Δημοτικές εκλογές: Τα κόμματα μαζεύουν ονόματα και χαρτογραφούν την κατάσταση
Πολύ δυνατά ονόματα άρχισαν το τελευταίο διάστημα να ακούγονται σε ό,τι αφορά τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μείωσε τους αριθμούς των δήμων. Οι 20 νέοι δήμοι που θα δημιουργηθούν αναμένεται ότι θα αποτελέσουν «μήλον της έριδος» για τα κόμματα τα οποία αναμένεται, και με βάση την ψιθυρολογία που υπάρχει το τελευταίο διάστημα, να παίξουν στις δημοτικές εκλογές μερικά από τα πιο δυνατά τους χαρτιά. Τα δυο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ άρχισαν ήδη να μαζεύουν ονόματα και να κάνουν μετρήσεις έτσι ώστε να χαρτογραφήσουν την κατάσταση, να μετρήσουν δυνάμεις και να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.
Στον Δημοκρατικό Συναγερμό, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, έχει αποκλειστεί το σενάριο συνεργασίας με το ΑΚΕΛ, κάτι το οποίο φαίνεται και από τα ονόματα που άρχισαν να ακούγονται κυρίως για τους μεγάλους δήμους όπως είναι η Λευκωσία. Παραμένει όμως ανοιχτό το σενάριο ο ΔΗΣΥ να επιδιώξει συνεργασία με τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Έτσι και αλλιώς, στο παρελθόν, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ συνεργάστηκαν για την εκλογή τόσο του Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη στη Λευκωσία όσο και σε άλλους δήμους παγκυπρίως. Άσχετα όμως με τις στρατηγικές συνεργασίες του παρελθόντος, πλέον υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα.
Το ΑΚΕΛ έρχεται φορτσάτο από τα ποσοστά και τη συσπείρωση που κατάφερε το κόμμα στις προεδρικές εκλογές και αναμένεται πως θα επιχειρήσει να διατηρήσει τα «βασίλειά» του (Δήμος Λακατάμιας, Δήμος Λάρνακας και Δήμος Λατσιών-Γερίου). Σε ό,τι αφορά τους δύο μεγάλους δήμους της Λευκωσίας και της Λεμεσού, το ΑΚΕΛ αναμένεται ότι με την επιλογή δυνατών ονομάτων, θα επιχειρήσει να πείσει ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-ΔΗΠΑ για συνεργασία.
Από την άλλη, το τρίπτυχο των κομμάτων ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-ΔΗΠΑ οδεύει προς τις δημοτικές εκλογές έχοντας μια σημαντική νίκη στις προεδρικές εκλογές. Κομματικοί κύκλοι εξήγησαν στον «Π» πως συζητήσεις για στήριξη υποψηφίων θα γίνουν μεταξύ των κομμάτων συμπεριλαμβανομένων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ωστόσο δεν αποκλείεται και το σενάριο τα τρία κόμματα να επιλέξουν τους δικούς τους υποψηφίους τουλάχιστον για τις σημαντικές δημαρχίες, και να αφήσουν στην απέξω ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.
Το ντέρπι της πρωτεύουσας
Με την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας, ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης συμπληρώνει 12 χρόνια θητείας. Ο ίδιος έχει δηλώσει την πρόθεσή του να μην επαναδιεκδικήσει τη θέση του δημάρχου, και πολιτικοί κύκλοι αναφέρουν πως ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης φαίνεται να ενδιαφέρεται για την προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας. Στο τραπέζι για την προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού έπεσε και το όνομα του τέως υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή, ο οποίος διετέλεσε για πολλά χρόνια δημοτικός σύμβουλος ΔΗΣΥ στη Λευκωσία, ωστόσο δεν αποκλείεται και το σενάριο να διεκδικήσει τελικά τη δημαρχεία της πρωτεύουσας. Άλλα ονόματα που παίζουν δυνατά για τη δημαρχία Λευκωσίας από πλευράς ΔΗΣΥ είναι ο Χρύσανθος Φάκας, νυν δημοτικός σύμβουλος Λευκωσίας, καθώς και ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, νυν δήμαρχος Αγλαντζιάς, ο οποίος τυγχάνει μεγάλης αναγνωρισιμότητας στον Δήμο Αγλαντζιάς. Τέλος, μετά το ναυάγιο για να αναλάβει τη θέση της εκτελεστικής διευθύντριας του ΔΗΣΥ και τις πληροφορίες από τον ΔΗΣΥ για αξιοποίησή της σε άλλη θέση, στη λίστα των ονομάτων για διεκδίκηση της δημαρχίας της Λευκωσίας μπήκε και το όνομα της Νατάσας Πηλείδου, τέως υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.
Από την άλλη, το ΑΚΕΛ ερχόμενο με τη φόρα των προεδρικών, επιθυμεί να διεκδικήσει τη δημαρχία της πρωτεύουσας με δυνατά ονόματα. Συζήτηση υπάρχει γύρω από το όνομα του επίσης υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές νομικού Αχιλλέα Δημητριάδη, καθώς ακούγεται και το όνομα της νυν βουλεύτριας των Οικολόγων Αλεξάνδρας Ατταλίδου, η οποία είχε δηλώσει ανοιχτά τη στήριξή της στον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Από την εξίσωση δεν πρέπει να βγαίνει και το ενδιαφέρον του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου.
Αγκάθι ο Στρόβολος
Δυο είναι τα δυνατά ονόματα που ακούγονται για τον ανεξάρτητο Δήμο Στροβόλου. Το ένα είναι αυτό του νυν δημάρχου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους ο οποίος, αν και συναγερμικός, είχε εκλεγεί απέναντι από τον τότε υποψήφιο του κόμματος Λάζαρο Σαββίδη. Πλέον ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ο οποίος στήριξε ανοιχτά την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη, ελπίζει πως ο Πρόεδρος θα του ανταποδώσει τη στήριξη αυτήν, πείθοντας ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ να στηρίξουν την προσπάθεια επανεκλογής του. Την υποψηφιότητα Παπαχαραλάμπους φαίνεται όμως να στηρίζουν και πρωτοκλασάτα στελέχη από τον ΔΗΣΥ. Στην εξίσωση μπαίνει και ο Χρίστος Τσίγκης, στέλεχος της ΔΗΠΑ – Συνεργασία, τομεάρχης πολιτικού σχεδιασμού και γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Ο Χρίστος Τσίγκης διεκδίκησε και το 2020 τη δημαρχία του Δήμου Στροβόλου.
Στις συζητήσεις εντός ΔΗΣΥ μπήκε και το όνομα του αντιπροέδρου του κόμματος Μάριου Πελεκάνου. Σύμφωνα με στελέχη πρώτης γραμμής του κόμματος, στον κ. Πελεκάνο έχουν ασκηθεί πιέσεις, ωστόσο ο ίδιος φαίνεται να γλυκοκοιτάζει βουλευτική έδρα. Για τον Δήμο Στροβόλου, στο ΑΚΕΛ φαίνεται πως συζητούν το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα έτσι ώστε να επέλθει η αλλαγή με πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Στη Λεμεσό
Για τον Δήμο Λεμεσού πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ο νυν δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης ενδιαφέρεται να συνεχίσει και συγκεντρώνει καλές πιθανότητες να στηριχθεί από τον ΔΗΣΥ. Απέναντι στον Νίκο Νικολαΐδη άρχισε εδώ και καιρό να ακούγεται και το όνομα του δημάρχου Μέσα Γειτονιάς, ο οποίος με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συγχωνεύεται με τον Δήμο Λεμεσού. Ο Δώρος Αντωνίου Αββάς, ο οποίος προέρχεται από το ΔΗΚΟ όπως γράψαμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, ενδεχομένως να αποτελέσει μια καλή επιλογή για ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Για τον Δήμο Λεμεσού ακούγεται και το όνομα του Γιάννη Αρμεύτη, ως ανεξάρτητου υποψήφιου, το οποίο επεξεργάζεται και το ΑΚΕΛ. Ταυτόχρονα όμως στο ΑΚΕΛ, πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκονται σε συζήτηση και με δύο στελέχη του τα οποία συμπληρώνουν το όριο θητειών του κόμματος στη Βουλή το 2026. Πρόκειται για τους Ανδρέα Καυκαλιά και Κώστα Κώστα. Για τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης ενδιαφέρεται ο τέως βουλευτής και επαρχιακός γραμματέας Λεμεσού του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου.
Η Πάφος
Στον Δημοκρατικό Συναγερμό βλέπουν με θετικό μάτι τη στήριξη της νυν επάρχου Πάφου Μαίρης Λάμπρου, το όνομα της οποίας όμως βρίσκεται και στα υπόψη των κομμάτων που στήριξαν την εκλογή Νίκου Χριστοδουλίδη. Για την ώρα όμως εκείνος που δεδομένα είναι υποψήφιος είναι ο νυν δήμαρχος Φαίδωνας Φαίδωνος. Πρόσθετα, υπάρχουν και δύο ονόματα για την προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου. Του Κωστάκη Κωνσταντίνου καθώς και του πρώην βουλευτή του ΔΗΚΟ Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη.
Λάρνακα και Αμμόχωστος
Στον Δήμο Λάρνακας πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επαναδιεκδίκηση από τον νυν δήμαρχο και πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Ανδρέα Βύρα του ΑΚΕΛ. Από το ΑΚΕΛ ακούστηκε επίσης για τη Δρομολαξιά-Μενεού ο Κύπρος Ανδρονίκου. Για τον Δήμο Παραλιμνίου από πλευράς ΔΗΣΥ έχουν αρχίσει από τώρα να ακούγονται πολλά ονόματα. Ο νυν δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης αναμένεται ότι θα επαναδιεκδικήσει, ενώ ενδιαφέρον όπως φαίνεται υπάρχει και από τους Λουκά Πολυκάρπου της Δερύνειας, Χρυσόστομο Φλουρέντζουν του Δήμου Παραλιμνίου και Κλεάνθη Κουτσόφτα. Σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ, όπως φαίνεται ενδιαφέρον για να διεκδικήσει τη δημαρχία του Δήμου Παραλιμνίου δείχνει ο Άντρος Καραγιάννης, νυν δήμαρχος Δερύνειας. Σε ό,τι αφορά την προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αμμοχώστου, ξεκάθαρο ενδιαφέρον υπάρχει από τον τέως υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσο, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Αγίας Νάπας, ενώ δεν αποκλείεται, εάν ο ΔΗΣΥ επιλέξει να κινηθεί με άλλο όνομα στον δήμο Παραλιμνίου, τη θέση του Επαρχιακού Οργανισμού Αμμοχώστου να διεκδικήσει και ο νυν δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης. Σε ό,τι αφορά την Αγία Νάπα, το μοναδικό όνομα που ακούστηκε μέχρι τώρα είναι του νυν δημάρχου Αγίας Νάπας Χρίστου Ζαννέτου, ο οποίος θα επαναδιεκδικήσει.