Το ισραηλινό τελεσίγραφο σε 1,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Γάζα πυροδοτεί οξιές αντιδράσεις πλέον και από την Αίγυπτο, η οποία έχει κρατηθεί μέχρι στιγμής εκτός της σύγκρουσης Χαμάς-Ισραήλ 

Το Κάιρο εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το Ισραηλινό τελεσίγραφο εκτός από τον συνήθη ύποπτο την Τουρκία, προκάλεσε αντιδράσεις και στο Κάιρο, μια σίγουρα ποιοτική αναβάθμιση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο που θα διατρέξουν οι Παλαιστίνιοι σε περίπτωση που μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως διέταξε ο ισραηλινός στρατός, με το Κάιρο να απορρίπτει την ισραηλινή εντολή.

Μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε «σοβαρή παραβίαση» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και θα εκθέσει τις ζωές των κατοίκων της Γάζας σε κίνδυνο, ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Επίσης η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε ότι «αυτή η εντολή επηρεάζει περισσότερο από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους, περιλαμβανομένων παιδιών, ηλικιωμένων και αρρώστων, αναγκάζοντάς τους να μετακινηθούν με ελάχιστα ή καθόλου μέσα μεταφοράς και με σχεδόν καθόλου εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, εν μέσω συνέχισης των εχθροπραξιών».

«Απευθύνουμε παγκόσμια έκκληση, μια σαφή και ξεκάθαρη έκκληση από κάθε κράτος μέλος της διεθνούς κοινότητας, ιδίως εκείνα με επιρροή, να επιμείνουν για την πλήρη τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», είπε η Σαμντασάνι χωρίς να κατονομάζει κάποια χώρα.

Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων  επανέλαβε τις εκκλήσεις στο Ισραήλ να ανακαλέσει την εντολή προς τους αμάχους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενώ, όπως σημείωσε, διαπίστωσε αύξηση της αντισημιτικής και ισλαμοφοβικής ρητορικής μίσους σε όλο τον κόσμο.

«Καλούμε τους πολιτικούς και τους υπόλοιπους ηγέτες να μιλήσουν ανοιχτά, με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο, εναντίον αυτής της ρητορικής, και να λάβουν σαφή μέτρα για να σταματήσουν οποιαδήποτε υποστήριξη εθνικού, φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους που αποτελεί παρακίνηση σε διάκριση, εχθρότητα ή βία», δήλωσε η Σαμντασάνι.

Από την πλευρά της, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες χαρακτήρισε «φρικτή» τη δήλωση του Ισραήλ για το τελεσίγραφο του ΟΗΕ και είπε πως ο θύλακας μετατρέπεται γρήγορα σε «κολαστήριο».

«Το κάλεσμα από τις Ισραηλινές Δυνάμεις να μετακινηθούν πάνω από ένα εκατομμύριο άμαχοι που ζουν στη βόρεια Γάζα μέσα σε 24 ώρες είναι φρικτό», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Φιλίπ Λαζαρίνι, Γενικός Επίτροπος της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Η αντίδραση της Τουρκίας δεν είναι βέβαια είδηση, καθώς έχει πάρει σαφή θέση κατά του Ισραήλ και υπέρ των Παλαιστινίων στη σύγκρουση.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι «ο εξαναγκασμός των 2,5 εκατομμυρίων πολιτών της Γάζας –που έχουν υποστεί αδιάκριτους βομβαρδισμούς για μέρες και οι οποίοι στερούνται ηλεκτρισμού, νερού και τροφής– να μεταναστεύσουν σε μια εξαιρετικά περιορισμένη περιοχή, αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δεν έχει θέση στην ανθρωπότητα».

Η Άγκυρα καλεί το Ισραήλ «να ανατρέψει αμέσως αυτό το σοβαρό λάθος», καθώς και να σταματήσει επειγόντως «τις ανελέητες πράξεις του εναντίον αμάχων στη Γάζα».

Δυστυχώς η αδράνεια που υπέδειξε στην καταστολή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς η κυβέρνηση Μ.Νετανιάχου και η μη λειτουργεία του ισραηλινού συστήματος ασφαλείας οδηγεί ακόμη και τους πλέον μετριοπαθείς Άραβες, συνομιλητές του Τελ Αβίβ στο να προβαίνουν σε τέτοιου είδους δηλώσεις που δεν προμηνύουν τίποτα θετικό για το μέλλον.

Θα μπορούσε η Αίγυπτος να επέμβει στρατιωτικά; Πολύ δύσκολο, αλλά εδώ που είμαστε τίποτα δεν αποκλείεται.