικά δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Εισηγήθηκε ακόμα να δοθεί η δυνατότητα βελτίωσης ώστε το καταφύγιο να επιδέχεται πιο μεγάλα σκάφη, σημειώνοντας πως το επόμενο λιμάνι, στο Λατσί, είναι 24 χιλιόμετρα μακριά.
Ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου Νίκος Κλεάνθους ανέφερε ότι κάθε δύο χρόνια το λιμανάκι γεμίζει με φύκια και άμμο και δαπανώνται τεράστια ποσά για τον καθαρισμό του. Απαιτούνται σημείωσε ριζοσπαστικές λύσεις με ανακατασκευή του λιμανιού για ελλιμενισμό μεγαλύτερων σκαφών ώστε να δοθούν προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή. Έκανε λόγω για πολλά αιτήματα στην κοινότητα για ελλιμενισμό σκαφών στην περιοχή.
Εκτός από το λιμανάκι Κάτω Πύργου που βρίσκεται στην επαρχία Λευκωσίας στην Επιτροπή έγινε αναφορά και στο λιμανάκι Πωμού που βρίσκεται στην επαρχία Πάφου. Ο κοινοτάρχης Πωμού Ανδρέας Διονυσίου ανέφερε ότι δεν υπάρχει επαρκές ενδιαφέρον για συντήρηση και αναβάθμιση λιμανιού. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες ελέω των καιρικών συνθηκών που προκαλούν συνθήκες ανασφάλειας και επικινδυνότητας.
Σε τρικυμία πρόσθεσε τα σκάφη προσκρούουν το ένα πάνω στο άλλο, με αποτέλεσμα οι ψαράδες να τα παίρνουν στο σπίτι τους για να μην υποστούν ζημιές. Ο κ. Διονυσίου ότι το εν λόγω λιμανάκι εξυπηρετεί ψαράδες έξι κοινοτήτων. Πρόσθεσε με τη σειρά του ότι απαιτείται αναβάθμιση του λιμανιού.